Linkuri accesibilitate

Atacul cibernetic global a continuat să se răspândească luni, dar mai lent


...în mai multe țări ale lumii, inclusiv în China.

Autoritățile europene au spus că încearcă să-i împiedice pe hackeri să răspândească variante noi ale virusului.

În Marea Britanie, prima țară în care virusul a creat probleme vizibile vineri, afectând sistemul de asistență medicală, WannaCry a dobândit valențe politice înaintea apropiatelor alegeri. â

Opoziția laburistă a acuzat partidul de guvernământ, Conservator, că nu a reușit să protejeze National Health Service – sistemul național medical.

Printre victimele „ilustre” din lumea afacerilor ale atacului simțit în 150 de țări s-au numărat firma de curierat americană FedEx, mai multe firme constructoare de automobile din Europa, gigantul de telecomunicații spaniol Telefonica și căile ferate germane.

La burse s-au scumpit acțiunile firmelor specializate în securitate cibernetică în speranța că guvernele vor trebui să cheltuiască mai mult în acest domeniu.

Agenția Reuter a relatat că unele victime ale atacurilor au acceptat să plătească hackerilor „răscumpărarea” de 300 până la 600 de dolari în schimbul deblocării accesului la computere.

O oficialitate britanică din domeniul securitatății cibernetice, Brian Lord, a spus că hackerii își instruiesc victimele cum să facă plata în mod foarte profesionist și amabil – unii din păgubiți uitând că e vorba, totuși, de un furt.

„Numărul victimelor pare să se fi stabilizat”, a spus un purtător de cuvânt Europol, citat de agenția France Presse.

Tom Bossert, consilier cu afaceri interne în administrația Trump, a spus și el că atacul cibernetic „este sub control” în Statele Unite.

Deși răspândirea virusului s-a cam oprit la sfârșitul săptămânii în majoritatea regiunilor lumii, Franța, unde gigantul Renault a fost una din victimele cele mai mari, a spus că nu exclude noi atacuri.

China, care a părut să fie la sfârșitul săptămânii una din țările cele mai vulnerabile la atac, a informat luni că răspândirea virusului începea să se încetinească,

Președintele rus Vladimir Putin a negat că Rusia, acuzată în ultimii ani de atacuri pe net în mai multe țări, ar fi avut ceva de-a face cu cel mai recent incident, care a afectat sute de mii de computere, arătând cu degetul în direcția Statelor Unite.

Într-o postare pe blog, președintele Microsoft Brad Smith a părut să confirme duminică ceea ce experții bănuiau deja, anume că în atac s-a folosit un instrument conceput în scop de hacking de Agenția Națională de Securitate din Statele Unite, instrument care a „scăpat” pe internet în luna aprilie.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG