Linkuri accesibilitate

Asasinatul de la Ruse - mersul anchetei


Omagiul jurnalistei ucise, Sofia, 8 octormbrie 2018
Omagiul jurnalistei ucise, Sofia, 8 octormbrie 2018

Un ucrainean cu cetățenie română și pașaport moldovenesc este reținut și interogat în legătură cu asasinarea ziaristei Victoria Marinova.

Ucraineanul a locuit într-o casă părăsită în apropiere de locul crimei, iar agenția Frognews îl prezintă drept om fără ocupație și fără locuință. Bărbatul se afla de cîteva zile la Ruse.

Eventuala coincidență a codului său ADN cu cel găsit la locul crimei va putea confirma ipoteza anchetatorilor că el este autorul violului urmat de sugrumarea ziaristei. Până acum însă boschetarul nu a fost acuzat.

Ministrul de interne Mladen Marinov a declarat, fără a intra în detalii, că este verificată și ipoteza unui asasin care încerca să părăsească țara.

Ziarul „Monitor” a informat în cursul că numărul persoanelor interogate este mai mare. În casa unui rom care a plecat în grabă din Bulgaria spre România după asasinat au fost găsite o parte din obiectele victimei.

Procurorul general Sotir Țațarov a trimis trei subalterni ai săi în ajutorul grupului de anchetatori. La Ruse se află și ministrul de interne.

Ancheta este urmărită în Bulgaria la cel mai înalt nivel după ce reprezentanți ai mai multor organizații internaționale, între care secretarul general ONU Antonio Guterres, au cerut aducerea rapidă a asasinului în fața justiției.

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovici, a cerut punerea anchetei sub control internațional. Într-o luare de poziție, Asociației bulgară a editorilor de presă a dat publicității o declarație în care se spune că situația deplorabilă a Bulgariei din punct de vedere a libertății presei este motivul pentru care societatea civilă crede într-o presupusă legătură între asasinat și profesiunea victimei.

XS
SM
MD
LG