Linkuri accesibilitate

Avertisment FMI: nori amenințători se adună deasupra economiei mondiale


Emblema FMI, imagine de arhivă.
Emblema FMI, imagine de arhivă.

O declarație a directorul executiv adjunct al FMI David Lipton.

Una din cele mai înalte oficialități ale Fondului MOnetar internațional a avertizat marți că nori de furtună se adună deasupra economiei globale, și că e posibil ca guvernele și băncile centrale să nu fie pregătite cum trebuie ca să facă față, relatează agenția Reuters.

Fondul a cerut guvernelor să „repare acoperișul” ăn tipul ultimilor doi ani de „vreme frumoasă” pentru economia lumii, a declarat directorul executiv adjunct al FMI David Lipton.

„Dar, la fel ca mulți dintre dumnevoastră, văd cum se adună nori de furtună, și mi-e teamă că munca la prevenirea crizei nu e completă”, a spus Lipton la o conferință bancară găzduită de agenția Bloomberg.

El a avertizat de asemenea că eforturile depuse i-ar putea lăsa pe decidenți sub presiune și în ape necunoscute.

„E posbil ca băncile centrale să sfîrșească prin a explora și mai multe măsuri neconvenționale. Dar cum eficiența acestora nu e sigură, ar trebui să ne îngrijim de potența politicii monetare”.

Multe guverne nu vor avea nici ele prea mult spațiu de manevră, din cauză că sînt gîtuite de datorii mari.

„Nu trebuie să ne așteptă ca guvernele să aibă amplul spațiu de reacție la recesiune pe care l-au avut acum zece ani”, a mai afirmat directorul executiv adjunct al FMI, adăugînd că stimulii vor fi și ei greu de vîndut din punct de vedere politic, avînd în vedere povara financiară pe care o creează.

Riscul imediat cel mai mare, totuși, este actualul război comercial dintre Statele Unite și China. Dacă toate tarifele cu care s-a amenințat sînt impuse pînă la urmă, pînă la trei sferturi din Produsul Intern Brut global va fi pierdut pînă în 2010, estimează FMI.

„Asta ar fi o rană autoprovocată. Așa că e vital ca acest armistițiu (anunțat recent între Washington și Beijing) să ducă la o înțelegere pe termen lung, pentru a evita o intensificare sau răspîndire a tensiunilor.”

Dar dacă nu se întîmplă asta, și se instalează un impas, am putea avea o păgubitoare „fragmentare” a ecomiei globale care cauzeasă o recesiune, a declarat directorul executiv adjunct al FMI David Lipton, citat de agenșia Reuter.

XS
SM
MD
LG