Linkuri accesibilitate

Bulgarii din Crimeea se pregătesc să protesteze


La Sevastopol, harta Crimeei cu steagul Rusiei şi cu sloganul „Crimeea este Rusia”
La Sevastopol, harta Crimeei cu steagul Rusiei şi cu sloganul „Crimeea este Rusia”

Bulgarii locuiesc în Crimeea de peste 100 de ani și au contribuit la dezvoltarea economiei locale.

Bulgarii din peninsula Crimeea se pregătesc să protesteze împotriva nerespectării de către autoritățile ruse a drepturilor lor, informează site-ul „Informaționnoe soprotivlenie” (Rezistența informațională).

Site-ul în limba rusă amintește că în 2014 comunitatea bulgară din Crimeea a sprijinit anexarea peninsulei de către Rusia. Acum însă situația s-a schimbat.

Vasilii, un activist al comunității bulgarilor din regiunea Semferopol, constată că bulgarii sunt supuși unor presiuni nu numai de a accepta caracterul rusesc al Crimeii, dar și de a populariza ideea prin a.z. diplomație populară.

„Ne simțim outsideri. Nu există libertatea cuvântului. În organizațiile noastre vin oameni care nu se legitimează dar încearcă să ne dicteze cum să procedăm și ce poziții să adoptăm. Autoritățile afirmă că în Crimeea sunt respectate drepturile minorităților - elenă, ucraineană, tatară și bulgară. În realitate nu suntem protejați contra unor represiuni și discriminări”, declară activistul bulgar.

El recunoaște că nu a fost împotriva anexării pentru că a învățat că Rusia a eliberat Bulgaria de sub jugul turcesc. „Nu am crezut însă că vom ajunge, la 140 de ani de la eliberare, sub dominație rusească.”

Vasilii avertizează că, imediat după anexare, administrația peninsulei a început să exercite presiuni în vederea „garantării stabilității și liniștii”. Au urmat amenințări că la eventuale acțiuni considerate ostile se va răspunde prin închiderea de cluburi ale bulgarilor și sancțiuni personale.

Bulgarii sunt nemulțumiți de închiderea programului de televiziune „Întâlniri bulgare” care a funcționat de la începutul anilor 90. În locul acestuia a fost lansat un program multietnic „Etnocrimeea”.

„Se încearcă asimilarea bulgarilor”, avertizează liderii comunității. Ei amintesc că bulgarii locuiesc în Crimeea de peste 100 de ani și au contribuit la dezvoltarea economiei locale, îndeosebi a viticulturii.

XS
SM
MD
LG