Linkuri accesibilitate

Atac armat în Las Vegas, ultimul bilanț: 58 de morți și peste 500 de răniți (VIDEO)


Poliția și salvarea la locul atacului din Las Vegas
Poliția și salvarea la locul atacului din Las Vegas

Poliția nu crede că atacatorul avea legături cu vreo organizație militantă.

Poliția din Las Vegas spune că cel puțin 58 de oameni au fost uciși, iar 515 au fost răniți în ceea ce pare să fi fost cel mai sângeros atac armat asupra unei mulțimi din istoria Statelor Unite. Suspectul, un bărbat alb de 64 de ani identificat drept Stephen Paddock, din statul Nevada, a tras de la fereastra unui hotel asupra spectatorilor unui concert de muzică country, omorându-se înainte ca poliția să intre cu forța în camera de hotel unde au fost găsite mai multe arme de foc.

Numind atacul „un act al răului întruchipat”, președintele american Donald Trump a spus că țara este unită în „tristețe, șoc și jale”. El a lăudat eforturile serviciilor de urgență, spunând că viteza lor de reacție „miraculoasă” a salvat vieți, și a anunțat că va merge la 3 octombrie la Las Vegas.

Printre cei uciși se numără câțiva polițiști care asistau la concert în afara orelor de serviciu. Mii de oameni au fugit îngroziți de la concert, unii călcându-se în picioare. Autoritățile consideră că atacatorul a acționat de unul singur, dar poliția a căutat și a localizat o femeie de 62 de ani care locuia cu suspectul, pe nume Marilou Danley, ca „persoană de interes” în incident. Poliția a spus că nu crede că Paddock avea legături cu vreo organizație militantă.

Poliția în apropiere de Mandalay Bay, de unde a tras atacatorul
Poliția în apropiere de Mandalay Bay, de unde a tras atacatorul

Gruparea extremistă Statul Islamic și-a asumat răspunderea pentru atac prin agenția ei de știri Amaq, spunând că atentatorul s-ar fi convertit la islam „în urmă cu câteva luni”, dar nu a adus nici o dovadă.

Ministerul de externe al R. Moldova a spus într-un comunicat de presă că face demersuri pe lângă autoritățile americane pentru a afla dacă printre victime se numără cumva cetățeni moldoveni. Premierul Pavel Filip a transmis un mesaj de condoleanțe președintelui Trump.

Poliția din Las Vegas spune că bilanțul victimelor nu este definitiv.

În faza actuală el sugerează că a fost cel mai sângeros atac de acest fel din istoria Statelor Unite, depășindu-l pe cel dintr-un club de noapte de la Orlando, soldat în iunie 2016 cu 49 de morți. Autorul atacului de la Orlando, care a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliția, jurase credință Statului Islamic, organizație extremistă care apoi și-a asumat răspunderea pentru atac.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG