Linkuri accesibilitate

BNM spune că folosirea cardurilor rusești „Mir” pe teritoriul R. Moldova este „fizic imposibilă”


Chișinău, sediul Băncii Naționale a Moldovei
Chișinău, sediul Băncii Naționale a Moldovei

BNM declară că utilizarea cardurilor cu sistemul rusesc de plăți „Mir” nu este posibilă în Republica Moldova. De asemenea, BNM menționează că banca „Promsvyazibank” din Rusia, cu care bașcana Găgăuziei a semnat un acord de colaborare, nu a depus cereri de autorizare sau licențiere.

Pe 9 aprilie, în cea de-a doua sa vizită la Moscova, guvernatoarea autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, a anunțat că a semnat un acord cu președintele băncii rusești Promsvyazibank, Petr Fradkov, pentru utilizarea cardurilor „Mir” pe teritoriul Găgăuziei.

Guțul a comunicat pe rețelele de socializare că acest acord va permite pensionarilor și angajaților statului să primească suplimente la pensii și salarii prin intermediul sistemului de plăți „Mir”, iar banca rusă va deschide conturi pentru găgăuzii „de la distanță".

Banca Națională, într-un răspuns la solicitarea Europei Libere, a spus că ea este singura instituție pe teritoriul țării care licențiază, reglementează şi supraveghează activitatea băncilor din Republica Moldova şi a sucursalelor băncilor din alte state.

„Orice persoană juridică care intenționează să opereze o schemă sau aranjament de plată pe teritoriul R. Moldova înaintează Băncii Naționale o cerere de autorizare. Momentan, BNM nu a recepționat o astfel de cerere din partea Promsvyazibank”, se arată în răspunsul oficial al instituției.

Adică, locuitori autonomiei care vor avea astfel de carduri în Moldova, nu vor putea efectua operațiuni cu ele.

„Activități în cadrul unui astfel de sistem de plăți cu carduri poate fi efectuată doar după obținerea autorizației din partea BNM, iar Banca Națională nu a emis o astfel de autorizație”, mai spune BNM.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG