Linkuri accesibilitate

Modernizarea autonomiei locale – o soluţie împotriva fărâmiţării în feude necontrolabile.

Consiliul municipal din Bălți a stârnit o nouă furtună în politica moldovenească hotărând recent să organizeze un referendum pentru mărirea autonomiei locale. Consilierii bălțeni, predominant comuniști, mai luaseră decizii controversate: de pildă privind arborarea bicolorului favorizat de PCRM sau interzicerea oricărei manifestări a minorităților sexuale. Dar cea mai recentă idee, privind referendumul, a stârnit critici mai vehemente ca oricând din partea puterii centrale. Despre posibilele motivații ale protagoniștilor disputei, așa cum le văd experții de la Chișinău relatează Alla Ceapai.

Expertul în drept constituţional Vitalie Catană spune că doar Parlamentul este împuternicit să decidă asupra raporturilor dintre administraţia publică centrală şi cea locală. Iar demersul consilierilor comunişti de la Bălţi în favoarea extinderii autonomiei nu are cum să fie pus în aplicare prin organizarea unui referendum local. Şi chiar de va fi organizat va avea un efect nul, spune Vitalie Catană:

„Problema statutului administraţiei publice locale este stabilită prin Constituţie şi Legea privind administraţia publică locală. Dacă discutăm în contextul Legii privind administraţia publică locală, sigur că vorbim despre descentralizare, atunci conceptul de autonomie locală este folosit . Dacă însă e vorba de fapt despre un statut special al municipiului Bălţi sigur că putem să ne amintim de reglementările privind Găgăuzia şi regiunea de est şi aluzia lor este la separatism”.

Europa Liberă: Dar din perspective legale, legea de fapt nu le-ar permite să organizeze acest referendum?

Vitalie Catană: „Nu nu este de competenţa administraţiei publice locale. În primul rând CEC-ul trebuie să constate ilegalitatea lui. Deci este o problemă ce nu ţine de competenţa unui referendum local. Deci referendumul se organizează pe probleme locale. Iar problemele privind statutul administraţiei publice locale este reglementat prin Constituţie şi Legea privind administraţia publică locală. Deci asta trebuie de intervenit cu modificări la Constituţie şi în Legea privind administraţia publică locală. Deci este în competenţa Parlamentului să rezolve aşa ceva. Şi în mod firesc apare întrebarea de ce comuniştii nu fac treaba asta. De ce nu încearcă să rezolve problema prin Parlament având o fracţiune importantă acolo. Şi atunci din punctul meu de vedere este că o fac ostentativ. Şi asta nu înseamnă decât a pune în opoziţie administraţia publică centrală cu cea locală în conflict. Dar asta înseamnă în contextul în care se discută despre statalitatea Republicii Moldova – separatism.”

Fundamentul legislativ al autonomiei locale şi celei municipale este moştenit de la legiuitorii comunişti, notează analistul politic Bogdan Ţîrdea. Însă şi guvernarea actuală poartă o parte din vină întrucât, la părerea lui Ţîrdea, tărăgănează descentralizarea:

„PCRM critică pentru autonomia locală că este lezată, dar tot ei au făcut reforma din 2001-2003 în rezultatul căreia s-a consolidat verticală. Şi apropo tot ei au fost cei care prin impozitul zero de profit au crescut puternic dependenţa a regiunilor locale, a municipiilor, a satelor, a localităţilor faţă de puterea centrală, fiindcă aceste localităţi au rămas fără impozite, fără resurse. Ţinînd cont că aproximativ între 85-90 procente din localităţi nu se autofinanţează şi depind de centru evident că această verticală a puterii este una sufocantă, este una foarte autoritară, este una foarte dominantă. Şi evident că comuniştii au contribuit la acest lucru într-un mod evident, categoric şi Alianţa pentru Integrare Europeană la fel, se complace în această verticală şi nu face demersuri pentru descentralizare.”

În opinia analistului Bogdan Ţîrdea opoziţia comunistă încearcă să-şi întărească poziţiile, utilizînd consiliile raionale în care deţine majoritatea. Însă această opunere faţă de autorităţile centrale este una riscantă, spune analistul:

„Putem ajunge la o situaţie care şi astăzi deja există, când ţara se va fărâmița pe nişte feude aproape incontrolabile centrului. Noi deja nu controlăm Transnistria. Avem probleme în Găgăuzia care tot mai mult face demersuri de suveranizare. Şi iată acum apare situaţia de la Bălţi. Şi nu am să mă mir dacă PCRM va face şi alte demersuri. Respectiv toate aceste lucruri nu sunt foarte bune pentru unitatea Republicii Moldova, pentru funcţionarea instituţiilor democratice.”

În opinia mai multor experţi modernizarea administraţiilor locale, promisă într-o strategie aprobată recent de Parlament, ar fi remediul cel mai sigur împotriva nemulţumirilor justificate, speculate politic.
XS
SM
MD
LG