Linkuri accesibilitate

Autorităţile ruse propun ridicarea vârstei de pensionare


Pensionar într-un magazin de electrocasnice
Pensionar într-un magazin de electrocasnice

Economistul Evgheni Gontmaher crede că nu e deloc întâmplător faptul că proiectul de reformă a fost făcut public în perioada Campionatului mondial de fotbal.

Mulți ruși s-ar putea să nu se mai bucure de pensie, pentru că nu vor ajunge la vârsta de pensionare. Guvernul rus a înaintat sâmbătă o propunere de reformă a sistemului de pensii în care se propune ridicarea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru bărbați și 63 pentru femei. În condițiile în care în Rusia speranța de viață a bărbaților este în medie astăzi de 68 de ani.

În 2005, în perioada celui de-al doilea mandat de președinte, liderul de la Kremlin Vladimir Putin dădea asigurări că pe parcursul președinției sale vârsta de pensionare în Federația Rusă nu va fi majorată:

„Sunt împotriva creșterii pragului de pensionare și atâta timp cât voi fi eu președinte acest lucru nu se va întâmpla”, afirma Vladimir Putin în septembrie 2005.

Recent, premierul Dmitri Medvedev a prezentat un proiect de lege prin care se propune ca până în 2028 vârsta de pensionare să fie ridicată de la 60 la 65 de ani pentru bărbați și de la 55 la 63 de ani în cazul femeilor, însă până în 2034. Guvernul promite și majorarea pensiei, în medie, cu o mie de ruble pe lună, adică cu mai puțin de 20 de dolari.

Inițiativa Executivului de la Moscova a fost criticată de președintele Confederației muncii, Boris Kravcenko, care a anunțat deja proteste pașnice împotriva proiectului de lege. Kravcenko a declarat pentru RBK că a fost lansată și o petiție on-line pe site-ul Change.org și care duminică seara avea peste un milion de semnături.

Potrivit Confederației muncii, 40 la sută din bărbați din Federația Rusă nici nu ajung să trăiască până la 65 de ani, iar în cazul femeilor această cifră este de 20%...

În petiție sunt prezentate date statistice, potrivit cărora 40 la sută din bărbați din Federația Rusă nici nu ajung să trăiască până la 65 de ani, iar în cazul femeilor această cifră este de 20 la sută. „Majorarea pragului de pensionare va însemna că o bună parte dintre cetățenii Federației Ruse pur și simplu nu vor mai ajunge să se bucure de pensie”, se arată în petiția inițiată de Confederația muncii de la Moscova.

Economistul rus Evgheni Gontmaher crede că nu e deloc întâmplător faptul că autoritățile ruse au lansat acest proiect de reformă în perioada Campionatului mondial de fotbal. Se anticipează, crede expertul, că oamenii vor protesta mai puțin față de așteptatele schimbări. Un alt reproș formulat de Evgheni Gontmaher într-o emisiune a serviciului rusesc al Europei Libere e că lipsesc dezbaterile publice pe marginea acestui subiect.

„Îmi aduc aminte de reforma pensiilor din 2002. Discuțiile acelea au început încă în 1997, deci, au durat cinci ani! Atunci au fost implicați inclusiv experți internaționali și chiar s-a creat un consiliu special pe lângă președinte, din care făceau parte liderii tuturor fracțiunilor parlamentare, economiști, reprezentați ai sindicatelor. Pe atunci eram secretarul acestui consiliu, iată de ce îmi amintesc atât de bine aceste detalii. Deci, au fost discuții transparente. Astăzi însă am impresia că deciziile se iau peste noapte”.

Întrebarea care rămâne deocamdată fără răspuns, crede expertul, este dacă nu cumva prin majorarea vârstei de pensionare, autoritățile ruse nu încearcă decât să salveze bugetul de stat, sărăcit din cauza războaielor din Siria și din estul Ucrainei.

În apărarea lui Vladimir Putin, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a declarat că președintele rus nu este implicat în dezbaterile privind reforma pensiilor. El a mai adăugat că promisiunea lui Putin din 2005 a fost făcută cu mult timp în urmă și că „situația s-a schimbat de atunci”.

Cu toate acestea, Vladimir Putin va avea ultimul cuvânt în privința acestei reforme, și asta pentru că proiectul de lege urmează să fie adoptat de parlament, ca apoi să ajungă pe masa președintelui rus.

XS
SM
MD
LG