Linkuri accesibilitate

Bulgaria atrasă din nou în proiectele Gazprom-ului


Gazprom-ul a ales „ruta bulgară” a viitorului gazoduct spre Europa centrală (cea de a doua conductă a Turk Stream-ului) prin care vor fi tranzitate, începând de 2020, 15,8 mlrd.m.c. de gaze rusești pe an, informează mediile sofiote.

Planurile concernului rus prevăd ca livrările prin Turk Stream pentru Bulgaria și Serbia să demareze în 2020. Companii din aceste țări au anunțat licitații pentru gaze, cea ce înseamnă că ruta a fost stabilită într-un mod definitiv, scrie cotidianul Dnevnik.

Urmează a fi construite căteva sute de km noi gazoducte. Traseul coincide cu cel din proiectul nerealizat South Stream. Numai în Bulgaria noile gazoducte vor necesita investiții în valoare de 1,63 de miliarde de dolari.

Va fi folosită în regim revers o parte din rețeaua de gazoducte existentă. Din Turcia gazoductul va ajunge la stația de compresare Provadia nouă care urmează a fi construită împreună cu stația Rasovo la frontiera cu Serbia. Gazoductul va intra în țara vecină în apropierea de Zajcar.

Inițial în Serbia vor fi aduse 4 mlrd.m.c. de gaze iar din 2021 cantitatea va crește până la 11 miliarde.

Dnevnik informează că acum România acoperă 85% din consumul intern din resurse proprii și aceasta parte va crește.

Concernul rus a ales ruta prin Serbia fața de cea prin România pentru că în prima țară controlează rețeaua de gazoducte.

Dnevnik pune sub semnul întrebării posibilitatea realizării planurilor de a fi atrași cumpărători și construite noi gazoducte în decurs de numai 2 ani.

În 2021 gazele rusești urmează să ajungă în Ungaria iar în cea de a doua jumătate a anului 2022 – în Slovacia. În acest mod tranzitul prin Ucraina și Republica Moldoba spre sudul Balcanilor va fi redus într-un mod simțitor. Scăderea va putea fi compensată prin creșterea tranzitului prin Ucraina pentru Europa Occidentală, așa cum insistă UE și SUA. Nu vor exista probleme cu Bruxelles-ul pentru că operatorii și proprietarii infrastructurii vor rămâne aceiași, constată Dnevnik.

Cel mai probabil gazele rusești vor ajunge în Grecia prin Bulgaria.

Guvernului Borisov nu i-a fost încă prezentată oferta „Gazprom”-ului. Și foștii comuniști și centriștiii din GHERB însă doresc menținerea rolului Bulgariei ca țară de tranzit. Guvernul bulgar lucrează în vederea diversificării livrărilor de gaze prin crearea terminalului de gaze lichefiate de la Alexandroupolis.

Previous Next

XS
SM
MD
LG