Linkuri accesibilitate

Atacul cu bombă de la Manchester, condamnat de lideri din întreaga lume


În apropiere de Manchester Arena, 23 mai 2017
În apropiere de Manchester Arena, 23 mai 2017

Printre morți și răniți s-au numărat „mulți copii și tineri”, multe din persoanele internate în spitale se află în stare critică.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a spus marți că „nu mai încape îndoială” că atacul cu bombă de la Manchester, soldat cu 22 morți, a fost „un atac terorist” și că poliția cunoaște identitatea atacatorului mort. Tot marți organizația Statul Islamic și-a asumat răspunderea pentru atacul de la concertul din orașul englez, iar poliția din Manchester a spus că a arestat un bărbat în legătură că explozia de luni seară.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:12 0:00
Link direct

Oameni părăsind centrul comercial Arndale Centre din Manchester
Oameni părăsind centrul comercial Arndale Centre din Manchester

Vorbind după întâlnirea avută marți la Londra cu oficiali dintr-o celulă de criză, premierul britanic Theresa May a spus că poliția și serviciile de securitate fac „demersuri rapide” pentru clarificarea celor petrecute luni seară la Manchester Arena, unde peste 20.000 de oameni asistau la concertul unei cântărețe pop din Statele Unite. May a spus că printre morți și răniți s-au numărat „mulți copii și tineri” și că multe din cele 59 de persoane internate după explozie în spitale din Manchester se află în stare critică.

Theresa May: „Teroriștii nu vor învinge niciodată”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:12 0:00

Premierul May a spus că autoritățile cred că atacul a fost sinucigaș și a fost efectuat de un singur om, dar trebuie încă stabilit dacă a acționat singur sau ca parte dintr-o grupare. Autoritățile au mai spus că știu identitatea autorului.

Gruparea Statul Islamic a publicat în presa socială o declarație de asumare a atacului, amenințând că va pune la cale și altele. Reuters scrie că unii experți au pus la îndoială revendicarea, observând că Statul Islamic, ai cărui luptători bat în retragere în Siria și Irak, a prezentat o variantă diferită a atacului – ca și cum nu ar fi fost sinucigaș – anume că „un soldat al califatului a plasat bombe în adunarea de cruciați”. Iar în altă postare, înlăturată ulterior de pe net, Statul Islamic a vorbit de „un grup” de atacatori.

Poliția din Manchester a spus că a arestat în legătură cu atacul un bărbat de 23 de ani într-un cartier din sudul orașului, iar martori oculari au spus că după-amiază au avut loc raiduri polițienești în cel puțină două alte cartiere.

A fost cel mai sângeros atac petrecut în Marea Britanie din 2005, când patru britanici musulmani au ucis 52 de oameni în atacuri sinucigașe, în sistemul de transport în comun londonez.

Persoane aflate luni seară la concertul de la Manchester al Arianei Grande, o cântăreață de 23 de ani îndrăgită mai ales printre fetițe și adolescente, au spus că au auzit o explozie puternică la câteva momente după încheierea spectacolului. Gary Walker, un cetățean din Leeds, a declarat pentru BBC că l-a văzut pe atentator intrând în foaierul sălii polivalente tocmai când publicul începea să plece. Walker, care aștepta lângă casa de bilete să-și ia în primire fiica, a spus că atacatorul și-a detonat încărcătura explozivă în zona unde se vindeau suveniruri de la concert.

Alți martori oculari au spus că au văzut pe podea după explozie, lângă cadavre, cuie și șuruburi, ceea ce indică faptul că atentatorul a vrut să ucidă sau să rănească un număr cât mai mare de oameni.

Cea mai tânără victimă avea 8 ani, iar 12 răniți au sub 16 ani.

«Люди начали кричать и бежать в разные стороны»
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:31 0:00

Regina Elisabeta a Doua a Marii Britanii a transmis un mesaj de sprijin pentru victimele atacului, dar și-a exprimat și „admirația pentru cum au răspuns la actul barbar oamenii din Manchester”, anume „cu omenie și compasiune”.

În urma atacului partidele politice britanice și-au suspendat campania electorală dinaintea alegerilor anticipate de la 8 iunie.

Atacul a fost condamnat de lideri politici și spirituali din lumea întreagă.

Președintele american Donald Trump a reacționat în Orientul Mijlociu.

Aflat la Ierusalim, Trump a numit atacul de la Manchester „un atac împotriva umanității”, care ar demonstra cât de îndreptățite sunt eforturile de a pune capăt terorismului și „ideologiei răului”.

Donald Trump: Statele Unite sînt total solidare cu poporul britanic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:13 0:00

Ceva mai devreme, atacul fusese condamnat la Betleem, în Cisiordania, în compania lui Trump, de președintele palestinian Mahmud Abbas:

Mahmud Abbas a condamnat „atacul oribil” de la Manchester, transmițând condoleanțe premierului Theresa May și poporului britanic.

Premierul moldovean Pavel Filip a transmis astăzi și el un mesaj de condoleanțe premierului May și poporului britanic. Iar Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a spus că este în contact permanent cu autoritățile britanice pentru a stabili dacă printre victime sunt cetățeni ai Republicii Moldova.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG