Linkuri accesibilitate

Bulgaria își modernizează aviația militară


Avioane F-16 din dotarea NATO
Avioane F-16 din dotarea NATO

Guvernul Borisov a alocat 920 de milioane de euro pentru achiziționarea a 8-9 avioane de luptă pentru a se demara înlocuirea avioanelor MiG-29.

Bulgaria a primit patru oferte din trei țări pentru avioane de vânătoare - F-16 și F-18 noi din SUA, Gripen noi din Suedia și Eurofighter mâna a două din Italia. Cel de al treilea guvern Borisov a alocat 920 de milioane de euro pentru achiziționarea a 8-9 avioane de luptă cu care va demara înlocuirea avioanelor MiG-29.

Suma alocată include costul avioanelor, instruirea piloților și întreținerea tehnică pe o perioadă de trei ani. Plata se va face în decurs de nouă ani. Într-o a două etapă vor fi achiziționate alte opt avioane de vănătoare, fapt ce va permite scoaterea din dotarea forțelor aeriene a tuturor celor 14 avioane sovietice MiG-29.

Ofertele vor fi analizate de un grup de experți. Adjunctul ministrului apărării Nikolai Zaprianov a spus că analiza se va face în decurs de 14 zile, timp în care vor putea fi puse întrebări și cerute documente suplimentare din țările respective.

Decizia comisiei de experți va fi prezentată unei comisii politico-militare din care vor face parte adjuncți de miniștri ai apărării, de finanțe și șefi ai serviciilor de informații. Vor urma tratative cu una din cele trei țări, care își va putea îmbunătății oferta. Decizia finală va fi semnată de ministrul apărării Krasimir Karakacianov și aprobată de guvern.

Până la data de 1 decembrie va fi elaborat un proiect de contract. Sofia a pus condiția ca el să conțină elemente de cooperare industrială. Contractul va trebui semnat până la finele anului pentru a putea fi folosite resursele prevăzute în bugetul pe 2018.

Surse militare și politice citate de cotidianul „Dnevnik” informează că favorit în aceasta procedură este ultima modificare a avionului american F-16 V (Viper).

În iulie, Slovacia a semnat un contract pentru 14 avioane de acest tip în valoare de 1,589 de miliarde euro care include costul avioanelor, a munițiilor, instruirea piloților și întreținerea tehnică timp de doi ani.

Primul ministru Boiko Borisov a declarat că preferă achiziționarea de avioane noi și că va garanta transparența procedurilor la care trebuie să participe și piloți militari.

Raspunzând criticilor cu privire la menținerea în dotarea forțelor aeriene a avioanelor sovietice MiG-29 și Su-25 ministrul apărării Karakacianov a declarat: „Eu doresc să-o invit pe Naomi Kampbell la cină, dar nu pot achita nota de plată”.

Bulgaria a rămas singura țară membră NATO care menține și modernizează tehnica moștenită din vremea Tratatului de la Varșovia.

XS
SM
MD
LG