Linkuri accesibilitate

Bugetul primăriei Chişinău şi „cheltuielile nejustificate” ale funcţionarilor


Clădirea primăriei Chişinău
Clădirea primăriei Chişinău

Cea mai mare parte a veniturilor bugetului Chişinăului pentru anul viitor, care constituie 3,6 miliarde de lei, sunt transferuri de la bugetul de stat.

Primărița interimară a Chișinăului, Silvia Radu, a invitat astăzi doritorii la dezbateri publice la primărie pe tema bugetului municipal pe anul 2018. Radu, care și-a asumat conducerea primăriei la începutul lunii, este contestată de principalele fracțiuni ale Consiliului Municipal, cea liberală și cea socialistă, și nu poate convoca o ședință a Consiliului pentru aprobarea bugetului. La dezbaterile de azi organizate pentru a pune presiune pe consilieri, primărița interimară a asistat, însă, foarte puțin, nemulțumindu-și și mai tare oponenții.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:17 0:00
Link direct

Înainte să ajungă la şedinţa la care au fost convocaţi consilieri, şefi de instituții municipale, experţi şi activişti civici, Silvia Radu a avut o discuţie şi cu primarii localităţilor din suburbie. Aleșii locali din tabăra socialiștilor i-au reproşat că ar fi încălcat procedura de iniţiere a dezbaterilor publice pe subiectul bugetului întrucât a anunțat-o doar cu o zi înainte, şi nu cu 15 zile în avans, aşa cum prevede legea.

„Administraţia primăriei i-a pus într-o situaţie incomodă şi neplăcută pe consilierii”, a spus socialistul Alexandr Odinţov.

Primarul interimar al Chişinăului, care exercită această funcţie de trei săptămâni, a explicat că bugetul trebuie să fie adoptat până pe 10 decembrie, prin urmare s-a văzut silită să accelereze procedurile, exclusiv din bună intenţie.

Silvia Radu (centru)
Silvia Radu (centru)

Silvia Radu: „Noi am provocat aceste dezbateri pentru a porni procedura de aprobare a bugetului. Primăria nu poate funcţiona fără un buget aprobat la timp, nu poate funcţiona bine şi eficient. Ceea ce s-a întâmplat anul trecut, bugetul primăriei a fost aprobat în luna iulie, lucru care este pur şi simplu inadmisibil.”

Pentru vineri a fost convocată o nouă şedinţă a Consiliului municipal, la care ar urma să fie discutat inclusiv bugetul capitalei. Anterior au eşuat alte două şedinţe pentru că nu s-a prezentat grupul socialiştilor, care este cel mai numeros.

Vicepreşedintele Partidului Liberal, Mihai Moldovanu, tot el şi şeful direcţiei sănătate din Chişinău, a dat de înţeles că spre deosebire de socialişti care vor să blocheze votarea bugetului, liberalii sunt pregătiți de conlucrare cu primarul interimar. „Cifrele sunt clare, trebuie să vedem cum acoperim deficitul”, a afirmat Moldovanu.

De când a venit la conducerea capitalei, Silvia Radu a învinuit funcționarii de la primărie că ar fi admis cheltuieli nejustificate. De exemplu, ea s-a arătat mirată că întreținerea anuală a unui coş de gunoi ar costa patru mii de lei sau că din zecile de milioane alocate transportului în acest an au fost asfaltați doar câţiva kilometri de drum. În replică, Mihai Moldovanu spune că problemele trebuie rezolvate în complex, iar pentru asta e nevoie să se aloce bani de la buget la capitolele respective.

„Problema gunoiului, problema transportului au existat şi până la Dorin Chirtoacă, vor exista şi după Dorin Chirtoacă, după ce va pleca în 2019, dacă va pleca. De fapt, acei care astăzi gestionează direcția locativ-comunală nu sunt membri ai Partidului Liberal. Nu ştiu de ce este chestia asta perceput că dacă primarul este suspendat, toţi directorii sunt ai Partidului Liberal. Nu este chiar aşa. Aici în primărie de la început şi până acum sunt doar câţiva membri ai PL şi care, în opinia mea, îşi fac cu cinste obligațiunile de funcţie. S-a făcut atât cât a fost posibil sau s-a făcut atât câţi bani au fost disponibili pentru a face aceste reparaţii. Sperăm că Dorin Chirtoacă va fi achitat şi se va întoarce la serviciu.”

Cea mai mare parte a veniturilor bugetului Chişinăului pentru anul viitor, care constituie 3,6 miliarde de lei, sunt transferuri de la bugetul de stat, bani alocaţi şcolilor şi grădiniţelor (cam jumătate din sumă) şi impozitul pe venit al persoanelor fizice (alte o treime). La capitolul cheltuieli, ce însumează 3,9 miliarde de lei, jumătate constituie întreținerea instituțiilor de învățământ, alte zece la sută protecția socială şi sănătatea, doar 100 de milioane au fost programate pentru investiții capitale.

Consilierul socialist Petru Burduja a întrebat de ce sunt în scădere cheltuielile la toate capitolele. Întrebare la care cei care au elaborat bugetul nu au avut răspuns. Consilierul socialist a constatat că proiectul supus dezbaterilor, de fapt, reproduce cifre din anii precedenți.

„De asemenea, sunt întrebări cu împrumuturile externe şi interne. Avem carenţe la sursele împrumutate în 2017 şi nu ştim cum au fost ele cheltuite. Nu vedem anumite strategii de dezvoltare pe trei-patru ani de zile, mă refer şi la suburbii, mă refer şi la sectoarele învăţământ, medicină etc.”

După ce s-au contrat preţ de o oră şi jumătate, consilierii au promis să revină în scurt timp şi să adopte bugetul capitalei, asta dacă vor ajunge la consens pe proiectele şi domeniile prioritare de finanțare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG