Linkuri accesibilitate

Biroul Național de Statistică a obținut acces la surse de date administrative


Unii experţii susțin că datele statistice sunt principala sursă de informație pentru a da o apreciere evoluțiilor din Republica Moldova.

În 2017, urmare a aprobării unei noi legi cu privire la statistica oficială, Biroul Național de Statistică a obținut accesul la surse de date administrative, lucru care a eficientizat munca operatorilor. Aceasta este una din reușite pe care au evidențiat-o statisticienii în raportul de activitate pe anul trecut. Aceștia susțin că acuratețea și calitatea datelor statistice este în continuare o preocupare a biroului, care își dorește să sporească numărul utilizatorilor de statistici.

Biroul Național de Statistică a obținut accesul la surse de date administrative
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:20 0:00
Link direct


Pagina de internet a Biroului Național de Statistică, care oferă acces la o bancă de date statistice din diferite domenii a înregistrat pe parcursul anului trecut 540 de mii de accesări. Dacă este mult sau puțin - reprezentanții instituției se feresc să spună. Ei așteaptă însă ca aceste date să fie folosite de factorii de decizie sau de simpli cetățeni, curioși să vadă dacă politicile și intervențiile autorităților se aplică exact acolo unde e nevoie de ele și dacă produc efectele așteptate.

Stela Derivolcov specialistă în cadrul biroului notează că statisticile accesibile la un click distanță pot fi utile pentru studenții specializați în domenii sociale sau economice, inclusiv pentru alte autorități publice și experți, care pot face comparații, pot remarca tendințe și face analize profunde pornind de la datele disponibile. Toți acești utilizatori de statistici, spune Stela Derivolcov, așteaptă informații calitative- un produs final în care se investește continuu:

„Vorbim despre asta chiar începând de la etapa de cercetare a necesităților sau de evaluare a necesităților utilizatorilor. Vorbim despre calitatea procedurilor la etapa de planificare, atunci când ne gândim care metodologie este mai corespunzătoare pentru condițiile republicii Moldova, atunci când instruim operatorii de interviu și atunci când ne gândim la automatizarea și folosirea celor mai bune metode statistice pentru a ajunge la cele mai înalte rezultate.”

Stela Derivolcov mai spune că atât la etapa de colectare, cât și la cea de procesare și apoi publicare a datelor există filtre de validare și verificare a informației, pentru a împiedica strecurarea unor erori, astfel încât statistica să fie practicată ca o adevărat știință și nu doar ca un serviciu de evidentă.

Economistul Sergiu Gaibu de la Institutul Viitorul remarcă nevoia unor statistici cât mai detaliate, actualizate și corecte, pentru că acestea pot fi argumente în confirmarea unor evoluții economice și sectoriale.

Expertul apreciază adoptarea unei noi legislații în acest domeniu, care, în opinia sa, ferește Biroul de Statistică de implicațiile politice:

„E bine că legea aceasta a fost aprobată și s-a asigurat o independență a institutului de colectare a datelor și centralizarea datelor statistice. Este important ca el să fie independent și față de politic, astfel încât datele care sunt perfectate să nu fie cumva influențate în dependență de interesele politice. Este vorba despre inducerea în eroare a populației despre mersul lucrurilor reale. Lucrul acesta are loc în special în ajun de alegeri, când populația își face concluzii greșite și respectiv poate să fie influențat ”

Urmare a adoptării unei noi legislații, statisticienii pot opera nu doar cu datele colectate de operatorii Biroului Național de Statistică, dar au acces și la alte surse de date ale diferitor autorități publice. Bunăoară pot fi utilizate informații furnizate de Ministerul Finanțelor despre cheltuieli, colectările de venituri, date care însă nu pot fi verificate în totalitate de statisticieni, remarcă Sergiu Gaibu.

Economistul mai atrage atenția că o problemă rămâne a fi diferența de șase sute de mii de oameni între recensământul din 2014 şi numărul populației afișat pe pagina Biroului Naţional de Statistică:

„Este o problemă fiindcă mai mulți indicatori, inclusiv economici, macroeconomici sunt corelați cu populația. Chiar și o parte din Produsul Intern Brut, există un procent al economiei neformale care este luat în calcul și considerat parte a PIB, dar este corelat cu numărul populației. Pentru că nu este corectat numărul populației Republicii Moldova, cel mai probabil că aceste date, aceste calcule care sunt bazate pe numărul populației sunt eronate.”

Sergiu Gaibu susține că datele statistice sunt principala sursă de informație pentru a da o apreciere evoluțiilor din Republica Moldova, de asta ar trebui diversificați indicatorii pentru sectoare, inclusiv domeniile analizate. El spune că deocamdată sunt destul de generale datele care ar interesa comunitatea de afaceri iar alte informații sunt în general considerate ,,secret comercial” deși ar avea utilitate publică incontestabilă.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG