Linkuri accesibilitate

Atac al regimului de la Chișinău la adresa Amnesty Moldova?


Șefii Amnesty International Moldova spun că tinerii care vin la evenimentele organizate de ei sunt voluntari
Șefii Amnesty International Moldova spun că tinerii care vin la evenimentele organizate de ei sunt voluntari

Cum s-au supărat autoritățile moldovene pe niște elevi care s-au dus pentru că așa doreau ei la un protest împotriva expulzării profesorilor turci de la Orizont.

Presa moldoveană relatează pe larg, uneori în mod contradictoriu, despre participarea unor elevi de la Liceul Lucian Blaga din capitală, la o activitate a organizației Amnesty International de solidarizare cu cei șapte profesori turci de la Orizont expulzați recent din țară. În urma acțiunii de la mijlocul lunii curente, oficialități au decis săptămâna aceasta să o sancționeze pe directoarea liceului, invocând faptul că elevii au plecat de la ore ca să participe la protest. Unii cred însă că absențele de la cursuri n-ar fi avut așa urmări dacă nu ar fi fost vorba de o acțiune neplăcută guvernării de la Chișinău, care este des criticată pentru comportamentul în cazul profesorilor turci.

Conferinţa Amnesty nu este singurul caz de implicare a copiilor în anumite acţiuni publice semnalate în ultimele zile Oficiului Avocatului Poporului. Dar doar această conferinţă a ajuns în atenţia presei pro-guvernamentale de la Chişinău.

Vineri, când au vorbit prima dată despre caz, televiziunile afiliate democraţilor de la guvernare nu s-au limitat la o simplă relatare a faptelor, ci au acuzat organizaţia internaţională, precum şi pe directoarea instituţiei de învăţământ în care învaţă copii de afiliere politică.

„Înspăimântător! Un ONG apropiat Maiei Sandu i-a pus pe mai mulţi copii de la un liceu din capitală să stea cu funia la gât”, arăta, de pildă, vineri o astfel de „ştire“.

Mai mulți liceeni ar fi fost trimiși la lecţia publică de directoarea liceului, Valentina Olaru, o susținătoare a Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, au mai afirmat posturile democraţilor.

Luni, când au revenit la caz pentru a anunţa sancţiunea pe care intenţionează şefa direcţiei municipale educaţie să i-o aplice directoarei liceului, aceleaşi media au citat-o şi pe avocata copilului, care ar fi condamnat acţiunea reprezentanței organizaţiei internaţionale.

Într-un prim comentariu, Amnesty International Moldova a precizat că este vorba despre un grup de voluntari cu care colaborează de mai multă vreme şi că elevii au participat la eveniment din proprie iniţiativă. Solicitată de noi astăzi, Cristina Pereteatcu, directoarea organizaţiei, a acuzat un atac la activitatea Amnesty din partea autorităţilor:

Cristina Pereteatcu
Cristina Pereteatcu

„Calificăm reacţia autorităţilor ca pe un atac la activitatea mişcării internaţionale Amnesty International Moldova. Mai grav este că deşi se pretinde că noi am implicat copii şi ei au avut de suferit, până la urmă copii au de suferit mai mult în urma acestui linşaj mediatic. Reaţia autorităţilor este disproporţionată, pentru că acţiunea din 18 octombrie a purtat un caracter paşnic şi apolitic, precum sunt toate acţiunilor publice ale mişcării pentru drepturile omului AIM.

Copii care au participat la acea acţiune publică au avut permisiunea părinţilor...

Majoritatea acţiunilor noastre sunt teatralizate. Anterior, noi am utilizat cagule şi la alte proteste contra torturii şi pedepsei cu moartea, însă acestea nu au stîrnit interesul niciunui guvern de până acum. Copii care au participat la acea acţiune publică au avut permisiunea părinţilor şi, chiar dacă au lipsit de la 2 ore, conform regulamentului şcolii urmează să le recupereze. Înţelegem că subiectul este extrem de sensibil pentru guvernare, care a acceptat să facă relaţii troc cu şapte cetăţeni turci în schimbul unor favoruri economice, cred, însă noi am calificat ceea ce s-a întâmplat la 6 septembrie ca răpire şi asta este o încălcare foarte gravă a drepturilor omului”, spune Cristina Pereteatcu.

Amnesty International este una din organizaţiile neguvernamentale care s-au opus deportării, luna trecută, în Turcia de către autorităţile moldovene a celor şapte profesori turci de la Liceele „Orizont". În evenimentul teatralizat cu participarea acelor elevi, Amnesty a cerut autorităţilor, alături de alte câteva ONG-uri, să pledeze în faţa liderului de la Ankara, care tocmai era în vizită în R. Moldova, pentru returnarea celor şapte profesori.

Participarea copiilor la acel eveniment pare să fi deranjat familia unuia dintre elevi, care ar fi sesizat autorităţile.

Avocata poporului pentru protecţia copilului, Maia Bănărescu, spune, totuşi, că forma în care ONG-ul a utilizat prezenţa elevilor ar depăşi limitele admisibile în cazul unor copii, care au nevoie de un plus de protecţie:

„Evident că condamn această implicare, evident că nu poate un copil să fie pus să asculte jumătate de oră cu sacul în cap şi funia la gât o condamnare, evident că aceasta poate să fie o afectare a sănătăţii copiilor implicaţi, dar şi a altor copii.”

Implicarea copiilor în ceremonia de întâmpinare în autonomia găgăuză a liderului de la Ankara...

Maia Bănărescu spune că a mai primit zilele trecute două sesizări similare, una referitoare la implicarea copiilor în ceremonia de întâmpinare în autonomia găgăuză a liderului de la Ankara şi alta legată de prezenţa unor copii în clipurile video şi pe scena adunării de partid organizată de PD, dar că a constat încălcări doar în primul din aceste cazuri.

„A fost o impunere a copiilor de a sta ore întregi să aştepte în picioare, fără apă, la soare, venirea demnitarului. În cazul mitingului PD, însă, copii apar într-un clip video, prin urmare este limpede că există acordul părinţilor”, a explicat Maia Bănărescu.

La rândul ei, Rodica Guţu, şefa direcţiei municipale ce gestionează şcolile şi liceele din Chişinău, explică astfel sancţiunea, cel mai probabil, o mustrare, pe care autoritatea îi va aplica-o managerului şcolar:

„Eu, ca conducător, nu tolerez faptul că copii noştri sunt atraşi la activităţi din contul lecţiilor.”

Singurul comentariu pe care l-am putut obţine de la Valentina Olaru, directoarea liceului, a fost că dacă elevii au şi fost cu adevărat afectaţi, atunci nu de participarea propriu-zisă la evenimentul Amnesty, ci de scandalul declanşat zilele acestea în jurul cazului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG