Linkuri accesibilitate

Ministerul rus al justiției a avertizat cel puțin trei servicii de știri ale postului de Radio Europa Liberă/Libertatea


Duma de Stat de la Moscova a adoptat o lege care vizează instituțiile de presă străine din Rusia.

Declarația postului de radio Europa Liberă/Libertatea

Declarația postului de radio Europa Liberă/Libertatea

Radio Europa Liberă/Libertatea ”(Svoboda) a luat cunoștință de decizia Dumei de Stat de a include instituțiile media în categoria „agenți străini”.

Nu vrem să speculăm despre ce va urma sau ce consecințe practice va avea această decizie asupra activității noastre. Situația mediilor rusești, active în Statele Unite și a celor americane, active în Rusia, nu pot fi comparate. „RT” și „Sputnik” sunt distribuite în Statele Unite fără nici o limitare. În Rusia, „Radio Europa Liberă/Libertatea” și-a pierdut toţi afiliații ca urmare a presiunilor exercitate de autorități și nu are acces la distribuția prin cablu. Reporterii noștri sunt hărțuiți și amenințați fizic în Rusia, ceea ce nu este cazul cu reporterii „RT” din Statele Unite.

Rolul postului de „Radio Europa Liberă/Libertatea” este de a oferi publicului de limbă rusă din toată lumea, inclusiv Rusia, informații obiective și corecte. Sperăm să ne putem continua lucrul.

Scrisorile ministerului rus al justiției au ajuns la serviciul rusesc al Europei Libere/Libertatea, Radio Svoboda, la televiziunea de limbă rusă Current Time (Nastoiașceie Vremea), un proiect comun cu Vocea Americii, și la serviciul regional de știri Ideal Reality, care e concentrat pe regiunea Volga din centrul Rusiei.

Aceste documente nu conțin vreo amenințare specifică, precizând numai că instituțile media se pot confrunta cu restricții prevăzute de noua lege, care poate obliga instituțiile de presă străine să identifice știrile difuzate publicului rus drept produse ale unor „agenți străini” și să dezvăluie autorităților ruse sursele de finanțare.

Cîțiva deputați ruși au spus că legea nu va îngrădi libertatea presei, dar mai multe organizații pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International, au afirmat că vor înrăutăți o situație care e deja gravă.

Legea este o ripostă dată de Moscova Washingtonului, unde serviciile de informații americane acuză Kremlinul că s-a amestecat în alegerile parlamentare americane de anul trecut, iar televiziunii ruse finanțate de stat RT i s-a cerut să se înregistreze conform legii americane despre „agenți străini”.

Într-o declarație difuzată miercuri de Radio Europa Liberă/Libertatea se spune că este incorect să se vorbească despre o măsură de „reciprocitate”, pentru că RT și Sputnik, un alt post rus de stat, sunt distribuite în Statele Unite fără nici o limitare.

În Rusia, Radio Europa Liberă/Libertatea și-a pierdut deja toți afiliații ca urmare a presiunilor exercitate de autorități și nu are acces la distribuția prin cablu.

Reporterii noștri sunt hărțuiți și amenințați fizic în Rusia, ceea ce nu este cazul cu reporterii RT din Statele Unite. (AE)

XS
SM
MD
LG