Linkuri accesibilitate

Surgut: „A fost un atac terorist”


Poliția rusă lîngă corpul atacatorului la Surgut
Poliția rusă lîngă corpul atacatorului la Surgut

Organele rusești de anchetă nu au recunoscut oficial evenimentul drept atac terorist, calificîndul doar ca „tentativă de asasinat”.

Chiar dacă atacul de la 19 august din localitatea rusă Surgut a fost revendicat în aceeași zi de ISIS, organele rusești de anchetă nu au recunoscut oficial evenimentul drept atac terorist.

Victime ale atacului din Surgut din 19 august sunt șapte persoane, internate cu leziuni produse de cuțit. Una dintre victime este în stare gravă. Atacatorul a fost un tânăr de 19 ani, Artur Gadjiev, acesta a fost ucis de polițiști în momentul reținerii.

Și chiar dacă atacul din Surgut a fost revendicat în aceeași zi de ISIS, organele rusești de anchetă nu au recunoscut oficial evenimentul drept atac terorist; dosarul penal a fost deschis în baza articolului „tentativă de asasinat”.

Însă corespondenții Radio Svoboda au aflat că atacul a fost planificat din timp și acest lucru este cunoscut de organele de anchetă, care fac razii prin oraș și arestează pe cunoștințele întâmplătoare ale lui Artur Gadjuev, inclusiv pe cei care nu au nicio legătură cu extremiștii.

Un reportaj realizat de corespondenții Radio Svoboda la Surgut relatează că centrul comercial Severnîi din centrul orașului este o de facto piață de mărfuri, un coridor lung cu gherete cu încălțăminte, haine, parfumerie, iar vizavi, pe partea cealaltă a străzii, sunt rânduri de tarabe cu produse alimentare și un local unde se servesc frigărui. Exact aici, în dimineața zilei de 19 august, Artur Gadjiev a băut o limonadă cu pesmeți sărați, corespondând cu cineva prin telefon, după care s-a ridicat și s-a dus să dea foc centrului comercial Severnâi.

„Un tânăr obișnuit, nu se deosebea cu nimic de ceilalți, povestește Natalie, chelnerița localului. L-am reținut doar pentru că pe masa lui se așeza mereu un porumbel și el îl tot gonea cu mâna. A stat aici vreo 15 minute”.

Gadjiev a intrat în centrul comercial, și-a pus masca, a vărsat soluție inflamabilă de-a lungul șirului de magazine și i-a dat foc. A aruncat o fumigenă, după care a lovit cu toporul o pensionară care scotea bani de la un bancomat, apoi pe încă un vizitator, care însă a reușit să-i ia toporul, după care a fugit pe stradă înjunghiind din mers trecătorii pe care îi întâlnea în cale, până în momentul în care a fost împușcat de un polițist, la 600 de metri de centrul comercial Severnîi.

Imediat după atac orașul a intrat în panică. Potrivit lui Andrei Barîșnikov, fondatorul sursei informaționale „Vulpea din Surgut” din rețeaua „VKontakte”, imediat după ce Gadjiev a fost împușcat au fost închise toate centrele comerciale din oraș, poliția de patrulare a intensificat monitorizarea ieșirilor din oraș și a început să verifice mașinile.

Informații publice erau foarte puține. Câțiva jurnaliști din Surgut care au dorit să-și păstreze anonimatul au povestit pentru Radio Svoboda că în ziua respectivă administrația orașului le-a cerut să fie șterse toate materialele despre atacul lui Gadjiev, lăsând doar versiunea oficială – cea potrivit căreia „atacatorul ar fi putut avea probleme psihice, versiunea unui atac terorist nu este de bază”.

Lipsa de informații veridice a generat o mulțime de zvonuri. În grupurile orășenești din rețeaua „VKontakte” au apărut informații cu privire la faptul că au avut de suferit 40 de persoane, că două sau trei ar fi decedat, că atacatori ar fi fost mai mulți, iar poliția i-ar fi căutat pe tot parcursul zilei de sâmbătă, că utilizatorii de rețele sociale ar fi auzit împușcături în mai multe zone ale orașului…

Informații despre atacator sunt puține. Acesta nu a mai folosit de mai mult timp paginile sale de pe rețelele de socializare. Artur Gadjiev s-a născut în Daghestan, însă s-a mutat în Surgut cu mama, după divorțul acesteia de tatăl său care era un om violent. Acesta a fost exmatriculat chiar după prima sesiune din Colegiul politehnic din Surgut, pentru reușită slabă și comportament violent. Una din ciudățeniile pe care i-au remarcat-o profesorii din colegiu era religiozitatea sa exacerbată; în mijlocul orelor acesta putea să se ridice și să citească namaz-ul.

Își amintesc bine de Artur membrii comunității musulmane din Surgut. „El frecventa înainte moscheea, dar se ruga separat, nu împreună cu imamul. Așa fac adesea cei care au vederi extremiste – noi îi numim „haridjiți”, povestesc vizitatorii moscheii, care spun însă că nu l-au mai văzut pe Artur de două luni. Când cineva l-a întrebat de ce nu mai vine la namaz, „el a început să spună ceva fără sens despre halifat și despre cum toți imamii aici sunt vânduți”.

Vizitatorii moscheii au mai spus că cei care „nu se roagă împreună cu imamul” devin imediat obiectul atenției serviciilor speciale, iar mulți dintre musulmani din când în când sunt chemați pentru discuții la Centrul pentru combaterea extremismului, unde sunt întrebați despre ce se discută în moschee și despre cine și cum se roagă.

„Evident că a fost un atac terorist! La noi sunt câțiva „babuini” din ăștia, - spune unul dintre interlocutorii Radio Svoboda. Ei umblă liber prin oraș, își expun viziunile. În moschee au fost instalate recent camere și ei pur și simplu au încetat să vină la moschee, chiar dacă până acum nu i-a atins nimeni.

Câțiva musulmani cu care a vorbit corespondentul de la Radio Svoboda au confirmat: Artur nu era singur, ci era membru al unei echipe cu vederi radicale. „Sunt sigur că știau cu toții despre atacul terorist”, a spus unul dintre interlocutori. O dovadă în plus a faptului că atacul a fost planificat din timp și nu a fost doar o criză a unui bolnav psihic este și o înregistrare publicată pe 22 august de către departamentul ISIS FuratMedia, unde un tânăr da jurământul de credință în fața ISIS, chemându-și „frații” să-i atace pe necredincioși. Interlocutorii musulmani din Surgut ai Radio Svoboda au recunoscut în bărbatul din înregistrare ca fiind pe Artur Gadjiev.

Organele de anchetă din Surgut se pare că nu cred nici ele în versiunea cu boala psihică a atacatorului și acționează de parcă a cerceta totuși un atac terorist. Chiar a doua zi au fost reținute minim zece persoane suspectate de complicitate, iar cel puțin doi dintre cunoscuții atacatorului – Ilinar și Usman, ambii din Daghestan – au fost acuzați deja de complicitate la comiterea atacului. Interlocutorii Radio Svoboda spun că cei doi într-adevăr împărtășeau viziunile atacatorului, în moschee se rugau separat, iar în ultimele luni nici nu au trecut pe acolo.

Ancheta însă a mers și mai departe și a început să rețină oameni care nu au nicio legătură cu cercurile de extremiști. A fost arestat și condamnat la15 zile de privațiune de libertate pentru huliganism tadjikul Naumjon Ikromov, care a învățat la colegiu la același curs ca și Artur Gadjiev, dar care nu comunicase cu acesta nici înainte, nici după exmatricularea celui din urmă. Rudele lui Naumjon nu pot lua legătura cu el și se tem că asupra lui se exercită presiuni pentru a-și asuma vinovăția pentru alte crime, inclusiv pentru atacul terorist din 19 august.

Majoritatea locuitorilor din Surgut nu știu nimic despre mersul anchetei și nu știu mare lucru nici despre ceea ce s-a întâmplat pe 19 august, iar acest lucru generează zvonuri care mai de care mai neverosimile. Iar cei care cunosc câte ceva sunt de acord cu unul dintre martorii atacului din centrul comercial Severnîi, Iulia Petersons: „Noi credeam înainte că aceste lucruri fac ravagii acolo, undeva departe, iar acum acest lucru s-a întâmplat la noi acasă, iar noi nici nu știm cum să reacționăm și ce să facem, spune femeia. Ar trebui ca autoritățile să nu închidă ochii la această problemă, ci să ne învețe cum să reacționăm”.

XS
SM
MD
LG