Linkuri accesibilitate

Biserica Ortodoxă Rusă acuză Biserica Ortodoxă Română de „atacuri necanonice”


Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, în frunte cu Patriarhul Kiril, s-a întrunit într-o mănăstire de la Moscova pe 12 martie 2024.
Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, în frunte cu Patriarhul Kiril, s-a întrunit într-o mănăstire de la Moscova pe 12 martie 2024.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse și-a exprimat „dezacordul puternic” față de hotărârile Sinodului Bisericii Ortodoxe Române privind înființarea unei structuri în Ucraina și nerecunoașterea sancțiunilor aplicate preoților din R. Moldova care au aderat la Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române.

Pe 29 februarie, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a „binecuvântat” inițiativele comunităților românești din Ucraina de a se organiza juridic într-o structură religioasă numită „Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”.

De asemenea, adunarea ierarhilor români, prezidată de Patriarhul Daniel, a „reafirmat” că toți clericii din R. Moldova care „revin” în Mitropolia Basarabiei sunt clerici canonici, iar orice sancțiune disciplinară îndreptată împotriva lor pe motivul apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română este „nulă și neavenită”.

În replică, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, în frunte cu Patriarhul Kirill, întrunit în ședință la Moscova pe 12 martie, a spus că aceste hotărâri contravin sfintelor canoane și a avertizat că, dacă vor fi puse în aplicare, vor avea „consecințe grave” atât pentru relațiile bilaterale ale Bisericilor Ortodoxe Ruse și Române, cât și pentru unitatea Bisericii Ortodoxe în ansamblu.

Biserica Ortodoxă Rusă susține că preoții din R. Moldova care trec de la Mitropolia Moldovei (subordonată Patriarhiei Moscovei) la Mitropolia Basarabiei (a Patriarhiei Române) sunt sancționați pentru că pleacă fără carte de eliberare, și nu pentru că ar aparține Bisericii Ortodoxe Române.

Într-un final, Sinodul de la Moscova își exprimă susținerea pentru Biserica Ortodoxă Ucraineană și Biserica Ortodoxă a Moldovei „în legătură cu atacurile necanonice ale Sinodului Patriarhiei Române”.

Mitropolitul Moldovei, Vladimir (dreapta), la ședința Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, de la Moscova.
Mitropolitul Moldovei, Vladimir (dreapta), la ședința Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, de la Moscova.

La ședința de la Moscova a participat și Mitropolitul Moldovei, Vladimir. La începutul lui martie, el i-a trimis o scrisoare Patriarhului român Daniel, rugându-l să mijlocească „un dialog frățesc” între cele două mitropolii de pe teritoriul R. Moldova, care-și dispută statutul canonic încă după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Disputa dintre acestea a luat amploare în ultimul an. Zeci de preoți au trecut de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei, fiind nemulțumiți, în principal, de faptul că Patriarhia Moscovei susține în mod deschis războiul dus de Rusia în Ucraina.

  • 16x9 Image

    Eugenia Crețu

    Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Sibiu (România) și lucrez în presa din R. Moldova din anul 2007. Am început ca reporteră la o agenție de presă, am scris pentru un site de știri, am fost editoare la ziar și am filmat reportaje și documentare TV. La Europa Liberă Moldova sunt din 2014, iar acum sunt editoare-șefă.

XS
SM
MD
LG