Linkuri accesibilitate

Cel de-al treilea guvern Borisov a primit votul de încredere la Sofia


Boiko Borisov
Boiko Borisov

Centriștii și naționaliști au o majoritate confortabilă în parlamentul cu 240 de deputați.

Liderul partidului centrist GHERB Boiko Borisov a anunțat numele miniștrilor din cel de al treilea guvern al său. Cu 133 de voturi „pentru” din 240 de deputați parlamentul a aprobat structura și componența guvernului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct

GHERB va avea doi viceprim-miniștri și 15 miniștri, „Patrioții uniți” – doi viceprim-miniștri și trei miniștri din care cei ai agriculturii și mediului nu sunt membri ai partidelor naționaliste ci mai degrabă o alegere personală a lui Boiko Borisov.

Viceprim-miniștri vor fi Tomislav Doncev din GHERB, responsabil pentru absorbția fondurile europene, Valeri Simeonov și Krasimir Karakacianov, din partea „Patrioților uniți”, respectiv pentru politica economică și socială și pentru apărare și ordine publică. Ex-ministrul justiției Ekaterina Zaharieva din GHERB va coordona reforma în justiție fiind în același timp ministru de externe. Viceprim-ministrul Karakacianov va fi și ministru al apărării.

Scandalurile de corupție în construcția de autostrăzi și în cadrul programului național de reabilitare termică au scos în ultima zi din lista viceprim-miniștrilor pe ex-ministrul pentru dezvoltare regională Lileana Pavlova. Ea va conduce totuși noul minister pentru președinția bulgară a Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului viitor.

În fruntea ministerului de finanțe a rămas Vladislav Goranov.

Valentin Radev va fi noul ministru de interne, fosta președinta a parlamentului Țețka Țaceva, ministru al justiției.

Centriștii și naționaliști au o majoritate confortabilă în parlamentul cu 240 de deputați fiind sprijiniți de partidul „Volia” al omului de afaceri Mareșki. Mișcarea pentru drepturi și libertăți – partidul etnicilor turci și al musulmanilor, a votat, ca și partidul socialist, fost comunist, împotriva guvernului.

Președinta Partidului Socialist, Kornelia Ninova, a anunțat de la Tribuna Parlamentului că a fost supusă unor puternice presiuni de a accepta formarea unei mari coaliții cu GHERB. După ce a respins oferta i-a fost oferit postul de speaker al parlamentului, oferta pe care, deasemeni, a respins-o. A urmat propunerea ca socialiștii să preia Ministerul pentru președinția bulgară a Consiliului Uniunii. „Borisov a exercitat presiuni și din interiorul PSB prin oligarhul Gheorghi Ghergov, lider al organizației județene Plovdiv”, a mai spus Ninova.

XS
SM
MD
LG