Linkuri accesibilitate

Ceartă pe pomul de Crăciun din Chişinău: acuzaţii politice, anchetă de serviciu, caricaturi și glume


Chişinău, început de decembrie 2017
Chişinău, început de decembrie 2017

Liberalii și primarul interimar al capitalei moldovene Silvia Radu se acuză reciproc de irosirea banului public.

Primarul interimar al Chişinăului, Silvia Radu, a iniţiat o anchetă de serviciu în cazul bradului procurat din Ivano-Frankivsk, dar care a ajuns deteriorat în Republica Moldova. Ea a dat vina pe unii funcționari municipali care ar sabota-o, pe care i-a amenințat că dacă vor mai fi „cu urechile ciulite la partid”, riscă să-şi piardă funcțiile. Silvia Radu a preluat şefia capitalei moldovene în urmă cu patru săptămâni, proces contestat de Partidul Liberal care a condus Chişinăul în ultimii zece ani. Ea l-a succedat pe Dorin Chirtoacă, acuzat de fapte de corupţie şi care a fost suspendat temporar din funcție pe durata procesului de judecată.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:07 0:00
Link direct


Bradul adus din Carpaţii ucraineni a fost în egală măsură subiect de glume şi de acuzaţii.

Unele caricaturi au amuzat-o până şi pe cea căreia îi fuseseră adresate, primarul interimar al Chişinăului Silvia Radu. Ea a spus că acest episod a făcut-o să vadă cum reacționează funcționarii şi cât de legaţi sunt ei de Partidul Liberal.

Radu a insistat că banii cheltuiți pentru transportarea pomului de Crăciun vor fi restituiți municipalității de cei care se fac vinovați, dând de înțeles că aceştia ar face parte din tabăra liberalilor.

„Nu-mi fac mari iluzii că vom reuşi să aflăm prea multe din această anchetă şi cu adevărat toate detaliile cum s-a petrecut această procedură interesantă de aducerea bradului în piaţă şi instalarea lui. Cineva a încercat să-mi organizeze mie o farsă, dar, de fapt, farsa a fost organizată locuitorilor Chișinăului, aşa cum li se organizează aceste farse pe parcursul a mai multor ani şi de aceea avem Chişinăul în starea în care este.”

Silvia Radu a mai spus că dezbaterea aprinsă a subiectului a scos în vileag faptul că există lideri politici cărora nu le este jena de convingerile lor misogine şi că în acest moment doamnele ar fi discriminate în raport cu bărbații în primăria capitalei. A fost vizat mai ales ex-ministrul mediului Valeriu Munteanu.

Fruntaşi ai Partidului Liberal, care au ţinut astăzi o conferință de presă, au respins acuzațiile la adresa lor şi au insistat asupra caracterului ilegal al suspendării primarului Dorin Chirtoacă, recomandându-i primarului interimar să renunțe la post.

Valeriu Munteanu a afirmat că cel de-al doilea brad din Chișinău ar fi fost tăiat ilegal. Potrivit lui, edilul interimar Silvia Radu ar fi cheltuit minim 100 de mii de lei pentru „moftul” de a cumpăra pomul de Crăciun din Ucraina.

„Este de fapt o catastrofă managerială a Partidului Democrat, care a alocat sume fabuloase de bani şi foarte multe persoane care ar supraveghea şi organiza acest proces, dar iată că au eșuat lamentabil. Acest subiect, vreau să insist asupra faptului, nu a fost despre urâțenia, ci unul care ţine de irosirea fără noimă a banilor publici. Este un brad oligarhic.”

La fel cum liberalii şi Silvia Radu se acuză reciproc de irosirea banului public şi de exagerări, şi societatea pare a fi divizată în două tabere.

Fosta ministră adjunctă a educației, Loretta Handrabura, condamnă aluziile sexiste folosite pe reţelele de socializare şi regretă că societatea nu a dat dovadă minimă de cultură şi toleranţă.

Pentru sociologul Vitalie Sprânceană însă este prematur să se caute indiciile unor acțiuni de sabotaj ori sexism şi misoginism, deoarece, crede Sprânceană, meciul PL-PD este în derulare şi abia la început.

„Lasă să scoată probele, să facă comisie de anchetă şi pe urmă se poate de comentat. Nu văd evidența, adică eu văd o acuzaţie care trebuie fondată pe ceva. Este şi partea cealaltă: eu sunt feminist şi eu zic uite asta este misoginism atunci când este misoginism, dar nu mi se pare corect nici să arunci aşa cu lucrurile astea fără probe, pentru că e o acuzație destul de gravă.”

Vitalie Sprânceană are rezerve faţă de versiunea potrivit căreia funcționari de la primărie ar fi instalat în mod deliberat pomul distrus la transportare, mai ales după ce joia trecută au fost demişi doi şefi de direcții, de la transport şi educaţie, pentru „anumite comentarii”. La mijloc ar putea fi neglijență angajaților, cărora li s-a dat ordin să împodobească bradul de îndată de ajunge, şi lipsă de comunicare instituțională, admite Vitalie Sprânceană.

Prin urmare deznodământul în această chestiune ar putea să întârzie oferind în timp episoade nebănuite.

Previous Next

XS
SM
MD
LG