Linkuri accesibilitate

Audieri cu miză în Congresul american: Brett Kavanaugh candidat ca judecător al Curții Supreme


Judecătorul Brett Kavanaugh după nominalizarea sa de către președintele Trump, la 9 iulie 2018
Judecătorul Brett Kavanaugh după nominalizarea sa de către președintele Trump, la 9 iulie 2018

în joc sînt dreptul la avort, soarta programului de asigurări medicale Obamacare, precum și asigurările sociale.

Astazi demareaza audierile pentru confirmarea lui Brett Kavanaugh pentru postul de judecator la Curtea Suprema. Incearca democratii sa blocheze aceasta nominalizare? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00
Link direct

Daca Brett Kavanaugh este votat, prezenta sa va inclina balanta in Tribunalul Suprem, de partea conservatorilor. Sau cel putin asa pare sa indice biografia sa juridica. Democratii au interesul sa blocheze aceasta numire, dar pot ei sa o facă, in conditiile in care republicanii controleaza Congresul?

In joc sint dreptul la avort, soarta programului de asigurari medicale Obamacare precum si asigurarile sociale. Democratii incearca sa obtina confirmari din partea lui Brett Kavanaugh ca nu se va atinge de respectivele programe, iar daca nu o face ei conteaza pe un val de dezaprobare publica, care se poate materializa intr-o victorie substantiala la alegerile din noiembrie, pentru Congres. Senatorul democrat Corry Booker a spus ca „daca americanii ar stii ce intentioneaza el sa faca tarii noastre, poate mai multi s-ar pronunta impotriva numirii”. Si chiar daca democratii stiu ca este foarte putin probabil sa-i blocheze nominalizarea, ei spera sa se foloseasca de ocazie pentru a-si mobiliza baza electorala.

De obicei candidatii pentru Curtea Supremă evita sa isi dea la iveala optiunile la audieri, dar democratii se pot folosi de cele afirmate sau scrise de judecator în bogata sa cariera juridica si sa-l forteze sa se pronunte.

Liderul democrat din Senat, Chuck Schumer, a spus ca in convorbirile avute cu Brett Kavanaugh, nu a primit asigurari care-l sa faca sa aiba incredere ca judecatorul va mentine dreptul la avort. Dar Schumer a adaugat ca la audieri, judecătorul va trebui sa raspunda transant daca, de exemplu, crede că decizia care a legalizat avorturile este una corecta.

Aritmetica politica il favorizeaza pe Brett Kavanaugh. In intreaga istorie americana, Senatul a respins doar 12 nominalizari pentru postul de judecator la Curtea Suprema. Pentru a obtine asta acum, democratii au nevoie de toate voturile lor – ceea ce este greu de realizat pentru ca unii senatori democrati candideaza anul acesta in state cu pronuntata orientare conservatoare – si in plus sa convinga cel putin doi republicani sa li se alature.

In functie de ceea ce judecatorul spune despre dreptul la avort, democratii spera ca senatoare aflate la stinga gruparii consrvatoare – cum sint Susan Collins sau Lisa Murkovski – li s-ar putea alatura. Putin probabil, dar exista o mica sansa.

XS
SM
MD
LG