Linkuri accesibilitate

Brett Kavanaugh și ancheta FBI


Clădirea FBI-ului la Washington
Clădirea FBI-ului la Washington

FBI-ul încearcă să-și protejeze integritatea și prestigiul.

Soarta nominalizării lui Brett Kavanaugh in functia de judecator la Curtea Suprema depinde acum de ceea ce FBI-ul constata cu privire la acuzatiile de hartuire sexuala si incercare de viol, indreptate impotriva acestuia. Este misiunea agentiei federale delicata din punct de vedere politic? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

FBI-ul s-a aflat in ultima perioada in mijlocul unei furtuni politice, fiind criticat pe rind de democrati si de republicani. In conditiile in care i s-a cerut sa elucideze cazul Brett Kavanaugh, intr-o saptamina, FBI-ul incearcă sa-si protejeze integritatea si prestigiul.

Corespondența zilei de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00
Link direct

Agenti au terminat prima serie de interviuri cu privire la acuzațiile impotriva lui Brett Kavanaugh, dar Casa Alba a permis recent agentiei sa continue investigatia, dincolo de cadrul stabilit initial. Agenti l-au intervievat pe Tim Gaudette, in casa caruia se presupune ca ar fi avut loc incidentele din care au decurs acuzatiile initiale impotriva judecatorului, că ar fi incercat sa o violeze pe Christine Blasey Ford, pe cind amindoi erau elevi de liceu.

FBI-ul a stat de vorba si cu Mark Judge, prietenul lui Brett Kavanaugh, despre care doamna Ford spune ca ar fi fost de față la atac. Judge a negat se pare și acuzatiile formulate de Julie Swetnick că la petreceri ar fi drogat împreuna cu Brett Kavanaugh fete, unele dintre acestea fiind ulterior violate. FBI-ul este intr-o pozitie delicata. Presedintele Trump suspecteaza agentia pentru maniera in care s-a raportat la ancheta cu privire la amestecul Rusiei in alegeri.

Pe de alta parte, in Congres s-au facut auzite acuzatii de partizanat politic. Din asta rezulta modificari de procedură. De obicei, anchetele cu privire la o functie sint efectuate de un singur agent. Acum, sint trimisi cite doi si un sef.

Cea de-a doua femeie care l-a acuzat pe judecator, Deborah Ramirez a oferit numele a circa 20 de persoane care pot să coroboreze acuzațiile, dar pina acum se pare ca persoanele respective nu au fost intervievate. Agentia nu a stat de vorba nici cu prima femeie care l-a acuzat pe Brett Kavanaugh, Christine Blasey Ford, ceea ce a făcut-o pe aceasta să se plîngă directorului agentiei.

Oficialitati de la FBI se asteapta ca agentia sa fie atacata, indiferent de ceea ce da la iveala, ori chiar de ambele parti. Ei incearca sa respecte procedurile in vigoare, evitind vizibilitate publica. FBI-ul isi va prezenta concluziile Casei Albe, care le va comunica Congresului, in conditiile in care ancheta nu este una penala ci vizeaza o numire in functie. Or aceasta este o decizie politica pe care agentia nu o poate influenta.

XS
SM
MD
LG