Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin către Bașar al-Assad: „Cred că este momentul să trecem la procesul politic"(VIDEO)


Putin l-a primit pe Assad la Soci
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:48 0:00

Putin l-a primit pe Assad la Soci

Putin i s-a alăturat lui Assad în a lăuda eforturile forțelor militare ruse din Siria.

Armata siriană controlează în prezent peste 98% din teritoriul Siriei, a declarat marți președintele rus Vladimir Putin în timpul unei întrevederi cu omologul său ceh Milos Zeman la Soci. Luni seară, tot la Soci, Putin l-a primit pe președintele sirian Bashar al-Assad iar miercuri găzduiește în aceeași localitate summitul trilateral cu liderii Turiciei și Iranului. Detalii de la Ileana Giurchescu.

Luni seară, în cadrul întrevederii cu Bașar al-Assad Vladimir Putin s-a concentrat pe aspectele politice ale conflictului din Siria, mai ales pe șansele de a găsi o soluție negociată, au relatat agențiile de presă rusești.

Liderul de la Kremlin l-a „felicitat” pe Assad pentru „rezultatele” sale în lupta împotriva terorismului, afirmând că „înfrângerea inevitabilă și definitivă a teroriștilor” nu e departe în Siria.

Mai mult, Putin a ținut să sublinieze că numai datorită intervenției armatei ruse, Siria și-a putut păstra statalitatea, lucru de care președintele sirian este conștient. „Sper că vom putea pune acum punct, definitiv, luptei cu terorismul”, a mai spus Putin.

„Cred că este momentul să trecem la procesul politic", a adăugat Putin.

Marți, Vladimir Putin are programate discuții telefonice cu președintele american Donald Trump, și regele Salman al Arabiei Saudite. Iar miercuri, la Soci, va avea loc un summit trilateral în problema siriană cu participarea președinților Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și Iranului, Hasan Rohani. Sunt cele trei țări care mediază negocierile de pace pentru Siria, care se desfășoară la Astana, în Kazahstan.

Unde sunt Statele Unite în tot acest proces diplomatic?

Departamentul de stat preciza vineri, că principalul scop al Americii în Siria este să combată terorismul. Purtătoarea de cuvânt Heather Nauert a mai spus că Washingtonul speră să fie creată cu ajutorul Rusiei încă o zonă de securitate în Siria, care ar permite o relativă normalizare a situației.

Războiul civil din Siria, început cu 6 ani în urmă ca o revolă împotriva regimului lui Bashar al-Assas, a făcut peste 330.000 de victime, șase milioane de Sirieni au fugit din țară și alte 5 milioane și-au pierdut casele, arată cifrele Națiunilor Untie.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG