Linkuri accesibilitate

„Au să rămână aici numai bătrânii și o să ne grămădim…” (VIDEO)


La Șoldănești
La Șoldănești

Valentina Ursu în dialog cu locuitori din Șoldănești și cu Ștefan Gligor, director de programe al Centrului de Politici și Reforme.

Cetățenii Republicii Moldova sunt hotărâți să plece din țară. Aproape jumătate susțin că ar părăsi baștina în cazul în care situația economică ar fi și mai precară decât în prezent.

„Au să rămână aici numai bătrânii și o să ne grămădim…”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:36:04 0:00
Link direct

Potrivit datelor ultimului Barometru al Opiniei Publice, dacă ar avea ocazia, 21 la sută din respondenți ar pleca în străinătate pentru totdeauna, 35% pentru o perioadă, iar 42 la sută nu ar pleca. Care sunt motivele că fiecare al cincilea moldovean își vede viitorul peste hotare? Căutăm răspuns la acest sfârșit de săptămână.

* * *

La Șoldănești, localitatea în care am poposit cu microfonul Europei Libere, pot fi văzute numeroase case părăsite, cu obloane trase sau geamuri sparte, cu pereți fisurați, cu acoperișuri din foi de ardezie; case pustii cu ogrăzi înfundate de buruieni. Cele mai multe dintre gospodăriile abandonate mai păstrează semnele unei spiritualități profunde ale celor care le-au stăpânit. Migrația a făcut ca numărul trăitorilor să scadă treptat, iar acest fenomen îi îngrijorează pe mulți dintre cei cu care am discutat întâmplător pe străzile din Șoldănești.

Valentina Ursu
Valentina Ursu

– „Peste zece ani, eu văd c-au să rămână aici numai bătrânii și o să ne grămădim…”

Europa Liberă: Aici, la Șoldănești, dar în Moldova?

– „Și în Moldova. O să rămânem numai bătrânii și o să ne grămădim mai mulți bătrâni la o casă. Iaca, de exemplu, eu am trei băieți și toți îs duși. Iaca vin și iau și copiii și eu rămân singură. Și vecinii tot așa și o să ne grămădim toți la o casă – care mai putincioși și care mai neputincioși – și așa o să trăim cât Dumnezeu o să vrea. Și așa o să rămână Moldova, ori o să ne facem și noi documentele și o să ne ducem după copii.”

Europa Liberă: Și atunci, cui rămâne bucata asta de pământ?

– „Da’ cui rămâne bucata asta de pământ? O să rămână aiștia care-s cu bani mulți, să vadă ei cum se muncește și cum se face bucățica asta de pâine. Și să muncească ei pentru dânșii, nu numai cu banii care vin de pe undeva și-i bun în buzunar.”

– „Știți, fiecare țară, fiecare popor își făurește singur prezentul și viitorul. Iată când moldovenii o să înțeleagă că soarta lor e în mâinile lor, nu s-o caute undeva, atunci au să trăiască bine.”

Europa Liberă: Dar ei nu au înțeles că destinul lor e în mâinile lor?

– „Eu v-am spus când au să înțeleagă; în acțiunile lor până când nu înțeleg că ei trebuie să-și rezolve problemele, nu altcineva. O să fie, o să se nască o generație nouă, o să vină bani din țările străine, au să înceapă a-și făuri Moldova lor. Când? Nu știu.”

– „Copiii se duc și-și aranjează viața acolo, peste hotare, și aici n-o să se mai întoarcă. Generația tânără, nici n-o să avem generație tânără.”

– „După rău vine bine.”

Europa Liberă: Mai rău decât este astăzi poate să fie în Moldova?

– „Cei care cu munca lor niciunul nu s-a ridicat, care numai din munca lor. Ori au lucrat și nu li s-au dat salariile, ori n-au de lucru, dar mai mult că-i amăgesc pe acești care lucrează. Acei care au mai putut lua de pe undeva pe degeaba, aceia s-u mai ridicat, dar acești care cu munca lor niciunul nu s-a ridicat. Iacătă-i, îi vedeți cum șed?”

La Șoldănești
La Șoldănești

Europa Liberă: Cetățenii se gândesc la calitatea clasei politice atunci când merg, o dată la patru ani, să pună ștampila pe buletinul de vot?

– „Ceea ce promit, nimeni nu face ceea ce promit.”

– „Nu știu dacă avem clasă politică. Sunt din aceștia care vin, se duc… Se duc unii, vin alții. Noi n-avem clasă politică care cu adevărat să gândească statalicește.”

– „Vă spun că toți promit și nimic nu fac. Și încă ei de acum pot și să le spună că: „Aha, dacă nu vă dați în partidul nostru, înseamnă că afară din lucru, înseamnă că o să aveți probleme”. Se duc și acasă și-i amenință că: „dacă nu vă dați în partidul nostru, au să vină comisii, dacă n-o să găsească o comisie, au să mai trimită alta și tot așa”. Și fiecare poate stă toată noaptea nu doarme și se gândește ce să facă. Și el la urmă spune: „dar eu mă dau și cu dracul, numai să-mi dați pace”.”

Europa Liberă: Dar a trăi cu frică tot nu este soluția cea mai bună?

– „Apoi iaca asta-i.”

Europa Liberă: Și poți să înfricoșezi o persoană, o sută, dar nu o întreagă națiune.

– „Și ce să facem? Cine ne ascultă? Eu nu știu. Din ce partid sunteți?”

Europa Liberă: Nu-s din partid. Sunt Valentina Ursu, de la radio.

– „La țărani nu se uităm nimeni. Orice partid ar fi, nu se uită nimeni. Ei numai ne promit, se duc îi cumpără nu știu cu ce, dar pe urmă uită toți de noi.”

Europa Liberă: Dar Dvs. când mergeți și votați, la ce vă gândiți, în primul rând?

– „Da’ la ce mă gândesc?...”

Europa Liberă: La om, la partid, la program, la promisiune?

– „Eu mă uit după om, în primul rând, și după promisiuni, și te uiți cum vorbește. Și mă uit, iaca, sunt partide, dar în partidul acesta sunt și oameni cinstiți, dar sunt și oameni care se mai lipesc așa, se arată că ei îs cineva, dar toată viața lor au furat, au amăgit lumea, dar acum ei se arată că ei pot face…”

VIDEO: Aurel Verdeș, negustor de la Șoldănești

Europa Liberă: Dar această reformă electorală, care o să vă aducă deputatul și pe circumscripție, și pe listă de partid, pentru Dvs. e un deznodământ?

– „Chiar să vină un partid care o să poată face ceva, vsio rovno (totuna) o să-i pună piedici și n-o să poată…”

Europa Liberă: Dar deputatul care o să vină pe circumscripție?

– „El poate să fie și cinstit, totuna o să-i pună piedici, o să-l amenințe, până n-o să se dea de partea lor. Și moldoveanul nostru când vede banii, uită de lume, uită de toate, și de mamă și de tată, și de toate.”

Europa Liberă: Dvs. credeți că cei care au bani mulți sunt mai fericiți?

– „Nu. Mie mi se pare că ei sunt încă mai nefericiți ca noi, fiindcă asta e o boală. Ei au boala banului, dar noi din bucățica pe care ne-a mai dă Dumnezeu noi și dintr-aceea mai dăm; tot mai dăm, ca să ne facem și acolo o pomană. Dar ei nu știu, pentru dânșii asta e o boală și ei numai boala banului o au.”

Europa Liberă: Câtă bogăție îi trebuie omului?

– „Eu, de exemplu, aș vrea copiii, în primul rând, să fie sănătoși și să fie pace în țară, să avem toți câte o casă, să avem o mașină, să avem cu ce ne îmbrăca și cu ce ne încălța, și ce mânca. Și cred că e de ajuns, că noi nu putem face bogății pentru toți urmașii noștri. Oprească-și și lor, dar să mai împartă și la țărani oleacă, să ridice pensiile oleacă, salariile, să pună banii lor pe care îi au și bogățiile lor toți grămadă și să se mai gândească și la necăjiți, la țara lor să se mai gândească, nu numai la bani. Cum Iisus Hristos spune: „Mai repede o să intre o cămilă în urechea acului decât un bogat în Împărăția Cerului, așa că, vreți să veniți după mine, vindeți bogăția, împărțiți-o săracilor și luați crucea și veniți după mine”. Iacă așa ar trebui să facă toți, că ei la biserică se duc, numai fățărie că ei îs credincioși, dar să urmeze și sfatul lui Iisus Hristos...”

Europa Liberă: Dar, apropo, ce părere aveți despre fețele bisericești, care susțin politicienii, se implică în politică?

– „Eu cred că Biserica trebuie să fie aparte de politică și politica aparte de Biserică. Da, politicienii la biserică trebuie să se ducă, dar Biserica n-are nimic cu politica, eu așa socot. Noi toți suntem păcătoși, dar acești săraci mai mult se gândesc la Dumnezeu decât politicienii, ei numai la bani se gândesc, dar la noi – nu.”

„Ar trebui un conducător străin să pună ca la români. Poftim, ei ne ajută pe noi…”
„Ar trebui un conducător străin să pună ca la români. Poftim, ei ne ajută pe noi…”

Europa Liberă: De ce s-a ajuns ca Moldova să fie un stat sărac?

– „Pentru că-s toți hoți. Care-s la conducere acolo. Miliardul unde-i? Au zis că-l întorc, îl întorc, dar nu mai întoarce nimeni nimic, că ei l-au împărțit, au luat toți câte oleacă. Dacă zice unul ceva, îl îneacă și gata. Vor votați, votați… Iaca, Șor acum face masă. Ei ar trebui luați de gât toți, că trebuie de dat jos de acolo.”

Europa Liberă: Pe cine-i aduceți în loc?

– „Sunt oameni gramotnîie (deștepți) și învățați, care vor să lucreze, dar ei nu pot intra. Buletinul de vot îl dăm acolo, dar tolc (folos) nimic. „Hai, proștilor, votați, că vom face tot ce știm noi!”. Scuzați-mă.”

Europa Liberă: Când votați, pentru ce votați?

– „D-apoi gândim că să fie ceva în țara asta, să pună odată și odată un conducător. Ar trebui un conducător străin să pună ca la români. Poftim, ei ne ajută pe noi…”

Europa Liberă: Câți deputați sunt în Parlament?

– „101, dar ar trebui numai vreo 50, că ajunge.”

Europa Liberă: Dvs. știți cu ce trebuie să se ocupe un deputat?

– „Știu, dacă ei acolo dorm, dar nu se ocupă bine, ei se ocupă cu buzunarul lor numai.”

Europa Liberă: Ce trebuie să facă sluga poporului acolo, în Parlament?

– „Să lucreze, să răsuflece mânecile.”

Europa Liberă: A ajuns politicianul să fie sluga poporului?

– „N-o mai ajuns și nici n-are să ajungă.”

Europa Liberă: Dar în toamnă o să vină să vă ceară votul Dvs.?

– „Dar el nu-l voi da, mă voi duce și voi face așa un krest (cruce) și la revedere. Toți dați jos trebuie, că-s toți mincinoși!”

„Toți sunt dezamăgiți că nu au de lucru și pensionarii care chiar de mai primesc tot se jeluie că nu le ajunge nici de mâncare.”
„Toți sunt dezamăgiți că nu au de lucru și pensionarii care chiar de mai primesc tot se jeluie că nu le ajunge nici de mâncare.”

Europa Liberă: În general, a cui e vina mai mare – a cetățeanului care alege sau a politicianului?

– „Țăranul ce știe, dacă el îi negramotnîi (neînvățat) și-i vai de capul lui?”

– „A politicianului e cea mai mare vina, țăranul nu are vină, ce el vine aici să ia, el tot de pe spinarea noastră mănâncă.”

– „De ce sunt care iau, procurorii iștia iau câte 20, 30, 50 de mii, dar la țăranul acela care lucrează nu-i dă leafa la vreme? Adică, lui are de unde îi da atâtea mii, dar la acela nu are de unde, așa-i?”

Europa Liberă: Și vă lasă cu necazurile sau și cu speranța?

– „Speranță nu-i nimic, viitor n-are să fie!”

– „Toți sunt dezamăgiți că nu au de lucru și pensionarii care chiar de mai primesc tot se jeluie că nu le ajunge nici de mâncare. Sunt mulți care vor să lucreze, dar n-au de lucru. Chiar același pământ să-l iei, că n-au venit, pentru că n-au cu ce îl ara, n-au ce îl semăna și chiar dacă se mai bagă oleacă în datorii, nu le pot răsplăti. Iaca problema la fratele că a luat pământ și zice: „Atâta ce-mi ajunge că eu pot să-mi permit să mă hrănesc și să-mi hrănesc copiii”. Iaca el ce-mi spune, dar lucrează ca robul. Pământuri o mulțime și tractorul trebuie reparat și trebuie solearkă (motorină) și nu știu ce și mai pe scurt e strășnicia pământului. Și-s tineri și iaca aleargă și ei îs descurajați, îs dezamăgiți de viața asta. El zice: „Eu n-am nici o bucurie, nici o speranță n-am…”.”

Europa Liberă: Dar când se intersectează interesele politicianului cu ale cetățeanului?

– „Câteodată oamenii și se bucură și zic: „Măcar bine că mai sunt votările astea, că înainte de votare mai fac un drum, mai fac câte ceva”. De-amu noi așa ne-am descurajat că n-a fost niciunul care să fie pentru popor și nu s-a văzut niciun rezultat de la nimeni.”

„Țara-i mai mare, îi mai bogată, как-никак (orice s-ar zice) o să fim și noi în Uniunea Europeană și ei mult ne ajută și ei.”
„Țara-i mai mare, îi mai bogată, как-никак (orice s-ar zice) o să fim și noi în Uniunea Europeană și ei mult ne ajută și ei.”

Europa Liberă: Deși toți promit că vor lucra în folosul țării, în folosul oamenilor?

– „Da, da, așa și este, d-apoi cum, d-apoi cum și oamenii așa cu o speranță că iaca au să facă… Chiar și nu știu ce așa mulți zic că Sandu o să facă. Poate și ar face, dacă n-ar mânca-o din toate părțile. Nu știu și văd că și cu România asta mulți, chiar tineri, iaca și ai mei copiii au zis că are să fie mai bine, dacă are să fie Unirea asta, totuși. Țara-i mai mare, îi mai bogată, как-никак (orice s-ar zice) o să fim și noi în Uniunea Europeană și ei mult ne ajută și ei; eu cum văd că atâtea ajutoare din partea lor vin, că noi suntem mici și n-avem putere. Cum se zice: „Unde-i unul nu-i putere, unde-s mulți puterea crește”.”

Europa Liberă: Aveți o explicație, de ce statul a ajuns să fie sărac?

– „Le-aș spune eu, dacă ar veni ei încoace. Cum de scos o măsea la ruși, o scoteau degeaba, dar amu trebuie să dau eu 200 de lei? Amu mi-am luat plescăupți (clește) și le scot eu singur. Să chiorăsc… Am 1.200 pensia. Cu ce să trăiesc eu? Dar eu i-am dat numai o sută și a zis că-i de la Parlament așa, ei au pus așa preț.”

Europa Liberă: Dar lumii îi este clar cu ce trebuie să se ocupe un deputat?

– „Să facă locuri de muncă la popor ca să aibă omul unde lucra.”

Europa Liberă: Asta face Guvernul.

– „Guvernul face, nu Parlamentul? D-apoi ei tot acolo votează, dau propuneri diferite.”

„Decât ar veni cu concerte și cu macaroane, mai bine ar face o reparație oarecare la o grădiniță ori ar repara o bucățică de drum acolo.”
„Decât ar veni cu concerte și cu macaroane, mai bine ar face o reparație oarecare la o grădiniță ori ar repara o bucățică de drum acolo.”

Europa Liberă: Parlamentul face legi.

– „Ei întâi au făcut zacoanele (legile) și apoi au furat miliardul. Și l-au împărțit la toți și amu nu mai dai de capăt la nimeni. Pe o ușă îi închide, dar pe alta le dă drumul. Apoi asta ce-i?”

Europa Liberă: Dvs. în toamnă o să fiți invitată ca și alegător să mergeți să aruncați buletinul de vot și să puneți ștampila.

– „La votare eu toată vremea mă duc.”

Europa Liberă: Iată, la ce vă gândiți atunci când aruncați acest buletin?

– „Dă să mai încercăm o dată, poate o să facă măcar ceva, ceva pentru popor…”

„Au spus cu patru ani în urmă la școală că au să facă reparație bună. N-au făcut nimic și acum încă zic, dar nu știu dacă au să facă.”
„Au spus cu patru ani în urmă la școală că au să facă reparație bună. N-au făcut nimic și acum încă zic, dar nu știu dacă au să facă.”

Europa Liberă: Când ați discutat ultima dată cu un politician?

– „Dar n-am discutat, n-am avut așa ocazie. Dar nu prea vin ei aici la noi să discute. Ce la Șoldănești a fost? Cine a fost? Vin în ajun, când îi doare pe dânșii, vin cu concerte, dar nu mă uit la concertul lor. Decât ar veni cu concerte și cu macaroane, mai bine ar face o reparație oarecare la o grădiniță ori ar repara o bucățică de drum acolo.”

– „Dacă ei nu prea vin…”

– „Au spus cu patru ani în urmă la școală că au să facă reparație bună. N-au făcut nimic și acum încă zic, dar nu știu dacă au să facă.”

– „Nimeni nu vrea să facă nimic. Numai alege-i și alege-i, și alege-i. „Iaca, hai votați, vă rog, pentru aista”. Și-ți dă vreo două gazete ori te miri ce acolo.”

Europa Liberă: Și votați, pentru că v-au dat ziarul?

– „Eii, iau ziarul că învelesc câte ceva acolo, îl folosesc la ce-mi trebuie, că ei n-au ce face cu dânsul. Dar noi, ce să-l azvârlim, dacă ni-l dau?”

Europa Liberă: Dar citiți ce-i scris în ziar?

– „Femeia mea citește, dar eu nu pot, că nu văd. Îs bătrân de-amu, am 78 de ani.”

– „Corupția la noi e mare. Dacă s-ar uita parlamentarii la oameni, să dea și la oameni cât de puțin măcar, dar așa, au mărit pensia cu o sută de lei. Ce face un bolnav? Când erau comuniștii la putere, cu 30% au ridicat ajutoarele acestea, chiar și la pensie.”

Europa Liberă: Dar este diferență cum guvernează un partid de stânga sau unul de dreapta, sau unul de centru?

– „Este, este!”

– „Dar nu pot să vă spun. Nu m-am gândit la întrebarea asta.”

„Amu toți la buzunarul lor se gândesc, la oameni nu se gândesc deloc.”
„Amu toți la buzunarul lor se gândesc, la oameni nu se gândesc deloc.”

Europa Liberă: Câte partide sunt în Moldova știți?

– „Îs multe; pe toate nu le știu, dar știu că-s multe.”

Europa Liberă: 45.

– „45? Amu toți la buzunarul lor se gândesc, la oameni nu se gândesc deloc.”

Europa Liberă: Dar atunci când vin și vă cer votul, spun că se vor gândi la problemele dvs., vor căuta soluții?

– „Atunci da, da. Ei umblă și ne promit multe, că au să ne dea și salarii, și de lucru. Cum au ajuns la creslă (fotoliu), s-au uitat toate.”

– „Prin glod umblăm așa și ne dau niște ciubote de rezină. Înainte ne dau caloși, cușme, rachiu, ne amăgeau cu fel de fel de… Așa și amu ne amăgesc…”

– „Trebuie băieți tineri la conducere. Acolo sunt tare mulți care șed degeaba în Parlament.”

Europa Liberă: Dar de ce ziceți așa?

– „Îi văd eu cum șed acolo și dorm. Trebuie băieți tineri, energici, care să lucreze și pentru binele oamenilor, și pentru dânșii.”

– „Lumea fuge peste hotare, că aici nu-s surse de viață, cum s-ar spune. La ce se duc peste hotare? Pentru că acolo sunt condiții de lucru, îs stimați. Eu n-am fost peste hotare, dar am doi băieți care-s peste hotare, în Italia. Și ei au zis că aici, în Moldova, nu vin.”

„Țara noastră nu are viitor și conducerea nu se gândește la popor.”
„Țara noastră nu are viitor și conducerea nu se gândește la popor.”

Europa Liberă: În funcție de unde sunt copiii, așa votează și părinții?

– „Cum le zic copiii.”

Europa Liberă: Am ajuns cu microfonul Europei Libere și aici, la piața de la Șoldănești. Problema numărul unu pe care am aflat-o de la localnici e migrația, e că lumea continuă să plece. Unde ajunge Moldova?

– „Exodul se mărește, migrația se mărește pe zi ce trece și avem o temere că țara noastră o să rămână nepopulată. Depopularea este foarte mare. De ce lumea migrează? Fiindcă țara noastră nu are viitor și conducerea nu se gândește la popor.”

Europa Liberă: Dar alegerile din toamnă ce miză au?

– „Dacă ne-am solidariza și am înțelege lucrurile în realitate cum stau, apoi am face o alegere corectă. Alegerea corectă noi o facem, dar, din păcate, se fraudează alegerile.”

Europa Liberă: Dar ce preț are un vot astăzi?

– „Un vot poate să fie uneori de aur. Fiecare din noi trebuie să se ducă la alegeri, să nu lăsăm să se ducă cei care ne vor răul, fiindcă poporul își alege conducerea pe care o merită. Dacă nu alegem corect, înseamnă că nu merităm conducerea asta.”

Europa Liberă: Și faptul că omul, alegătorul se mai lasă momit, ademenit cu o pomană electorală?

– „Asta-i o umilință, dar populația este foarte sărăcită și întinde mâna la pomana asta. Un om cu demnitate, cu sentimentul patriotismului n-ar accepta pomenile astea electorale. Ar trebui pedepsite partidele acestea care umblă cu pomeni electorale.”

„Nu numai o dată ne-am convins de lucrul acesta; promisiunile acestea nu se îndeplinesc.”
„Nu numai o dată ne-am convins de lucrul acesta; promisiunile acestea nu se îndeplinesc.”

Europa Liberă: Cetățeanul se gândește și la integritatea morală a actorului politic?

– „Ar trebui în primul rând. Oamenii de la conducere trebuie să fie integri moral, să fie un exemplu pentru toată populația, dar când mă uit la parlamentarii noștri cum se ceartă, cum nu au nicio demnitate de om și de parlamentar și ei nu se gândesc defel la popor, numai la interesele lor.”

Europa Liberă: Dar în campania electorală tocmai asta promit – că vor trăi cu grijile și necazurile cetățenilor?

– „Promisiuni deșarte. Și nu numai o dată ne-am convins de lucrul acesta; promisiunile acestea nu se îndeplinesc.”

Europa Liberă: Dar această reformă electorală care a fost aprobată anul trecut și care va fi valabilă pentru alegerile din toamnă, ea va aduce deputatul mai aproape de grijile cetățenilor? 51 de deputați vor fi aleși pe circumscripție, 50 – pe listă de partid. Se va dezmetici cetățeanul cui și pentru ce să-i dea votul?

– „Desigur că nu. Votul mixt o să-i aducă la putere pe cei care au bani și care vor să-și apere interesele lor și averile lor. Doar Comisia de la Veneția a dezaprobat, dar vedeți că și mai departe tot nimeni nu se uită, nu respectă legea. Suntem o țară în care nu se respectă legea.”

Europa Liberă: Dar tocmai deputații sunt chemați să elaboreze, să facă legi bune, iar în fața legii să fie egal și cel de sus, și cel de jos?

– „Justiția e selectivă și faptul că parlamentarii îs transfugi dintr-un partid în altul, asta nici nu le dă dreptul să fie parlamentari. Noi i-am ales pe listele unui partid, iar acum ei îs în alt partid. Ce fel de încredere poți să ai în astfel de oameni care te vând?”

„Vrem să vină oameni integri; îi admir pe oamenii aceștia că-s foarte curajoși și luptă cu răul și vor țării noastre un viitor mai prosper.”
„Vrem să vină oameni integri; îi admir pe oamenii aceștia că-s foarte curajoși și luptă cu răul și vor țării noastre un viitor mai prosper.”

Europa Liberă: Vă preocupă și cine va veni la guvernare după aceste alegeri parlamentare?

– „Sigur. Vrem să vină oameni integri; îi admir pe oamenii aceștia că-s foarte curajoși și luptă cu răul și vor țării noastre un viitor mai prosper.”

– „Stabilitate nu-i deloc. Dacă nu-i stabilitate, omul trăiește cu ziua de azi.”

Europa Liberă: Cine trebuie să asigure această stabilitate și cum ar trebui să se clădească ea?

– „Numai noi, numai noi, poporul, prin vot, prin vot. Noi când suntem la votare parcă suntem zombați, uităm de toate, nu putem vota, nu avem oamenii informați bine, sunt 30% care absolut sunt indiferenți, lor li-i indiferent ce se face și ce se va face. Și aceste 30% hotărăsc soarta țării, dar aceste 30% nu știu ce înseamnă deputat în Parlament.”

Europa Liberă: Deputatul e sluga poporului.

– „Ei zic: „Trebuie să-l alegem, îl alegem; las’ să pună 100 de grame și-l alegem”.”

Europa Liberă: Cine și cum ridică această cultură politică?

– „Nimeni. Cu părere de rău, astăzi nimeni nu se ocupă de aceasta.”

Europa Liberă: Cum vă explicați prăpastia asta care s-a adâncit între cei de sus și cei de jos?

– „Noi suntem vinovați, acei de jos. Noi și numai noi, doar noi suntem poporul, noi suntem puterea, dar noi le dăm voie, ne vindem și ne cumpărăm. Am candidat și eu ca independent la funcția de primar aici, în Șoldănești. Și ce credeți? Am luat 800 de semnături și 350 de voturi. Vă dați seama, unde-s voturile mele?”

Europa Liberă: Cât de falsă e lumea?

– „Cât de falsă și cum s-au vândut în alegeri. O să candidez iarăși, chiar să văd.”

„cineva trebuie să facă ordine în țară. Dacă nu putem noi, trebuie alte forțe.”
„cineva trebuie să facă ordine în țară. Dacă nu putem noi, trebuie alte forțe.”

Europa Liberă: Dar care e miza acestor alegeri parlamentare din toamnă? Ce se va decide?

– „Soarta țării – sau da, sau nu? Sau va fi Republica Moldova, sau trebuie Unirea. Îs două, numai două. Dacă noi nu mai putem face nimic, și asta o să fie în noiembrie-decembrie, atunci Unire și gata. Cineva trebuie să ne comande, cineva trebuie să facă ordine în țară. Dacă nu putem noi, trebuie alte forțe.”

Europa Liberă: Chiar să fie lipsă de personalități?

– „La noi sunt personalități și sunt posibilități, dar a venit așa un clan, să-i zicem, mafiot și cumpără, vând, dacă lumea se cumpără și se vinde. Vedeți și același Șor face pe banii noștri ce vrea, și același Plahotniuc, dar cu bani își cumpără tot, cu părere de rău. Astăzi, unica șansă este Maia Sandu și Andrei Năstase, pe care îi văd eu că sunt mult mai aproape de lume, aproape de soarta noastră.”

VIDEO: Ecaterina Iovanovici, moldoveancă stabilită cu traiul de peste 20 de ani în Austria

– „Acei care au apucat puterea deodată și iaca șed în Parlament și s-au îmbogățit și vin aici și ne roagă să votăm și, după ce votăm, ei se întorc cu spatele și nu ne văd nici nu ne aud. Dar noi, țăranii care muncim, noi muncim să trăim pe ziua de azi. Ei numai se duc de la noi și dacă intră acolo în Parlament, ei de-amu au îmbogățit, au uitat de noi… Dar vin în sat și promit, și promit… Vom vedea ce va mai fi și anul acesta, poate lumea asta se va mai deștepta, că unu-doi nu poate să facă nimic. Nu vedeți că au fost alegeri chiar cu același Dodon că l-au ales. Ce folos că noi am ales pe cine am vrut noi, că avem și noi copii care-s duși și ne spun ce să facem; cum trăiesc în Italia. Băiatul meu îi dus în Franța și-mi zice: „Mamă, e greu, dar acolo, dacă muncești și ești legal, poți să-ți deschizi și o afacere, dar aici te temi”. Am vreo două oi și, iaca, vin cu oleacă de caș, încep a deschide, și mi-au pus o mie de lei amendă. M-am dus și am plătit. Pentru ce? Că am vândut acolo un caș, dar nu te întreabă, că ai cinci copii, cu ce-i înveți, cu ce-i crești? Nici n-ai cui te jelui că ei toți îs legați unul cu altul. Dacă tot așa vom duce-o și cu Parlamentul acesta și cu toți acești care-s legați cu socialiștii, apoi ei mâine-poimâine pe toți au să ne ridice așa ca Stalin.”

Europa Liberă: A cui e vina – a cetățeanului care alege politicianul sau a politicianului care a venit și a cerșit votul alegătorului?

– „E vina și a noastră, că mă uitam chiar și la același Șor care vine și amăgește lumea cu un orez și cu un zahăr. Chiar de-ai mei, tineri, neamuri și eu le spun:

Ei râd de lume, chiar același Dodon râde de noi, Plahotniuc râd, râd. Noi nu putem face nimic, noi suntem proști.

„Cum voi pentru un kilogram de zahăr? Du-te și dă cu un leu mai mult”. Ei nimic, ei tac și-l aleg pe Șor de atâta că le dă zahăr. Îi întreb: „De unde poate să le ia așa de ieftin, ce mamă-sa are fabrică?” Nu, nu, ei nu știu nimic, lor dă-le azi mai ieftin și ei mănâncă mai ieftin. Așa-i mentalitatea noastră, așa-i… cu un kilogram de zahăr îi amăgești, dar ei râd. Ei râd de lume, chiar același Dodon râde de noi, Plahotniuc râd, râd. Noi nu putem face nimic, noi suntem proști. Vând un kilogram de caș și oleacă de brânză și mă duc că azi îs cu rândul cu vaca, iarăși să scoc, iarăși să… Fac o sută de lei, iaca, s-a apropiat că ei îi trebuie la școală una-alta. Și suntem bucuroși, suntem bucuroși să trăim pe ziua de azi și de mâine. Suntem oameni muncitori, suntem o țară de oameni buni la suflet și răbdători; răbdători, dar nu știu cât o să mai putem așa.”

Europa Liberă: Dvs. credeți în viitorul Moldovei?

– „Eu aș crede, dacă n-ar fi așa de mulți tâlhari. Moldova noastră poate să trăiască tare bine, dacă n-ar fura-o atâta, dar ei toți banii îi fură.”

Europa Liberă: Ce calități trebuie să aibă politicienii, ca să nu-i mai vorbiți de rău?

– „Oamenii care vin la conducere trebuie să aibă frică de Dumnezeu, să fie oameni de acolo de unde au primit sân de la mama lor. În primul rând, să se gândească la neamul lor, la istoria neamului lor, să nu se piardă rădăcina, fiindcă noi suntem pe cale de pierzanie și ne pare tare rău. Fata în Turcia, băiatul în România, mâine-poimâine n-are să aibă cine smulge un buruian de la mormânt. Sincer vă spun, asta-i viața.”

Europa Liberă: Și ce-i de făcut?

– „Trebuie de luptat, dar nu știu cum.”

Europa Liberă: Dar cine-s luptători astăzi?

– „Iaca, noi, aiști care am rămas – 50, 51, 52 de ani –, că, practic, de 29-30 de ani, de acum ei nu-s. Dar cine pentru noi să plătească în Fondul social, cine pentru noi să facă alocații, cine? N-are cine! Eu știu una, fiindcă am fost și eu cândva un om mare și acum, mă rog, mi-am ales ce mi-am ales. Când vâri mâna în bidonul cu miere, apoi trebuie s-o bagi numai până la degete, că asta-i dulce și noi știm că trebuie degetul lins, dar când o bagi până la cot sau până la umăr e foarte greu. Apoi iaca asta, hapsânia asta, iaca unde totul s-a distrus. Și vă închipuiți cum iese – care-i bogat îi mai bogat și mai bogat și el de-amu gata, el n-are limită, graniță nu-i. Omenia se pierde.”

Europa Liberă: De ce se pierde?

– „De atâta că nu se pune spiritualul, nu se pune moralul, se pune avuția. E o boală în care noi ne aruncăm unul după altul.”

„oricum ei fac cum le place lor. Ei conduc, ei fac.”
„oricum ei fac cum le place lor. Ei conduc, ei fac.”

Europa Liberă: Ian ziceți, ce se va decide în cadrul alegerilor parlamentare din toamnă?

– „Cred că o să vină Dodon, care este o marionetă. E un joc de posturi – „Eu mă duc, tu rămâi, dar ai să faci ceea ce spun eu”.”

Europa Liberă: Păi, dar buletinul e în mâna cetățeanului, ștampila o aplică alegătorul?

– „Eu înțeleg, dar oricum ei fac cum le place lor. Ei conduc, ei fac.”

Europa Liberă: Cine poate responsabiliza clasa politică, cum să-i aduci cu picioarele pe pământ, să nu fie cu capul în nori?

– „Noi. Noi nu suntem proști, pur și simplu, nu suntem uniți.”

– „Iaca, azi de-amu mi-a dat vreo patru gazete. Vine și ți le împinge așa, na.”

Europa Liberă: Și ce faceți cu aceste ziare?

– „Aprind focul cu dânsele.”

Europa Liberă: Le citiți?

– „Nuuu! Că acolo-s toate minciuni. ”

– „Atâta a promis Dodon aista că o să facă... Și ce face el? Umblă și se odihnește după hotare cu familia lui. Și ce face el pentru popor? Nimic, absolut nimic! Nici nu-i om de conducere aista.”

* * *

Voci adunate ocazional pe străzile din Șoldănești. După ce a încercat, dar nu a reuşit să stopeze noile amendamente la Legea cetăţeniei contra investiţii prin care nu numai că se lărgește numărul celor ce vor putea obţine această cetăţenie, ci beneficiarii sunt scutiți de nevoia să cunoască limba oficială, Constituţia, iar numele lor se secretizează, liberalul Roman Boţan şi-a depus demisia de la şefia Comisiei parlamentare pentru securitatea statului. Juristul Ștefan Gligor, director de programe al Centrului de Politici și Reforme, sugerează că anume aceste amendamente ar fi așa-zisa soluție a Partidului Democrat de guvernământ pentru compensarea exodului a sute de mii de cetățeni. Și iată cum vede el acest exod al populației.

Ștefan Gligor
Ștefan Gligor

: „Din localitățile noastre rurale oamenii au plecat în primul și cel de-al doilea val de emigrație, acum pleacă sângele economiei, pleacă oamenii de afaceri, reprezentanții păturii de mijloc și păturii bogate, oamenii cu adevărat înstăriți. Eu vorbesc inclusiv de milionarii noștri în euro și multimilionarii noștri în euro.”

Europa Liberă: De ce pleacă și de ce nu rămân?

Ștefan Gligor: „Pleacă pentru că nu mai există nici umbră de confort psihologic în această țară. Guvernarea noastră PD-istă construiește un stat polițienesc, care stoarce toate sucurile financiare din agenții economici și din populația Republicii Moldova. Oamenii se simt într-o cușcă aici; o cușcă represivă, administrativă și polițienească, și judecătorească și atunci când tu ai resurse și tu ai un anumit nivel de viață și anumite așteptări de la viață, și un anumit confort, tu nu mai vrei să accepți acest sistem de coordonate care te umilește zi de zi și de regulă acei oameni de afaceri despre care vorbesc preferă să delocalizeze producerea și companiile lor în România, cea mai apropiată destinație. Și eu cunosc zeci de antreprenori care au făcut acest lucru.”

Europa Liberă: E ușor să pleci, e greu să rămâi să lupți împotriva nedreptăților, împotriva birocrației.

Ștefan Gligor: „Da, asta este partea proastă din trăsăturile noastre de caracter ca stat, ca cetățeni, în primul rând, pentru că statul nu este altceva decât acei cetățeni care trăiesc pe un anumit teritoriu și administrează treburile pe interior și pe exterior. Noi suntem bolnavi de un complex de inferioritate, complex pe care eu îl numesc complexul sclavului. Noi avem o incapacitate acută de a

Dacă ai dezordine în ogradă, nu lași ograda asta și-ți cumperi una nouă numai pentru că acolo este ordine; îți faci curat în ograda ta și trăiești tot acolo, nu irosești aiurea resursele, timpul tău, nervii tăi doar pentru că nu ești capabil să faci ordine în cap și în propria ogradă. Țara noastră este ograda noastră, aceasta-i chestia pe care trebuie s-o înțeleagă, în primul rând, acei oameni care au reușit să facă un capital aici

analiza corect lucrurile și de a adopta decizii corecte. Decizii corecte în ce sens? Că dacă ai dezordine în ogradă, nu lași ograda asta și-ți cumperi una nouă numai pentru că acolo este ordine; îți faci curat în ograda ta și trăiești tot acolo, nu irosești aiurea resursele, timpul tău, nervii tăi doar pentru că nu ești capabil să faci ordine în cap și în propria ogradă. Țara noastră este ograda noastră, aceasta-i chestia pe care trebuie s-o înțeleagă, în primul rând, acei oameni care au reușit să facă un capital aici, în Republica Moldova, beneficiind de vânzări și de mediul de afaceri care este, totuși, unul de perspectivă. Noi suntem un stat încă subdezvoltat, profiturile aici sunt mai mari decât în Uniunea Europeană și aici este posibil de făcut afaceri și trebuie de făcut afaceri. Și iată oamenii noștri de afaceri în loc să aibă o reacție sănătoasă de implicare în politic, pentru că ordine în ograda noastră care este Republica Moldova poți să faci numai prin implicare, în loc să se implice financiar, moral, politic – de ce nu? – în prima linie, prin participare la alegeri locale sau parlamentare, în loc să facă acest lucru, ei preferă să fugă. Și acesta este un indiciu că noi suntem ca societate subdezvoltați și avem o mentalitate profund defectă.”

Europa Liberă: Deci, migrația brațelor de muncă, exodul de creiere…

Ștefan Gligor: „Exodul de creiere și exodul de capital…”

Europa Liberă: Mai adăugați la toate acestea și plecarea celor care au avut afaceri.

Ștefan Gligor: „Plecarea oamenilor de afaceri înseamnă plecarea capitalului și noi vorbim de zeci…”

Europa Liberă: Dezamăgirea lor e că nu mai pot practica businessul în Republica Moldova?

Ștefan Gligor: „Pot, dar trebuie s-o facă cu plecăciuni și cu închinăciuni față de regim.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă cu Republica Moldova, dacă continuă această plecare a oamenilor?

Ștefan Gligor: „Noi devenim oligarhat, noi devenim o democrație simulată unde procesele democratice doar se simulează, în realitate este vorba despre o kakistocrație, unde este vorba despre un grup mic de oameni care controlează atât economia, cât și politicul și ne impun nouă anumite decizii și anumite modele de comportament prin tot felul de instrumente pe care noi le-am văzut inclusiv în aceste alegeri locale – modelarea comportamentului alegătorului, crearea unor convingeri false prin sondaje false, politizarea și transformarea instituțiilor care prin lege sunt independente în unele absolut dependente și, precum am spus, politizate ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Eu am citit pe o rețea de socializare o reacție a Dvs. după ce a demisionat liberalul Roman Boțan din funcția de președinte al Comisiei parlamentare pentru securitatea națională, apărare și ordine publică. El a spus că „pleacă protestând față de modificarea legii privind sistemul național de pașapoarte și cetățenie” și Dvs. ați spus că asta înseamnă „a alunga lumea din țară și de a aduce pe altcineva”.

„Acești oameni transformă instituția cetățeniei într-o afacere murdară, sperând să atragă capital care, la rândul său, trebuie să fie murdar.”
„Acești oameni transformă instituția cetățeniei într-o afacere murdară, sperând să atragă capital care, la rândul său, trebuie să fie murdar.”

Ștefan Gligor: „Asta înseamnă că guvernarea noastră PD-istă în loc să reacționeze corect la exodul masiv al populației – a reacționa corect în acest context, înseamnă a opri oamenii, creând un mediu de afaceri prielnic, asigurând drepturile și libertățile oamenilor în Republica Moldova, punând aparatul de stat în serviciul pentru cetățeni și pentru acei oameni care mai au curajul să facă afaceri aici, în Moldova –, soluția lor este de a aduce alți cetățeni, care vor plăti bani pentru cetățenia Republicii Moldova, fără să cunoască istoria și limba acestui stat, fără să aibă o viză de reședință permanentă aici și să trăiască o perioadă de timp pentru ca să înțeleagă în ce fel de stat au venit și care sunt obligațiile lor în această societate și care sunt drepturile lor. Cu alte cuvinte, acești oameni transformă instituția cetățeniei într-o afacere murdară, în acest fel sperând să atragă capital care, la rândul său, trebuie să fie murdar, pentru că acei oameni care vor să vină în Republica Moldova, unul din cele mai sărace și corupte state din Europa, acei oameni care-și vor așa o cetățenie cu certitudine trebuie să fie certați cu legea și în acest fel în mod absolut pervers, lipsit de orice logică, bun-simț și responsabilitate față de cetățenii Republicii Moldova care nu le-au dat mandat pentru…”

Europa Liberă: …amendare a legislației?

Ștefan Gligor: „…așa o nesimțire. Am vrut să spun un alt cuvânt, dar bine, așa o nesimțire. Asta este soluția lor la exodul masiv al populației.”

Europa Liberă: Puținii agenți economici care au mai rămas și ei bat clopotul, bat alarma, spunând că nu au brațe de muncă, că lipsește manopera calificată.

Ștefan Gligor: „Nu doar că nu au brațe de muncă, nu doar că oamenii pleacă în continuare și noi avem de ani buni problema forței de muncă calificate, oamenii de afaceri astăzi se confruntă cu o scădere drastică a vânzărilor.”

Europa Liberă: A scăzut puterea de cumpărare?

Ștefan Gligor: „Numărul mai mic al populației înseamnă un număr mai mic de tranzacții, un număr mai mic de tranzacții înseamnă marfă vândută mai puțină, servicii prestate mai puține. Și ceea ce știu eu de la prietenii mei, oameni de afaceri sau cunoștințele mele, sau informația pe care eu o primesc, vorbim de o scădere de câteva ori în raport cu anul 2017, în special în ceea ce ține de

Noi vorbim de lucruri grave, care încă nu sunt reflectate în statistici, dar care urmează să fie reflectate și eu cred că practica atât de îndrăgită de guvernarea noastră de astăzi de a strânge centura și de a stoarce mai multe impozite din companiile care au mai rămas în această țară duce deja la diminuarea bazei impozabile, la diminuarea numărului de companii care operează pe teritoriul Republicii Moldova.

domeniul materialelor de construcție și construcții capitale. Noi vorbim de lucruri grave, care încă nu sunt reflectate în statistici, dar care urmează să fie reflectate și eu cred că practica atât de îndrăgită de guvernarea noastră de astăzi de a strânge centura și de a stoarce mai multe impozite din companiile care au mai rămas în această țară duce deja la diminuarea bazei impozabile, la diminuarea numărului de companii care operează pe teritoriul Republicii Moldova, la restricționarea libertăților economice și ca efect la o viitoare încasare diminuată a impozitelor în bugetul statului. Astăzi, Fiscul încă raportează sporirea veniturilor, pentru că oamenii de frică uneori plătesc mai mult decât trebuie să plătească, de frică au o atitudine foarte precaută, nu din respect pentru această țară și pentru cadrul de afaceri pe care ar trebui să-l asigure. Din frică, iar în frică mult nu trăiești, baza impozabilă scade și va scădea drastic, pentru că urmează multă lume să dea faliment sau, pur și simplu, să scuipe și să delocalizeze producerea în alt stat, care are un cadru legal și de afaceri mai prielnic și are justiție independentă unde poți să-ți aperi drepturile.”

Europa Liberă: Sondajele de opinie arată că sărăcia și șomajul sunt fricile cu care trăiesc cetățenii Republicii Moldova și cei care pleacă spun că și-au pierdut locul de muncă sau pentru că au un loc de muncă, dar salariul este derizoriu. Asta îi fugărește din Republica Moldova, pe de altă parte, guvernarea încearcă să spună că îmbunătățește infrastructura, că creează locuri de muncă, că atrage investiții. De ce contrastul acesta între ceea ce spune omul de la firul ierbii și ceea ce auzim din declarațiile celor care administrează treburile țării?

„Soluția-i foarte simplă: țara noastră – răspunderea noastră.”
„Soluția-i foarte simplă: țara noastră – răspunderea noastră.”

Ștefan Gligor: „Guvernarea ne spune și că justiția noastră e independentă, și că procurorii fac treabă bună, și că Guvernul optimizat face treabă bună, și că infrastructura este mai bună. Acestea sunt povești de adormit copiii. Eu nu cred că a existat vreun Guvern în Republica Moldova a cărui credibilitate ar fi mai joasă decât a acestui de azi.”

Europa Liberă: Dar datele acestor cercetări sociologice sunt pe masa guvernanților?

Ștefan Gligor: „Da, sunt, dar ei, probabil, mai mult le citesc pe acele care desenează ratinguri politice cu adversarii lor într-un mod eronat și fals decât cele care țin de dezvoltarea economică și starea de disperare socio-economică în rândurile populației.”

Europa Liberă: La toate aceste probleme există soluții?

„Problema noastră e că noi suntem lași de multe ori, fricoși și nu vrem să privim lucrurile așa cum sunt ele…”
„Problema noastră e că noi suntem lași de multe ori, fricoși și nu vrem să privim lucrurile așa cum sunt ele…”

Ștefan Gligor: „Desigur că există soluții. Soluția-i foarte simplă: țara noastră – răspunderea noastră. Am ieșit la vot, ne-am ales un Guvern necorupt, transparent, în serviciul nostru; i-am dat pe ăștia jos, am făcut ordine în sistemul judecătoresc, cei care trebuie să răspundă – răspund, cei care activează în conformitate cu legea îi respectăm și-i admirăm, și le mulțumim pentru faptul că-și fac munca bine. Atât! Ograda noastră – am luat mătura, am măturat, am făcut ordine și ne-am căutat de viața noastră. Asta este tot ce trebuie să facem. Aceste probleme sunt simple, problema noastră e că noi suntem lași de multe ori, fricoși și nu vrem să privim lucrurile așa cum sunt ele…”

Europa Liberă: Dar plecarea oamenilor înseamnă și secarea bazinului electoral?

Ștefan Gligor: „Sigur că da, dar ceea ce a demonstrat campania din alegerile locale din municipiile Chișinău și Bălți este că, chiar dacă alegătorii sunt puțini ca număr și ca mobilizare, ei oricum sunt raționali, ei nu se prind într-un mod suficient de masiv și nu se încurcă în minciunile guvernării. Oamenii au dat dovadă de un comportament rațional. Da, au protestat printr-un fel de boicot, au ieșit doar 35,5% și în ultimii zece ani așa ceva n-am mai avut, dar în același timp structura acestui electorat, dacă vorbim de municipiile Bălți și Chișinău, este una rațională.”

Europa Liberă: Ați văzut profilul alegătorului? Mulți sunt cei trecuți de 50 de ani.

Ștefan Gligor: „Da, structura electoratului nostru, majoritatea sunt trecuți de 50 de ani și aceia sunt cei mai conștienți și responsabili cetățeni din această țară. Nu vreau să zic din păcate, că e bine că acei oameni într-o vârstă demnă de respect, vorbim despre faptul că…”

Europa Liberă: Asta înseamnă că generației tinere nu-i pasă de viitorul lor?

Ștefan Gligor: „Exact asta voiam să spun. Obiecția noastră trebuie să fie față de tinerii care nu au dezvoltat un simț al demnității și al proprietății. Ei nu simt că țara asta este proprietatea lor și-i țara lor. Or, când ție îți pasă de un bun care e al tău, ai o mașină – faci ordine în ea, o speli, o îngrijești, îi schimbi uleiul –, de ce oamenii de o mașină la noi elementar au mai multă grijă decât de propria țară?”

Europa Liberă: Cum le răspundeți?

Ștefan Gligor: „Le răspund foarte simplu – să-și dea o palmă, să-și vină în fire și să se apuce de treabă, să lase disperarea la o parte și să facă opțiuni clare. Niciodată moldoveanului n-o să-i placă 100% acei candidați care vor participa la alegeri. Să vină președintele Kennedy, să învie și să vină să candideze aici, că moldovenii îi găsesc și lui probleme și neajunsuri, dar trebuie să dezvolte disciplina participării la alegeri. Ai ieșit, ți-ai dat votul, ai făcut alegerea; în mod responsabil demonstrează că asta-i țara ta și ție îți pasă. Conștiința – pe primul loc! Nu fiți atât de ridicoli. Asta-i țara noastră, hai să avem grijă de ea!”

XS
SM
MD
LG