Linkuri accesibilitate

Bulgaria și forța NATO la Marea Neagră


Nave bulgare la aplicațiile NATO din iulie 2014
Nave bulgare la aplicațiile NATO din iulie 2014

Mai mulți experți militari și deputați centriști au sprijinit propunerile pentru întărirea prezenței militare a Alianței în timp ce liderii opoziției de stânga au reacționat negativ.

Ex-generalul Săbi Săbev a declarat că, în momentul de față, balanța militară în regiune a fost puternic înclinată în favoarea Rusiei:

„Măsurile agresive ale acestei țări după 2014 au transformat Marea neagră într-un lac rusesc. În Crimeea au fost dislocate rachete de croazieră capabile de a transporta focoase nucleare la o distanță de 2 400 de km.”

„Măsurile de prevenție ale NATO urmăresc protecția țărilor membre”, a spus generalul Săbev.

Răspunzând unei întrebări din partea președintei PSB, Kornelia Ninova, ministrul adjunct al apărării Andrei Zaprianov a declarat că „nu există planuri pentru crearea unei prezențe permanente NATO în Marea Neagră. În zona însă vor sosi mai des pentru a participa la exerciții nave ale Alianței, respectând Convenția de la Montreaux.”.

Andrei Zaprianov a adăugat că formarea unei brigăzi multinaționale în România cu participarea de militari bulgari are la bază o decizie de la summitul NATO din Varșovia. Legat de aceasta unitate militară a fost menționată Marea Neagră, nu în sensul unei flote comune.

„Bulgaria va participa la toate exercițiile militare ale Alianței atât în cadrul brigăzii multinaționale cât și în Marea neagră”, a spus ministrul adjunct al apărării. El a menționat decizia de ieri a guvernului de a prelungi participarea unor avioane italiene „Eurofighter” la misiunea Air policing în spațiul aerian al Bulgariei.

Zaprianov a respins declarația viceministrului rus de externe Grigori Karasin care a denumit rezoluţia AP NATO privind securitatea în zona Mării Negre drept o „culme a provocării”, ce foloseşte un „limbaj absolut inacceptabil”.

Opoziția socialistă a cerut audierea în parlament a primului ministru Boiko Borisov pe tema forței multinaționale și a dislocării unui număr suplimentar de avioane și nave militare în zona.

Fostul ministru de externe Solomon Pasi a declarat că la restabilirea balanței de forțe în zona Mării Negre va putea contribui crearea unei baze NATO pe litoralul bulgăresc.

XS
SM
MD
LG