Linkuri accesibilitate

23.04 - Chișinău: Cel de-al IV-lea Congres al PCRM


Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

După modificările operate la statut, Vladimir Voronin nu va mai avea funcţia de prim secretar, ci de preşedinte al partidului.



23 aprilie 2001

Ora Moldovei

Cel de-al IV-lea Congres al PCRM.


Dan Ionescu: Cel de-al patrulea congres al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova a stârnit interesul mediilor de informare străine mai cu seamă datorită unor declaraţii, făcute de liderul reales al partidului, Vladimir Voronin. Cea mai comentată pare să fi fost aceea, în care fostul prim secretar, în prezent preşedinte al partidului, a comparat actuala poziţie geostrategică a Republicii Moldova cu cea a Cubei faţă de Statele Unite ale Americii. Corespondentul agenţiei ruse de ştiri Interfax la Chişinău şi-a întitulat relatarea „Comuniştii moldoveni privesc către Cuba”. În vreme ce acel al agenţiei France-Presse a citat pe larg referirile, făcute de Vladimir Voronin la Cuba lui Fidel Castro atât în cadrul congresului, cât şi la mitingul, care a marcat împlinirea a 131 de ani de la naşterea lui Vladimir Ilici Lenin. Titlul telegramei sale este: „Preşedintele moldovean ia Cuba drept model”.
Un bilanţ al celor două zile de lucrări ale congresului vă este prezentat de către Viorica Zaharia
.

Voronin reales la al IV-lea Congres
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:39 0:00
Link direct


Preşedintele Vladimir Voronin a fost reales la conducerea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova în cadrul congresului patru al acestei formaţiuni, desfăşurat sâmbătă şi duminică la Chişinău. După modificările operate la statut, Vladimir Voronin nu va mai avea funcţia de prim secretar, ci de preşedinte al partidului. Funcţiile de prim secretar şi secretar doi au fost anulate. Pentru Voronin au votat toţi cei peste 400 de delegaţi, alte candidaturi nu au fost propuse.

Victor Stepaniuc, preşedintele grupului parlamentar al comuniştilor, a fost ales secretar executiv al formaţiunii. A fost desemnată de asemenea noua componenţă a comitetului central, din 123 de membri. Partidul Comuniştilor va mai avea 12 secretari, care vor fi responsabili de câte un domeniu de activitate, organizaţi într-un comitet executiv politic.

În acest comitet, fostului secretar doi al PCRM, Andrei Neguţă, i-a revenit funcţia de secretar pentru probleme de politică externă. Andrei Neguţă ne-a spus, că funcţiile de preşedinte şi secretar executiv al Comitetului Central al partidului au fost separate, pentru că fostul prim secretar, Vladimir Voronin, după ce a devenit şef de stat, nu se va putea ocupa şi de organizarea internă a partidului. Aceasta va fi mai mult prerogativa secretarului executiv.

Solicitat de ziarişti, Vladimir Voronin a declarat, că funcţia de preşedinte al Partidului Comuniştilor nu-l va împiedica să-şi exercite atribuţiile de şef al statului.

Vladimir Voronin: „Eu sper că comasarea acestor două funcţii, de preşedinte al partidului şi de preşedinte al ţării, dimpotrivă, cu suportul comuniştilor, cu suportul alegătorilor, cu suportul tuturor acelor oameni cinstiţi, patrioţi ai Moldovei, o să-mi dea mie posibilitate, poate într-un mod mai urgent, mai rapid şi mai bun să îndeplinesc funcţiile de preşedinte al ţării. Eu la aceasta sper.”

Reamintim, că acum o lună şi jumătate, deputaţii creştin-democraţi Iurie Roşca şi Vlad Cubreacov au solicitat Curţii Constituţionale să se pronunţe, dacă preşedintele Republicii Moldova poate deţine calitatea de membru al unui partid politic. Ei şi-au argumentat sesizarea prin faptul, că în acest caz puterea de stat va fi confundată cu partidul politic, al cărui reprezentant ocupă funcţia supremă în stat. Curtea Constituţională nu a examinat sesizarea, motivând că Legea supremă nu conţine prevederi clare referitoare la această problemă.

Delegaţii la congresul Partidului Comuniştilor au mai aprobat un apel, prin care îi îndeamnă pe toţi cetăţenii Republicii la consolidare şi să acorde sprijin guvernării comuniste. În apel se mai spune, că singura strategie, care ar trebui implementată acum în Republica Moldova, este socialismul contemporan.

În raportul prezentat la congres, Vladimir Voronin a spus că guvernele necomuniste din ultimii 10 ani au promovat orânduirea capitalistă şi au creat premize pentru distrugerea Republicii. Potrivit lui Vladimir Voronin, baza socială a acestor regimuri de guvernare a constituit-o „burghezia compradoră, birocraţia coruptă şi lumea interlopă”. „Se adevereşte afirmaţia leninistă – calea capitalistă de dezvoltare duce în impas”, a mai spus Vladimir Voronin.

Tot cu referire la guvernările anterioare, şeful statului a spus că în ultimul timp „s-a ascuţit contradicţia dintre adevăratele interese naţionale şi aspiraţiile forţelor politice, care preferă să transforme Moldova suverană într-o provincie a României. Contradicţia dintre necesitatea evidentă între a întări şi dezvolta relaţiile cu CSI, şi în primul rând cu Rusia, şi străduinţele forţelor politice de dreapta de a rupe aceste relaţii, de a orienta definitiv vectorul politicii externe în exclusivitate spre Occident.”

Voronin a ţinut să accentueze, că trebuie reactivate mişcările muncitoreşti pentru a-i reda „clasei muncitoare încrederea în forţele proprii”, şi trebuie recâştigat tineretul, care „încă nu este cu noi”. Partidul Comuniştilor va crea, potrivit lui Voronin, un complex informaţional propagandistic, în cadrul căruia se vor edita mai multe ediţii periodice comuniste şi va funcţiona o agenţie de presă a Partidului Comuniştilor. Apreciind rezultatele forului, liderul comunist a spus, că obiectivele acestuia şi ale guvernării comuniste vor putea fi atinse doar „prin întărirea disciplinei în cadrul partidului, colaborarea cu alte partide de stânga-centru şi prin instituirea unui control strict al activităţii comuniştilor şi persoanelor, care au fost înaintate la conducere.

Vladimir Voronin: „Ce mă bucură pe mine, mă încurajează că congresul a susţinut şi au înţeles de fapt toate delegaţiile congresului acea mare responsabilitate, pe care noi ne-am asumat-o asupra noastră după 25 februarie. Asta e un lucru foarte îmbucurător pentru noi, pentru ca să hotărâm toate aceste probleme, care stau astăzi în faţa Moldovei, putem numai toţi în comun. Şi s-a înţeles şi altceva – că pentru noi au votat doar numai 50 de procente din alegători, dar jumătate din alegători, care nu au votat pentru noi, ei tot sunt cetăţenii Republicii noastre şi nu e cazul ca noi să-i împărţim în „ai noştri” şi „ai voştri”, dar toţi în comun să hotărâm problemele, să facem, să muncim. Şi să nu ne întrebăm unul pe altul tot timpul cine-i vinovat, de ce se întâmplă aşa, dar mînă la mînă, braţ la braţ să muncim şi să scoatem ţara din criză.”

În final, mai notăm că lucrările congresului Partidului Comuniştilor s-au desfăşurat numai în limba rusă. Imnul Internaţionalei comuniste, cu care în anii trecuţi începeau forurile comuniste, a fost intonat la sfârşitul congresului. La începutul lui, în premieră, a răsunat Imnul Republicii Moldova. La forul comuniştilor moldoveni au asistat delegaţii ale comuniştilor şi socialiştilor din 17 state, dintre care Rusia, România, Ucraina, Cuba, China, Vietnam, Coreea, Cipru, Grecia, Turcia, Spania, Portugalia şi o delegaţie a Partidului Comuniştilor din Transnistria.

Din Chişinău, Viorica Zaharia, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG