Linkuri accesibilitate

Bulgaria anunță noi planuri de modernizare a aviației militare


Un F18, formând un con de ceață, în momentul trecerii la viteză supersonică, SUA, 2015
Un F18, formând un con de ceață, în momentul trecerii la viteză supersonică, SUA, 2015

Guvernul bulgar ia în considerare achiziţionarea de avioane noi „F-18”. Informația a fost anunţată de ministrul Apărării, Krasimir Karakacianov. Pe lista se mai află „F-16”, „Gripen”, „Rafale” și „Eurofighter”.

Ministrul Karakacianov a declarat că până la finele lunii noiembrie Ministerul Apărării va trimite unor producători americani și vest-europeni o scrisoare prin care va cere oferte pentru noi avioane de luptă. Pentru prima dată liderul partidului VMRO a menționat pe primul loc printre variante avionul american „F-18”.

Parlamentul din Sofia a decis reluarea procedurii, anulând decizia guvernului interimar numit de președintele Rumen Radev în favoarea avionului suedez „Gripen”.

Ministrul apărării a declarat că până la iulie 2018 contractul final va putea fi semnat. Cea mai bună varianta, în opinia sa, este achiziționarea de avioane noi „F-18”. Varianta unor avioane la mâna a doua va putea fi acceptată numai pe baza unor prețuri foarte competitive.

Până la realizarea contractului vor fi folosite avioanele „MiG-29”, la care vor fi montate motoare noi din Rusia.

Primul ministru, Boiko Borisov, a declarat în urmă cu câteva săptămâni că uzina „Avionams” din Plovdiv este pregătită pentru a executa lucrările de întreținere la avioanele sovietice fabricate în anii 80. În acest scop, în luna iulie, o delegație condusă de directorul general al concernului RSK-MIG a fost la Sofia. Cele 16 avioane bulgare de acest tip vor putea fi folosite până la 2029, a declarat atunci ministrul Karakacianov.

Președintele și fostul comandant al aviației militare Rumen Radev a avertizat că reluarea concursului pentru avioane noi va putea amâna modernizarea aviației și va prelungi cu câţiva ani dependența de Rusia.

Partidul socialist l-a sprijinit pe președintele Radev. Șefa partidului Kornelia Ninova a avertizat că cele 800 de milioane de euro prevăzute pentru achiziționarea de avioane vor putea fi redirecționate spre modernizarea forțelor terestre.

XS
SM
MD
LG