Linkuri accesibilitate

Un rus cade în gol cerînd repararea balconului său, și moare


Acasă la Igor Antoșkin.
Acasă la Igor Antoșkin.

Balcoanele sovietice ucigașe din Rusia.

Articol semnat de corespondenții Europei Libere Ana Muhina și Robert Coalson. Traducere de Lucian Ștefănescu.

Un rus cade în gol cerînd repararea balconului său, și moare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00

ENGELS, Russia -- În 19 iulie, o suprasarcină de electricitate a stricat televizoarele, computerele și aparatele casnice dintr-un bloc dărăpănat din orașul Engels, Saratov Oblast, în Rusia, construit în era sovietică.

Pentru unii din locatari, a fost ultima picătură într-o lungă dispută cu firma desemnată de autoritățile orășenești să presteze servicii comunale.

Când reprezentanții firmei au ajuns pe strada Kolotilova nr 58, au fost întîmpinați de vreo 20 de locatari furioși care i-au luat la rost în legătură cu situația precară a blocului: conducte sparte, geamuri prin care fluieră vântul, și balcoane abia ținîndu-se pe blocul cu cinci etaje.

Igor Antoșkin, pensionar de 57 de ani, se săturase. A urcat la balconul său de la etajul patru care dădea spre mulțime și a început să scuture balustrada pentru a arăta cît de prost fusese „reparat” balconul.

La a treia scuturătură, balustrada s-a desprins și Antoșkin a căzut în gol.

A fost chemată o ambulanță, dar omul a încetat din viață în seara aceea la spital.

„Dacă ar fi reparat electricitatea mai devreme, tragedia nu s-ar fi întîmplat”, a spus Ludmila, o vecină din bloc, care a cerut să nu-i fie folosit numele de familie.

Balconul stricat de la care a căzut Igor Antoșkin.
Balconul stricat de la care a căzut Igor Antoșkin.

Firma de servicii comunale Riko a refuzat să comenteze incidentul.

Dar într-un interviu pentru un portal de știri local, Svobodnie Novosti, directorul de la Riko Mihail Morozov a încercat să dea vina pe Antoșkin pentru tragedie.

„Locatarii chefuiau de trei zile, sărbătorind o zi de naștere”, a spus el. „A treia zi parcă au înnebunit total, și acest locatar, care avea 120 de kilograme, s-a lăsat cu toată greutatea lui pe balustradă, care s-a rupt și el a căzut cu ea.”

Vecina Ludmila a spus Europei Libere că l-a văzut pe Morozov spunînd la o televiziune locală că balcoanele blocurilor de care firma Riko avea grijă erau în regulă.

„Uitați-vă în jur. Sînt multe balcoane în stare și mai proastă decît ale noastre. Nu vor decît să ne ia banii”, spune Ludmila.

Locuitorii blocului plătesc 16 ruble (62 de cenți americani) pe metru pătrat pe lună pentru servicii comunale, unul din cele mai mari prețuri din oraș. Acum trei ani, au spus Europei Libere locatarii, ei au cerut oficial firmei Riko repararea totală a balcoanelor, arătînd dovezi ale condițiilor periculoase în care se aflau acestea. Firma n-a răspuns niciodată oficial, dar neoficial i-a informat pe locatari că „nu sînt bani”.

Povestea e comună în întreaga Rusie, unde milioane de oameni trăiesc în blocuri de locuințe care și-au depășit cu mult termenul de funcționare, iar locatarii spun că taxele pe care le plătesc pentru serviciile comunale dispar pur și simplu în neant.

La doar trei zile după tragedia cu Antoșkin, un alt balcon a căzut la un bloc din Engels. Nimeni n-a fost rănit, pentruă că balconul fusese declarat nefuncțional și sigilat în 2009.

În 22 iulie, la Saratov, o bucată mare dintr-un balcon al unei clădiri construite în 1917 a căzut peste balconul de dedesubt înainte de a se prăbuși la sol.

În iulie 2017, un bărbat de 76 de ani din suburbuia Letny Gorodok a orașului Engels a fost rănit serios când balconul său de la etajul trei s-a prăbușit.

„Nu e prima oară când cade un balcon de la Letni Gorodok. Blocul ăsta de la nr 23, la fel ca multe altele, ar trebui declarat nefuncțional”, a declarat la vremea respectiovă un reprezentant anonim al poliției.

După moartea lui Antoșkin, balustrada balconului său a fost reparată sumar.

Un etaj mai sus, vecina sa mai în vîrstă, care a cerut ca doar prenumele ei -- Valentina -- să fie folosit, a declarat Europei Libere că și balconul ei care stă să cadă va fi reparat:

„Mâine vin să-mi repare balconul. La început au zis că mă costă 23.000 de ruble (365$). Dar acum îl vor repara. Și vor da drumul la curent în tot blocul!”, a spus Valentina.

Previous Next

XS
SM
MD
LG