Linkuri accesibilitate

Dacă Siria este un teren de confruntare între supraputeri, cine are câștig de cauză?


Președintele rus Vladimir Putin și președintele sirian Bashar al-Assad , Soci , 20 noiembrie 2017
Președintele rus Vladimir Putin și președintele sirian Bashar al-Assad , Soci , 20 noiembrie 2017

La Soci, președintele rus Vladimir Putin se întălnește cu liderii din Turcia și Iran după discuții cu Bashar al-Assad

Analiștii consideră că, după un început impetuos, președintele Statelor Unite, Donald Trump asistă acum pasiv la încercarea lui Vladimir Putin de a reconfigura Orientul Mijlociu.

Statele Unte si criza din Siria - relatare de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:00 0:00
Link direct


Dupa ce s-a întâlnit cu președintele Siriei, Bashar Assad – liderul de la Kremlin se vede la Soci cu președinții Iranului si Turciei. După înfrângerea ISIS, cei mai mulți analiști consideră că următoarea bătălie va fi între puteri regionale, active în perimetrul Siriei.

Putin l-a primit pe Assad la Soci
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:48 0:00

După întilnirea cu Bashar Assad, Vladimir Putin l-a sunat pe Donald Trump să-l informeze în legătură cu cele discutate. “Putin a câștigat” susține Ilan Goldenberg, care a lucrat la Pentagon și Departamentul de Stat în timpul administrației anterioare. El adaugă “Este parțial vina lui Obama si parțial vina lui Trump”. Acestuia din urma nu pare să-i pese, el privind Siria ca fiind eșecul lui Obama în legătură cu care nu poate face mare lucru. Dar administrația americană are un obiectiv: diminuarea influenței Iranului, partenerul Rusiei, în apărarea lui Assad. Dar deocamdată, Statele Unite nu au reușit să rupă alianța ruso-iraniană. După convorbirea cu Putin, surse de la Casa Albă au spus ca Iranul nu a fost menționat, în timp ce partea rusă a susținut că Vladimir Putin și-a exprimat sprijinul pentru acordul nuclear cu Iranul, pe care Trump încearcă să-l saboteze. Prezența militară rusă în Siria face din Moscova, o piesă centrală în refacerea țării. Dar Putin nu vrea sa aibă de plătit nota de plată pentru acest proces. Asta ar putea deschide o portiță pentru revenirea Americii în regiune, rămâne de vazut cu ce preț. “Problema este dacă Trump e suficient de inteligent să-l facă pe Putin să plătească sau ii oferă ceea ce-și dorește, gratuit” – a delcarat Goldenberg.

XS
SM
MD
LG