Linkuri accesibilitate

Ministerul rus de Justiție a avertizat Radio Europa Liberă/Libertatea că ar putea impune restricții unora din operațiunile sale din Rusia...


...ca răspuns la ceea ce Moscova spune că sînt presiuni împotriva instituțiilor de presă finanțate de statul rus în Statele Unite.

Într-o scrisoare datată 9 octombrie, Ministerul rus al Justiției spune că televiziunea Current Time, o rețea de informații în limba rusă condusă de Europa Liberă/Libertatea în colaborare cu Vocea Americii, cade sub incidența articolului 2 din legea rusă asupra ONG-urilor și agenților străini, și drept urmare, Rusia își arogă dreptul de a îi impune restricții.

Radio Svoboda, serviciul rusesc al Europei Libere, și Idel Realii, un site de limbă rusă al serviciului Tatar-Bașkir de la Radio Europa Liberă, au primit și ele scrisori similare.

Current Time, Radio Svoboda și Idel Realii sînt organizații jurnalistice. Avem încredere că ne vom putea continua munca”, a spus în replică Nenad Pejici, vicepreședintele Europei Libere/Libertatea.

În Statele Unite, autoritățile judiciare cercetează operațiunile a cel puțin două instituții de presă rusești: canalul de televiziune prin satelit RT și site-ul de știri Sputnik.

Finanțat de guvernul rus, canalul RT a fost acuzat într-un raport al agențiilor de informații americane că a fost unul din principalele canale prin catre Kremlinul a încercat să influențeze alegerile prezidențiale americane din 2016.

De atunci, la Washington s-au înmulțit apelurile ca RT și Sputnik să se înregistreze oficial în temeiul unei legi vechi de 79 de ani, care are menirea de a restricționa propaganda nazistă.

În timpul erei sovietice, parte din presa de limbă rusă, inclusiv ziarul „Pravda” și agenția de știri TASS, era înregistrată ca agent străin.

Luna trecută, Margarita Simonian, redactoarea-șefă de la RT, a afirmat că oficialitățile americane au ordonat canalului rus de televiziune să se înregistreze potrivit legii agenților străini din America.

Ministerul american al Justiției a refuzat de mai multe ori să comenteze. (LȘ)

XS
SM
MD
LG