Linkuri accesibilitate

Bulgaria, România și Mecanismul de Verificare și Control


Declarația de la București ale lui Jean-Claude Juncker că în 2019 mecanismul de verificare și control (MVC) nu va mai exista a fost primită cu optimism moderat la Sofia. În comentarii se arată că monitorizarea va putea fi anulată în cazul României însă nu pentru Bulgaria.

Ziarele sofiote amintesc că în urmă cu o lună, în timpul unei întâlniri cu președintele Partidului socialiștilor europeni Serghei Stanișev, Jean-Claude Juncker și-a exprimat sprijinul pentru aderarea mai rapidă a Bulgariei la zona Schengen. Renunțarea la MCV în lumina președinției bulgare a Consiliului Uniunii în prima jumătate a anului viitor nu a fost menționată.

Legat de această, lideri ai opoziției au avertizat despre posibilă destrămare a a.z. tandem bulgaro-român în cadrul Uniunii. Președinta PSB Kornelia Ninova a văzut indicii ca în cazul României există toate premisele ca monitorizarea să fie oprită. Rapoartele de țară pentru România sunt pozitive în timp ce cele pentru Bulgaria rămân destul de critice. Bucureștiul a obținut succese remarcabile în reformarea sistemului de justiție și în combaterea corupției la nivel înalt.

Postul național de radio „Darik” informează că monitorizarea României va putea înceta până la încheierea mandatului actualei Comisii europene cea ce nu este deloc sigur pentru Bulgaria.

După câștigarea alegerilor anticipate de către partidul său GHERB noul prim-ministru Boiko Borisov a recunoscut progresele României declarând că Sofia va aplica modelul românesc de combatere a corupției la nivel înalt. Printre promisiunile lui Borisov figurează și adoptarea unei noi legi anticorupție.

71% din bulgari doresc menținerea mecanismului pentru verificare și control în domeniul justiției, 12% doresc renunțarea treptată la acest mecanism în decurs de cățiva ani și numai 8% se pronunţă pentru anularea sa imediată, informează cotidianul „Trud”, citând rezultatele unui sondaj Eurobarometru.

97% menționează corupția printre cele mai grave probleme naționale. 96% - crima organizată, 94% - problemele în justiția. Numai 17% sunt de părere că după 2007 corupția a scăzut. În privință crimei organizate acest procent este de 28.

57% consideră benefice efectele mecanismului de verificare și control.

Comentând declarațiile de la București ale lui Jean-Claude Juncker agenția Frognews trage concluzia că România a făcut un mare pas înăinte în timp ce Bulgaria a rămas pe linie moartă.

XS
SM
MD
LG