Linkuri accesibilitate

Ceaika la Sofia: proteste împotriva unei vizite învăluite de mister


Premierul Boiko Borisov și procurorul general al Rusiei Iuri Ceaika
Premierul Boiko Borisov și procurorul general al Rusiei Iuri Ceaika

Într-un mod inexplicabil, turismul a fost singura temă anunțată a întâlnirii procurorului rus cu primul ministru Borisov.


Vizita procurorului general al Rusiei Iurii Chaika și întălnirile sale cu primul ministru Boiko Boisov, vicepreședinta Ileana Iotova, ministrul justiției Țețka Țaceva, patriarhul Neofit, procurorul șef Sotir Țațarov și alte oficialități a ridicat întrebări și a generat proteste la Sofia.

Vizita a depășit cu mult nivellul relațiilor între cele două procuraturi. În urmă cu numai 4 luni, omologul lui Chaika, Sotir Țațarov a vizitat Moscova. Scopul anunțat oficial al ambelor vizite – combaterea terorismului, a radicalizării, extremismului și corupției - nu explică numărul mare de întâlniri, caracteristic unei vizite la nivel de prim-ministru.

Într-un mod inexplicabil, turismul a fost anunțat drept singura temă a întălnirii procurorului rus cu primul ministru Borisov.

În concluzie, vizita lui Chaika a fost acoperită de mister, iar informația a venit nu din instituțiile bulgare ci din centrul de presă al procuraturii ruse.

Dreapta bulgară a definit vizita drept „un scandal de proporții”. Hristo Ivanov, președinte al partidului „Da, Bulgaria”, ministru al justiției în cel de al doilea guvern Borisov, a declarat că Chaika este un om periculos. El a adresat un apel instituțiilor să anuleze întălnirile cu procurorul rus, amintind că Fondul de combatere a corupției condus de Alexei Navalnîi a constatat că familia acestuia deține proprietăți care depășesc cu mult veniturile sale oficiale.

Activiști din Fondul bulgar anticorupție însă au profitat de vizita lui Chaika pentru a semnala o publicație în ziarul „New York Times” din 2014, având ca tema corupția în cadrul proiectului Gazprom-ului „South Stream”. În Bulgaria semnalul respectiv nu a provocat interesul procuraturii și Serviciului de securitate națională DANS.

„Vizita lui Chaika este un semnal cât se poate de prost pentru Bulgaria care riscă să piardă orice șansă de a deveni membră a spațiului Schengen”, a declarat profesorul Momcil Doicev. El a adăugat că Rusia, aflată pe unul din ultimele locuri din lume în combaterea corupției, nu poate oferi ajutor procuraturii bulgare în acest domeniu.

Opoziția de dreapta consideră că vizita lui Chaika cel mai probabil are legătură cu anchetarea unor cazuri de corupție la nivel înalt în SUA sub incidența așa zisei Legi Magnitski. O alta tema ar fi comerțul cu armament și proiectele în energetica. Procurorul general al Rusiei a venit, de fapt, în calitate de trimis special al lui Vladimir Putin, a mai scris presa de dreapta.

În ajunul vizitei, simpatizanți ai partidului „Da, Bulgaria” au montat deasupra bulevardului spre aeroportul internațional o pancartă pe care se poate citi în rusește „Chaica, afara din Europa”.

XS
SM
MD
LG