Linkuri accesibilitate

Aşteptările de la noii miniştri


Noii membri ai guvernului, la depunerea jurământului
Noii membri ai guvernului, la depunerea jurământului

Cel puţin două numiri, cea a lui Leancă şi Tănase, au legătura cea mai strânsă cu planurile electorale ale democraţilor, crede Igor Volniţchi.

La Chişinău s-au încheiat astăzi procedurile legale prin care Partidul Democrat dominant al guvernării a pus în practică substanţiala remaniere guvernamentală iniţiată cu mai puţin de un an înainte de alegerile parlamentare. Cei şapte noi membri ai executivului, printre ei mai cunoscute fiind numele a doi foşti premieri, Iurie Leancă şi Chiril Gaburici, şi a fostului preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, au depus astăzi jurământul în faţa speakerului şi premierului. Preşedintele Igor Dodon, înlăturat de la învestitura pe care a respins-o repetat, a ameninţat împreună cu fosta sa formaţiune socialistă cu proteste stradale.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:52 0:00
Link direct

Se ştie că cel puţin trei din domeniile vizate de mutările de cadre sunt în acest moment extrem de problematice. Relaţia cu UE, pe care va trebui s-o gestioneze în continuare Iurie Leancă în calitate de vicepremier, traversează o criză fără precedent după ce guvernarea a adoptat expeditiv o reformă electorală privită dinspre Occident ca un regres democratic. Justiţia, pe care o preia Alexandru Tănase, este domeniul în care transformările europene se mişcă cel mai lent, UE fiind nevoită chiar să oprească finanţarea unor importante programe din lipsa de progrese. Iar economia, pe care o va dirigui Chiril Gaburici, nu a reuşit nici ea să se revigoreze şi să impulsioneze noi investiţii, în ciuda funcţionării de mai mulţi ani a unui acord comercial extrem de favorabil cu UE.

Aşa că, au spus experţii, coordonatorul coaliţiei guvernamentale, Vlad Plahotniuc, cel care de altfel în urmă cu câteva săptămâni a anunţat în locul premierului, dar şi cel mai probabil a decis remanierea, ar fi avut suficiente motive să vrea în aceste domenii schimbări. Ar fi avut, dar nu acesta este motivul principal, crede pe de altă parte jurnalistul şi analistul politic Igor Volniţchi, cel care susţine că, cel puţin două numiri, cea a lui Leancă şi Tănase, au legătura cea mai strânsă cu planurile electorale ale democraţilor:

„Lor li se rezervă un rol anume în campania electorală, iar funcţiile respective ar trebui să le ofere posibilitatea să-şi crească notorietatea, să devină mai vizibili. Dl Leancă deja este partener în coaliţie cu PD. Democraţii probabil văd o eficienţă în această colaborare şi şi-ar dori ca PPEM să fie prezent şi în viitorul parlament şi să le acorde suportul ca până acum. În cazul dlui Tănase, se aud tot mai multe voci care spun că ar fi acel motor care ar putea urmi carul din loc pe segmentul unionist, să fructifice en or mul potenţial pe care îl furnizează segmentul unionist într-un an electoral.”

Vorbindu-le astăzi noilor miniştri în Reşedinţa de stat, imediat după ce le-a primit jurământul, şi speakerul Andrian Candu, şi premierul Pavel Filip au stăruit însă pe eficientizarea actului guvernării ca miză principală a mutărilor efectuate la începutul unui an extrem de complicat, au spus ei, graţie procesului electoral care stă să înceapă:

„Ne vom ţine departe de polemicile şi disputele politice”, a ţinut să accentueze premierul.

„Guvernul Filip a început reforme foarte dificile. Prin o nouă componenţă a guvernului, cu siguranţă lucrurile începute bine pot fi duse până la capăt”, a spus la rândul său Andrian Candu.

Într-un mesaj pe Facebook, preşedintele Igor Dodon a criticat ca fiind „lipsiţi de legitimitate” şi compromişi în timpul „celorlalte guvernări corupte” la care au participat miniştrii învestiţi astăzi, iar socialiştii şi-au îndemnat într-un comunicat susţinătorii să fie pregătiţi de proteste.

Previous Next

XS
SM
MD
LG