Linkuri accesibilitate

Bulgaria introduce noi taxe de circulație pe autostrăzi și drumuri naționale


Afiș vignete rutiere în România
Afiș vignete rutiere în România

Premierul Boiko Borisov a promis că din veniturile suplimentare vor fi finanțate construcția viitoarelor autostrăzi şi reparația drumurilor.

În Bulgaria va intra în funcțiune, de la 1 ianuarie 2019, un nou sistem de taxare rutieră care prevede taxe de circulație pentru camioane și viniete electronice pentru autoturisme. Guvernul speră să obțină de câteva ori mai mulți bani, evocând mărimea taxelor în Serbia și Ungaria și traficul intens de tranzit prin Bulgaria.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:14 0:00
Link direct

Premierul Boiko Borisov a promis că din veniturile suplimentare vor fi finanțate construcția viitoarelor autostrăzi şi reparația drumurilor.

În cursul săptămânii urmează a fi anunțate caracteristicile noului sistem de taxare. Tarifele vor fi apropiate de cele practicate în țările central europene. Încă nu sunt cunoscute drumurile naționale ce vor fi cuprinse în noul sistem toll.

Între timp, guvernul a provocat o serie de întrebări prin decizia sa de a aloca 180 de milioane de leva (91 de millioane de euro) pentru realizarea sistemului. Acest angajament însă îi revine holdingului condus de compania austriaca „KAPSH Trafic Solutions” ce va elabora și gestiona sistemul. Contractul cu austriecii nu prevede plăți din buget. Investiția acestora în valoare de 91 de milioane de euro urmează să fie restituită din noile taxe și va începe la jumătate de an după punerea sistemului în funcțiune.

Nu este clar cât va costa bugetului întreținerea noului departament al MI ce va controla funcționarea toll sistemului și va sancționa infractorii. Opoziția avertizează că este vorbă de sume între 75 și 126 de milioane de euro pe an, cât sunt acum veniturile din viniete.

Noua vinietă electronică va putea fi plătită la benzinării, oficii poștale, dar și din smartphone prin introducerea numărului de înmatriculare și a duratei vinietei. Pe drumurile bulgare nu vor exista bariere și puncte de taxare ci camere și senzori de verificare. Proprietarul unui automobil fără vinietă va fi oprit și amendat pe loc la baza fotografiilor transmise într-un mod automat spre poliția rutieră.

Pentru automobile cu greutate de peste 3,5 tone se introduce taxare în funcție de distanța. Senzori vor măsura greutatea camionului. Suma datorată va fi transmisă operatorului sistemului GPS respectiv care va achita suma datorată odata pe lună. Camioanele străine vor fi oprite la punctele de graniță.

Sistemul toll va cuprinde 80% din drumurile bulgare. Pe drumurile din categoria a patra se va putea circula gratuit.

În momentul de fața un TIR care traversează Bulgaria plătește vinietă de o zi în valoare de numai 10 euro. Ministerul Transporturilor a anunțat că în Serbia taxa este de 70 de euro, Ungaria – 84, Slovacia – 101, iar Austria – 115 euro.

În urmă întroducerii noului sistem veniturile anuale din viniete vor crește de la 150 la 500 de milioane de euro.

Previous Next

XS
SM
MD
LG