Linkuri accesibilitate

Atentat xenofob asupra primarului creştin-democrat din oraşul Altena


Angela Merkel şi Andreas Holstein

Andreas Hollstein a fost atacat de către un rasist, pentru că găzduieşte migranţi în oraşul său.

Primarul oraşului german Altena, creştin-democratul Andreas Hollstein, a confirmat că în ultimul timp se poate observa o creştere a numărului de violenţe fizice şi verbale îndreptate contra unor funcţionari publici.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct


Într-un interviu difuzat miercuri dimineaţa de televiziunea publică germană (ARD), el s-a referit pe larg la atentatul comis asupra sa de către un bărbat înarmat cu un cuţit. Primarul a fost uşor rănit, cînd bărbatul l-a atacat, luni, într-un chioşc de döner-kebab. Proprietarii turci ai chioşcului, tată şi fiu, au sărit în ajutorul primarului. Unul dintre ei a fost de asemenea rănit. Cei doi au reuşit să-l imobilizeze pe atacator. Poliţia care a sosit la faţa locului l-a arestat.

Încercarea de a-l ucide pe primarul Hollstein a fost aspru condamnată de către opinia publică din Germania. Cancelara Angela Merkel şi-a exprimat consternarea şi a mulţumit celor doi proprietari care au intervenit cu promptitudine, împiedicînd astfel asasinatul. Şi Ministrul justiţiei, Heiko Maas, a condamnat atacul. Într-un mesaj, difuzat pe Twitter, Maas a spus că nu se poate accepta atacarea unor oameni pentru faptul că au ajutat pe alţi oameni. În Germania, a mai scris ministrul, nu e loc pentru ură şi violenţă. Liderul social-democraţilor, Martin Schulz, a apelat la forţele democratice, cerîndu-le să dea dovadă de solidaritate.

Henriette Reker, primar al oraşului Köln, şi-a exprimat solidaritatea cu colegul ei din Altena. Reker a fost victima unui atentat în octombrie 2015, cînd a fost atacată de un extremist de dreapta. Atunci, ea a fost grav rănită.

Primarul Andreas Hollstein devenise în ultimele luni una din ţintele predilecte ale unor cercuri xenofobe. Valul de ură s-a manifestat pînă acum prin scrisori de ameninţare cu moartea şi cu injurii suburbane difuzate prin intermediul unor reţele de socializare. Furia xenofobă a adversarilor virtuali ai primarului a fost declanşată, după ce acesta a acceptat să primească în localitatea sa un număr mai mare de refugiaţi, decît i-au fost repartizaţi de către autorităţile federale şi ale land-ului Renania de Nord Vestfalia.

Atentatorul, un german localnic, despre care autorităţile susţin că nu este cunoscut că ar activa în organizaţii extremiste de dreapta, se consideră un adversar al politicii liberale a primarului. Acest angajament al primarului Andreas Hollstein a fost elogiat de mass-media din Germania. Oraşul Altena, condus de acest politician creştin-democrat, a fost distins, în luna mai, de către guvernul federal cu Premiul Naţional pentru Integrare. La festivitatea prilejuită de acordarea distincţiei a participat şi cancelara Merkel. Ea a elogiat atunci activitatea civică a primarului şi l-a calificat drept un politician exemplar. În Germania trăiesc 17 milioane de oameni care au sosit aici ca migranţi, a spus Merkel atunci. Aproape jumătate dintre ei deţine un paşaport german. Unii dintre ei au sosit recent, alţii trăiesc aici de mai multă vreme. Referindu-se la integrare, Merkel a subliniat că integrarea reuşită contribuie şi la consolidarea Germaniei.

Uniunea Oraşelor germane (Städtebund) a cerut acum guvernului să susţină energic toate demersurile organelor statului de drept în vederea combaterii eficiente şi credibile a unor acţiuni precum recentul atentat. Totodată, s-a cerut o modificarea a legislaţiei în vederea pedepsirii celor care difuzează ameninţări sau chemări la violenţe.

XS
SM
MD
LG