Linkuri accesibilitate

Andrei Năstase - ales, dar încă fără mandat


Andrei Năstase, 20 mai 2018
Andrei Năstase, 20 mai 2018

Primul ales al Chișinăului afirmă că validarea mandatului său este tergiversată în mod deliberat

La aproape o săptămână de la turul doi pentru alegerea primarului Chișinăului, Comisia Electorală Centrală încă nu a trimis instanței de judecată rezultatele spre validare, iar primarul ales Andrei Năstase încă nu poate fi învestit. În vreme ce din tabăra acestuia s-au auzit deja critici că procedurile s-ar tergiversa pentru a-i scurta și mai mult mandatul de un an pentru care a fost ales, Năstase se gândește cum ar putea colabora cu un Consiliul Municipal unde nu are reprezentanți, deziderat care este crucial pentru îndeplinirea promisiunilor electorale.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:34 0:00
Link direct

Autorităţile electorale încă se mai află în termenele legale, dar asta nu l-a împiedicat pe un membru important al echipei lui Andrei Năstase să aducă în discuţie o pretinsă tergiversare a instalării noului primar în jilţul câştigat în urmă cu cinci zile. Este vorba despre Alexandru Slusari, vicepreşedintele DA. Ideea lui e că puterea utilizează timpul, pe care i-l servesc generos autorităţile electorale, pentru a duce la capăt anumite ilegalităţi în capitală şi a crea dificultăţi în viitoarea instalare la primărie a echipei noi de viceprimari şi pretori.

Solicitat de noi, Vitalie Miron, secretarul Consiliului electoral de circumscripţie Chişinău, a negat aceste alegaţii:

„De fapt, procesul verbal privind totalizarea voturilor a fost deja întocmit, conform căruia Andrei Năstase este învingător în această cursă electorală. Şi urmează să facem raport pe 360 de secţii de votare. Parvin şi acum sesizări pe care urmează să le examinăm. Termenul limită este azi, vineri, iar luni vom transmite toate materialele instanţei de judecată şi aceasta în termen de 10 zile urmează să valideze alegerile.”

Teoretic, urmând aceste proceduri, Năstase ar putea să-şi înceapă mandatul cel târziu pe 20 iunie, iar din iulie consiliul municipal ar putea intra în vacanţă, ceea ce ar susţine teoria că lui Năstase practic nu-i rămân decât 10 zile pentru a-i numi pe viceprimari şi pretori.

Cel mai complicat, totuşi, îi va fi să-şi pună în aplicare agenda, prevestesc analiştii.

În timpul ce s-a scurs de duminică şi până acum, toţi liderii de fracţiuni municipale au promis să colaboreze cu noul primar...

Partidul lui Năstase nu a participat la alegerile locale din 2015, prin urmare nu are nici măcar un consilier în consiliul municipal de care depind toate deciziile importante. Fracţiunile ce deţin cele mai multe mandate, dar nu şi o majoritate – socialiştii şi liberalii - provin din partide ce nu şi-au ascuns până acum ostilitatea faţă de tânăra formaţiune DA, dar şi faţă de însuşi Năstase.

În timpul ce s-a scurs de duminică şi până acum, toţi liderii de fracţiuni municipale au promis să colaboreze cu noul primar, spunând totodată că nu există nici timp, nici energie pentru crearea, acum, a unei coaliţii.

„Din partea noastră va avea toată deschiderea, şi vom sprijini acele proiecte care sunt în beneficiul oraşului”, spune Ion Ciobanu, şeful liberalilor.

„În practica internaţională, în legislative locale există şi o modalitate în care se fac coaliţii pe chestiuni, pe proiecte, atunci când acele proiecte ţin de interes public”, a afirmat Ilian Caşu, şeful consilierilor din formaţiunea Partidul Nostru.

„Până la următoarele alegeri sunt vreo 350 de zile. Respectiv, dl. Năstase nu are timp pentru crearea unei majorităţi. Primarul şi consiliul îşi stabilesc o listă de priorităţi şi lucrează în comun pe această listă”, a zis şi Veaceslav Bulat, şeful grupului de consilieri ai partidului lui Iurie Leancă.

Ion Ceban, contracandidatul din finală al lui Năstase, liderul celei mai mari fracţiuni, socialiste, din consiliu, a spus şi el că proiectele bune vor fi votate fără ezitare, dar practic nimeni nu crede aceste declaraţii.

Preşedintele Igor Dodon a adus în discuţie nevoia ca suburbiile, cele care au respectat obiceiul să dea preponderent un vot de dreapta, să fie excluse din procesul de alegere a primarului...

Între timp, preşedintele Igor Dodon a adus în discuţie nevoia ca suburbiile, cele care au respectat obiceiul să dea preponderent un vot de dreapta, să fie excluse din procesul de alegere a primarului.

„Sigur că vom riposta. E o inepţie. Imaginaţi-vă că m-aş supăra şi eu pe cartierele care m-au votat mai puţin”, a replicat Năstase.

Jurnalistul şi analist politic Igor Volniţchi face parte din tabăra analiştilor care cred că puterea va avea doar de pierdut dacă îi va pune beţe în roate proaspătului primar:

„O analiză a istoriei nu atât de îndepărtată arată că ori de câte ori puterea centrală a încercat să obstrucţioneze activitatea primarului, aceasta s-a soldat doar cu creşterea popularităţii primarului. Dacă guvernarea are capacitatea de a analiza greşelile trecutului, ar trebui să-l lase în pace.”

Cei mai mulţi analişti cred totuşi că puterea va adopta o tactică de obstrucţionare a activităţii primarului şi că ar putea începe prin a-i limita din competenţe, aşa cum s-a întâmplat cu Igor Dodon după victoria din prezidenţialele din 2016.

XS
SM
MD
LG