Linkuri accesibilitate

Încă un suspect arestat după atacul de la Barcelona (VIDEO)


Martori oculari descriu atacul de la Cambrils, Spania
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:09 0:00

Martori oculari descriu atacul de la Cambrils, Spania

Vastă operațiune anti-teroristă în Catalonia după cele două atentate din ultimele 24 de ore.

În Catalonia are loc o vastă operațiune anti-teroristă după ce un posibil militant islamist a intrat cu furgoneta în mulțimea de pe bulevardul Rambla din Barcelona, omorând 13 oameni înainte să fugă.

Atacul terorist de la Barcelona
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:39 0:00

Poliția a spus că a arestat încă un suspect, al treilea, la 18 august, dar presa relatează că el nu este șoferul furgonetei. Joi fuseseră arestați doi suspecți, un marocan și un bărbat din enclava spaniolă nord-africană Melilla.

În vreme ce poliția se afla în căutarea șoferului furgonetei, cinci indivizi au fost uciși în noaptea de joi spre vineri la Cambrils, o stațiune pe litoral, la sud-vest de Barcelona, după ce încercaseră un atac asemănător cu cel de ieri, intrând cu o mașină mică în oamenii de pe faleză.

Mașina implicată în atentatul terorist de la Cambrils
Mașina implicată în atentatul terorist de la Cambrils

Indivizii de la bordul unui Audi au reușit să rănească câțiva civili înainte să fie uciși de o patrulă de poliție.

Cei cinci păreau să aibă veste explozive, dar vineri poliția a spus că erau false.

Martori oculari descriu atacul de la Cambrils, Spania
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:09 0:00

Poliția spune că există legături între atacul de la Cambrils, cel de la Barcelona și o explozie produsă miercuri noapte la Alcanar, la 200 km sud de Barcelona.

Atacul de pe Rambla a fost revendicat de organizația extremistă Statul Islamic, care l-a prezentat ca o pedeapsă pentru țările care participă la campania împotriva sa din Siria și Irak.

Premierul spaniol Mariano Rajoy l-a numit „un atac terorist sălbatic” și a spus că spaniolii sunt uniți nu doar în jale, ci mai ales în hotărârea de „a-i învinge pe cei care vor să ne fure valorile și stilul de viață”.

„Vreau să exprim solidaritatea întregii Spanii cu Barcelona lovită de terorismul jihadist, ca și alte orașe din toată lumea, mai înainte. Întreaga Spanie este atinsă de acest eveniment la fel de mult ca Barcelona”, a spus Rajoy.

Printre morții și cei cam 100 de răniți de la Barcelona se află mulți străini, inclusiv trei români internați în spital. Cel mai numeros grup de străini pare să fie de francezi – 26 de răniți.

Bulevardul Rambla a fost redeschis pentru turiști și localnici vineri dimineață, după ce fusese închis toată noaptea.

Televiziunea publică spaniolă RTVE și alte instituții de presă au spus că unul din suspecții arestați este un cetățean francez de origine marocană, dar ministrul de interne francez Gerard Collomb a spus că deocamdată nu există indicii despre vreo „filieră franceză” a atacurilor din Catalonia.

Surse judiciare spaniole implicate în anchetarea atacurilor de la Barcelona și Cambrils citate de Reuters au declarat că în spatele lor s-ar afla o celulă cu opt membri care plănuiau și atacuri cu canistre de gaz.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG