Linkuri accesibilitate

Autoritățile americane sînt îngrijorate de situația musulmanilor rohingya refugiați în Bangladesh (VIDEO)


Refugiați rohingya la un punct de trecere a graniței de pe rîul Naf, laTeknaf, Bangladesh, 7 septembrie 2017
Refugiați rohingya la un punct de trecere a graniței de pe rîul Naf, laTeknaf, Bangladesh, 7 septembrie 2017

ONU: numărul refugiaților rohingya din Bangladeș se apropie de 300.000.

Departamentul de stat american și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația miilor de musulmani rohingya care s-au refugiat în Bangladesh după ce noi violențe au izbucnit în Birmania la sfîrșitul lunii trecute.

Într-o declarație făcută în 9 septembrie, purtătoarea de cuvînt Heather Naurert a afirmat:

„Sîntem foarte îngrijorați de anunțul din 8 septembrie al Națiunilor Unite că aproximativ 270.000 de rohingya au ajuns în Bangladeș, după acuzați privind serioase încălcări ale drepturilor omului îmstatul Rahine din Bangladeș, inclusiv prin atacuri violente și incendieri de sate.”

În declarație se mai spune că Statele Unite continuă să se coordoneze îndeaproape cu partenerii lor, inclusiv cu mai multe agenții ONU, pentru a da asistență de urgență refugiaților rohingya din Birmania.

Washingtonul a alocat aproximativ 63 de milioane de dolari în asistență umanitară pentru comunitățile vulnerabile în sau din Birmania, și a salutat generozitatea cu care Bangladeșul a răspuns la această criză umanitară.

Națiunile Unite au anunțat în 9 septembrie că numărul refugiaților rohingya care au ajuns în Bangladeș din 25 august încoace se ridică la aproximativ 290.000.

Majoritatea musulmanilor rohingya sosesc pe jos sau în bărci peste granița de 278 de km dintre Bangladeș și Birmania.

În taberele de refugiați din Birmania izbucnesc deseori conflicte din cauza lipsei resurselor de bază.

Musulmanii din Birmania au continuat să se refugieze în Bangladeș
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:00 0:00

Musulmanii rohingya acuză forțele de securitate birmaneze și grupări ale majroității budiste că le-au incendiat casele.

Guvernul birmanez spune că forțele de securitate au rispostat la un atac luna trecută al militanților rohingya împotriva mai multor secții de poliție.

Între timp, militanții Rohingya au declarat o încetare a unilaterală a focului de o lună de zile, începînd din10 septembrie, pentru a permite încercarea grupurilor de ajutor de a ușura criza umanitară din statul birmanez Rahine.

Nu e clar ce impact va avea această decizie a așa-numieto Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA).

Ultimele violențe în acest conflict care durează de decenii au izbucnit când armata birmaneză a lansat o contra-ofensivă după ce insurgenți ARSA au atacat 30 de secții de poliție și o bază militară în 25 august. (LȘ)

XS
SM
MD
LG