Linkuri accesibilitate

Comisia de la Veneția a criticat planurile guvernării și președinției să schimbe sistemul electoral


Spicherul parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu: „vom depune toate eforturile ca să existe un consens larg”.

Comisia de la Veneția a criticat planurile guvernării și președinției de la Chișinău să introducă sistemul mixt de alegere a deputaților. Nu se poate considera că reforma se bucură de consens larg, a spus Comisia într-un comunicat de presă. Dimpotrivă, ea ridică „îngrijorări semnificative”, inclusiv în ceea ce privește riscul ca membrii parlamentului aleși în circumscripții să fie influențați de interese de afaceri. Avizul complet al Comisiei de la Veneția este așteptat pe 19 iunie. Dar promotorii reformei au reacționat deja, după cum veți auzi de la Liliana Barbăroșie.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
Link direct

În comunicat nu figurează cuvântul „inoportun”, despre care agenția Reuters scria luna aceasta că s-ar conţine în variantă de aviz pregătită de raportori, dar el arată că reforma propusă ridică „îngrijorări semnificative” pentru că nu întrunește un consens larg în societate, pentru ca membrii Parlamentului moldovean aleși în circumscripții uninominale ar putea să fie influențați de interese de afaceri, iar Comisia Electorală Centrală ar putea să fie supusă influenței politice în timpul implementării reformei.

Comunicatul mai pomeneşte câteva probleme ale propunerii, cum ar fi votul din regiunea transnistreană şi străinătate, reprezentarea femeilor şi a minorităţilor naţionale în viitorul Parlament.

Vorbind pentru un post de televiziune moldovean, de la Veneţia, unde se află de două zile în fruntea unei delegaţii parlamentare, spicherul moldovean Andrian Candu, cel care a expediat propunerea de reformă Comisiei de la Veneţia, a numit „sugestii tehnico-juridice” observaţiile şi a afirmat că s-ar fi angajat politic în faţa instituţiei să le pună în aplicare.

Andrian Candu
Andrian Candu

„Vom depune toate eforturile ca să existe un consens larg”, a mai spus Candu citat de realitatea.tv.

Nadejda Hriptievschi, directoarea de programe la Centrul de Resurse Juridice, organizaţie neguvernamentală care alături de altele a criticat intenţia autorităţilor de schimbare a sistemului electoral, ne-a spus astăzi că se aşteaptă în mod clar la un aviz negativ al Comisiei şi că ar fi naiv să credem că autorităţile ar putea înlătura, în timpul ce le-a mai rămas până la alegerile ordinare parlamentare, lacunele la care indică experţii în comunicatul lor.

„Este clar un aviz negativ pentru că opinia se referă la probleme care nu pot fi soluţionate prin modificări tehnice. Şi anume lipsa un ui consens larg, iar acest consens larg nu poate fi asigurat în două-trei luni. În comunicat se mai menţionează foarte clar ceea ce noi am spus de la bun început – sistemul mixt şi uninominal presupune riscuri majore de influenţare a potenţialilor candidaţi de către cercurile de bussines, adică aducerea corupţiei în mod direct în Parlament. Problema aceasta nu poate să dispară peste noapte, nici prin nişte declaraţii ale spicherului sau preşedintelui.”

Nadejda Hriptievschi
Nadejda Hriptievschi

Pe de altă parte, un alt reprezentant al delegației moldovene la întâlnirea cu membrii Comisiei de la Veneția, Iurie Ciocan, membru în CEC şi șef al Centrului pentru Implementarea Reformelor de pe lângă guvern, ne-a declarat prin telefon că i se pare că „se merge” spre aprobarea în parlament a sistemului electoral mixt.

Previous Next

XS
SM
MD
LG