Linkuri accesibilitate

Bulgaria anunță noi planuri de modernizare a aviației militare


Un F18, formând un con de ceață, în momentul trecerii la viteză supersonică, SUA, 2015

Guvernul bulgar ia în considerare achiziţionarea de avioane noi „F-18”. Informația a fost anunţată de ministrul Apărării, Krasimir Karakacianov. Pe lista se mai află „F-16”, „Gripen”, „Rafale” și „Eurofighter”.

Ministrul Karakacianov a declarat că până la finele lunii noiembrie Ministerul Apărării va trimite unor producători americani și vest-europeni o scrisoare prin care va cere oferte pentru noi avioane de luptă. Pentru prima dată liderul partidului VMRO a menționat pe primul loc printre variante avionul american „F-18”.

Parlamentul din Sofia a decis reluarea procedurii, anulând decizia guvernului interimar numit de președintele Rumen Radev în favoarea avionului suedez „Gripen”.

Ministrul apărării a declarat că până la iulie 2018 contractul final va putea fi semnat. Cea mai bună varianta, în opinia sa, este achiziționarea de avioane noi „F-18”. Varianta unor avioane la mâna a doua va putea fi acceptată numai pe baza unor prețuri foarte competitive.

Până la realizarea contractului vor fi folosite avioanele „MiG-29”, la care vor fi montate motoare noi din Rusia.

Primul ministru, Boiko Borisov, a declarat în urmă cu câteva săptămâni că uzina „Avionams” din Plovdiv este pregătită pentru a executa lucrările de întreținere la avioanele sovietice fabricate în anii 80. În acest scop, în luna iulie, o delegație condusă de directorul general al concernului RSK-MIG a fost la Sofia. Cele 16 avioane bulgare de acest tip vor putea fi folosite până la 2029, a declarat atunci ministrul Karakacianov.

Președintele și fostul comandant al aviației militare Rumen Radev a avertizat că reluarea concursului pentru avioane noi va putea amâna modernizarea aviației și va prelungi cu câţiva ani dependența de Rusia.

Partidul socialist l-a sprijinit pe președintele Radev. Șefa partidului Kornelia Ninova a avertizat că cele 800 de milioane de euro prevăzute pentru achiziționarea de avioane vor putea fi redirecționate spre modernizarea forțelor terestre.

XS
SM
MD
LG