Linkuri accesibilitate

Mike Pompeo, audierile din Senat, și viitorul politicii externe americane


Mike Pompeo depune mărturia în fața Comisiei de politică externă a Senatului american
Mike Pompeo depune mărturia în fața Comisiei de politică externă a Senatului american

Mike Pompeo s-a angajat să repună Departamentul de Stat în centrul policii externe americane.

Secretarul de stat desemnat, Mike Pompeo a depus marturie in fata Comisiei pentru Relatii Internationale a Senatului American. Cum a decurs audierea? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Mike Pompeo s-a angajat sa repuna Departamentul de Stat in centrul policii externe americane, sa actioneze pentru inasprirea sanctiunilor impotriva Rusiei si sa promoveze democratia in lume.

Corespondența zilei de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:35 0:00
Link direct

Criticii sai nu s-au lasat convinsi de argumentele lui Pompeo. „Parerea mea cu privire la raspunsurile lui este ca nu il va contrazice pe presedinte, ca va fi cel dispus sa execute ceea ce presedintele cere, cind cei doi sint in dezacord” – a spus senatorul democrat Robert Menendez.

O chestiune in care fostul director CIA pare a fi in dezacord cu Trump este Rusia. Dupa ce a spus că el crede ca Rusia s-a amestecat in alegerile din 2016, Pompeo a adaugat ca va incerca sa stopeze spiritul de aventura al Moscovei in chestiuni economice si de securitate cibernetica.

Directorului CIA i-a fost pusa intrebarea cum se impaca declaratiile sale moderate de acum cu opinii controversate, exprimate in trecut cu privire la musulmani, homosexuali si tortura. Pompeo s-a pronuntat din nou impotriva casatoriilor intre homesexuali, dar s-a angatat sa nu persecute angajati din cauza orientarii lor sexuale.

Citiva senatori i-au cerut directorului CIA sa-l infrunte pe presedinte, ca secretar de stat, cind crede ca Donald Trump nu are dreptate. Democrati l-au intrebat pe Pompeo daca ar demisiona in cazul in care Trump e inculpat sau il concediaza pe anchetatorul independent, Robert Mueller. Pompeo a spus ca nu, invocind obligatiile pe care le-ar avea fata de populatie, ca sef al diplomatiei.

Primul test pentru Pompeo va fi – daca e confirmat – acordul nuclear cu Iranul, pe care Trump a amenintat ca il anuleaza daca partile nu accepta pina la 12 mai sa modifice anumite prevederi.

Pompeo le-a mai spus senatorilor sa ia in considerare sa schimbe anumite aspecte de austeritate bugetara, inaugurate de predecesorul sau, Rex Tillerson.

Confirmarea lui Pompeo in Comisie nu este sigura, acolo fiind 11 republicani si 10 democrati. Unul dintre republicani, Rand Paul a spus ca o combinatie intre Mike Pompeo la Departament si John Bolton, consilier al presedintelui pentru securitate nationala este potential mult prea agresiva pe arena internationala pentru a o putea sprijini.

Chiar daca este respinsa de Comisie, candidatura lui Pompeo poate fi supusa votului in plen. Dar ar fi pentru prima data ca un secretar de stat preia functia fara sprijinul Comisiei pentru Relatii Internationale.

XS
SM
MD
LG