Linkuri accesibilitate

Apetit mediatic pentru gogoși rusești (I)


Rusia are o veche problemă cu istoria, în special cînd e vorba de lucruri care o privesc în mod direct. Aniversarea unui secol de la lovitura de stat bolșevică din 1917 e un caz extrem, complex și nerezolvabil. Transformată în război civil de bolșevici în încercarea de a elimina fizic orice altă forță și opinie, suita de evenimente din 1917 a fost reținută și omologată, apoi, ca revoluție.

Discuția e foarte complicată. Există, într-adevăr, o interpretare care permite conceptul de revoluție dar nu în înțelesul dat astăzi acestui termen. 1917 a fost o revoluție exact în măsura în care nazismul a provocat și forțat transformarea radicală și supunerea completă a societății germane. Dar, pînă la lămurirea acestei complicații și în așteptarea următoarei biblioteci scrisă în marginea lui 1917, nesiguranța sau deformările rusești în materie de istorie au făcut un pas masiv spre ridicol cu o declarație recentă a Ministerului Apărării.

Astfel, de îndată ce rezistența forțelor ISIS a fost învinsă în Siria, la Raqqa (fostă așa-zisă capitală a așa-zisului califat islamic) Ministerul rus a ținut să intervină și să se remarce în mod deosebit cu o interpretare uluitoare. Declarația Ministerului acuză forțele siriene sprijinite de americani de distrugerea orașului Raqqa, după modelul care a dus la distrugerea orașului german Dresda, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Comparația e de-a dreptul stupidă. Venind tocmai din partea unui stat care a suferit cumplit în războiul cu Germania nazistă, comparația e, de fapt, o insultă care îi dezonorează pe toți cei ce au luptat împotriva nazismului, inclusiv pe ruși. Ieșirea stupidă a Ministerului rus sugerează că antiamericanismul e mai important decît onoarea celor ce au luptat cu nazismul și că, în definitiv, pînă și tragedia trăită de Uniunea Sovietică în luptă cu nazismul e negociabilă, utilizabilă și speculabilă politic.

Ce au în comun Raqqa și Dresda? Aproape nimic, în afara situației de oraș atacat din exterior de forțe aliate. În cazul Dresdei, istoria e limpede. Între 13 și 15 februarie 1945, în cursul a patru raiduri de noapte ale aviației americano-britanice, Dresda a fost distrusă după ce a fost lovită de aproape 4000 de tone de bombe incendiare și de mare explozie. Cifra victimelor e în continuare în dispută, dar toată lumea acceptă un număr de 25.000 de persoane. Estimările urcă pînă la 100.000 de victime.

Raqqa a fost atacată nu trei nopți ci cinci luni (între iunie și octombrie 2017). În aceste cinci luni, se crede că orașul și împrejurimile au fost părăsite de 400.000 de persoane. În orașul supus atacului, numărul total al celor uciși e estimat la aproape 2000. E simplu de observat că nivelul de violență militară de la Dresda a fost incomparabil mai intens decît tot ce s-a întîmplat la Raqqa. În rezumat: în trei nopți la Dresda au fost uciși de cel puțin 10 ori mai mulți oameni decît în cinci luni la Raqqa. Numai Ministerul rus al Apărării n-a reușit să facă un calcul atît de simplu. Dar Ministerul rus avea motive să evite asemenea calcul pentru că avea ceva de ascuns. Era mult mai bine, desigur, dacă Ministerul se abținea de la comparații stupide dar, cel puțin în cazul Rusiei, propaganda n-are somn.

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG