Linkuri accesibilitate

Eșec pentru Netaniahu la Bruxelles: UE nu îl sprijină pe Trump în privința Ierusalimului


Premierul israelian Beniamin Netaniahu și coordonatoarea politicii externe și de securitate a Uniunii Europene Federica Mogherini, Bruxelles, 11 december 2017
Premierul israelian Beniamin Netaniahu și coordonatoarea politicii externe și de securitate a Uniunii Europene Federica Mogherini, Bruxelles, 11 december 2017

UE consideră că are la fel de mult de spus cât Statele Unite în soluționarea conflictului.

Uniunea Europeană nu va recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului. Acesta a fost mesajul primit de premierul israelian Beniamin Netaniahu la Bruxelles, atât de la miniștrii de externe ai UE, cât și de la șefa diplomației europene Federica Mogherini.

Foarte obișnuit cu bluful, cu pokerul politic, și cu o atitudine dură, intransigentă, Netaniahu a venit la Bruxelles întărit de promisiunea lui Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Deja înainte de a ajunge în Bruxelles el a vorbit despre ceea ce a numit „ipocrizia” europenilor, deoarece, a spus el, „doar recunoașterea realității poate pune bazele păcii”.

Este prima oară că un șef de guvern israelian vizitează Bruxelles în ultimele două decenii.

Cu toate astea, miniștrii de externe ai UE, reuniți luni la Bruxelles, nu i-au ascultat îndemnul de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a statului Israel.

Până și aliați apropiați, precum Cehia, au avertizat că decizia lui Donald Trump pune în serios pericol procesul de pace din orientul apropiat. La fel, Franța a insistat că statutul Ierusalimului nu poate fi pus în discuție câtă vreme nu există un acord între Israel și Autoritatea Palestiniană.

De altfel, Netaniahu a sosit la Bruxelles venind de la Paris, unde s-a întâlnit cu președintele Emmanuel Macron.

Ministrul ceh de externe Lubomir Zaorálek a spus chiar: „Mă tem că nimic din toate astea nu o să ne ajute.”

Premierul israelian Netaniahu are de mai multă vreme o atitudine distantă vizavi de Uniunea Europeană, mai ales după ce UE a arătat că ar dori relații comerciale cu Iranul, în vreme ce blochează exporturile israeliene de produse provenite din coloniile din teritoriile ocupate.

Atitudinea foarte rezervată și unanimă a europenilor l-a surprins pe Netaniahu, mai ales după ce săptămâna trecută ministerul ceh de externe lăsase de înțeles că Cehia și-ar putea muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, în urma deciziei lui Trump. În cele din urmă, anunțul venit de la Praga a rămas vag, fără urmări concrete.

Luni la Bruxelles, miniștrii de externe și-au repetat poziția comună și anume că teritoriile ocupate de Israel în urma războiului din 1967: Cisiordania, Ierusalimul de Est și Înălțimile Golan sunt doar teritorii anexate militar și nu fac parte din Israelul recunoscut internațional.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a cerut Washingtonului să vină cu un plan de pace concret, plan de pace despre care se știe că este o inițiativă a consilierului și ginerelui lui Trump Jared Kushner.

„Așteptăm de mai multe luni o inițiativă americană, iar dacă nu va veni nici una atunci UE va trebui să intervină cu un plan propriu,” a spus Le Drian.

Uniunea Europeană a fost întotdeauna cel mai mare donator și sprijinitor financiar al Autorității Palestiniene și consideră că are la fel de mult de spus cât Statele Unite în soluționarea conflictului.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG