Linkuri accesibilitate

Bulgaria şi migraţia ilegală


Migranţi ilegali pe drumurile Balcanilor

Instalația de sârmă ghimpată și polițiștii nu reprezintă o piedică pentru sutele de migranți ilegali.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00
Link direct

Cu 80% mai mic, fața de aceeași perioadă a anului trecut, a fost numărul migranților ilegali ce au intrat în Bulgaria în primele nouă luni ale anului.

Acum în taberele de refugiați se află numai 1500 de persoane. Poliția a arestat în primele nouă luni 2461 de migranți ilegali – cu 80% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut. 75% din capacitatea taberelor nu este folosită. În căminele direcției „Migrație” se află 490 de oameni la o capacitate de 940.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct

Cea mai mare parte din migranții sunt arestați în interiorul țării după ce au traversat frontiera cu Turcia. Instalația de sârmă ghimpată și polițiștii nu reprezintă o piedică pentru sute de migranți ilegali din care cea mai mare parte provin din Afganistan și Irak.

Se pare că poliția sârbă de frontieră este mai eficientă în comparație cu cea bulgară. Numai în luna iunie la frontiera verde cu Bulgaria au fost arestate 160 de persoane fața de 27 la frontiera bulgară-turcă. De la începutul anului sârbii au arestat peste 3 000 de migranți ilegali în drum spre Europa Centrală.

Agenția bulgară pentru refugiați a eliberat în acest an 1046 de permise de legalizare a șederii. 12 000 de dosare au fost casate după ce candidații la statut de refugiat au dispărut, cel mai probabil în Serbia.

Autoritățile bulgare au extrădat în primele nouă luni 2400 de migranți ilegali din care 41% afgani și 30% irakieni. Extrădarea rapidă figurează printre prioritățile în programul guvernului Borisov 3. Zborurile spre țările de origine sunt organizate în colaborare cu agenția europeană FRONTEX.

Continuă modernizarea sistemelor de pază și control la frontiera cu Turcia. Până acum în acest scop au fost folosite 57 de mln. euro din fondurile Uniunii Europene. Până în octombrie 2018 suma va atinge 160 de milioane de euro.

Ministrul de Interne, Valentin Radev, a declarat că centrele de refugiați Păstrogor și Harmanli vor deveni centre de tip închis. În acest mod va fi îngreunată plecarea migranților spre Serbia sau România înainte de a fi audiate dosarele respective.

Ministrul Radev a constatat colaborarea foarte bună cu autoritățile din Turcia care opresc un număr tot mai mare de migranți la frontiera comună. În ultimele zile în orașul Demirkioi au fost reținuți 57 de migranți ilegali. Cele două microbuze au fost confiscate, iar șoferii vor fi condamnați pentru trafic de persoane. Tariful pentru trecerea în Bulgaria este de 400 de dolari.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG