Linkuri accesibilitate

Cazul Pavlo Hryb: internetul și mecanica „justiției” ruse


Pavlo Hryb
Pavlo Hryb

Un articol de Carl Schreck și Merhat Sharipzhan.

Un adolescent ucrainean despre care se crede că a fost ademenit în Bielorusia de către serviciiile de securitate rusești e reținut în Rusia sub acuzații legate de terorism, potrivit copiei unui document oficial rusesc văzut de Europa Liberă.

În scrisoarea Serviciului Federal de Securitate văzută de Europa Liberă în 8 septembrie se spune că Pavlo Hryb e reținut la un centru de detenție din Krasnodar Krai, în sudul Rusiei.

Hryb, în vîrstă de 19 ani, a dispărut la sfîrșitul lui august după ce a plecat în Belarus să întîlnească o femeie pe care a cunoscut-o online, iar tatăl său spune că a fost atras într-o capcană.

Tatăl lui Hryb, Ihor, a spus anterior că a aflat pe cale neoficială că fiul lui e urmărit de Rusia din cauza unor acuzații legate de terorism.

Dar în copia scrisorii FSB se spune că acuzația exactă care i se aduce lui Hryb este instigare la terorism, care se pedepsește cu 10 ani de închisoare, dar nu fără însă să spună cum anume se presupune că a încîlcat tînărul legea

Fapta la care se referă documentul FSB acoperă recrutarea, persuasiunea și alte eforturi de a implica o persoană în terorism sau în alte acțiuni anti-guvernamentale.

Ihor Hryb spune că fiul său a criticat deschis pe rețelele de socializare intervenția Rusiei în Ucraina.

Scrisoarea secției regionale FSB din Krasnodar a fost trimisă în 25 august consilului ucrainean din Rostov-pe-Don, capitala regiunii ruse Krasnodar, și ea anunță că Pavlo Hryb a fost reținut în aceeași zi sub suspiciunea de instigare la terorism, și că tînărul a fost dus la centrul de detenție din Krasnodar.

Documentul nu dă însă detalii deespre cum anume și unde afost reținut adolescentul.

Acest caz a generat fricțiuni între autoritățile ucrainene și cele bieloruse, care au spus că Hryb a intrat în Bielorusia în 24 august, fără să existe însă nici o înregistrare a ieșirii lui din această țară.

În 8 septembrie, ministerul bielorus de interne a anunțat că ofițerii săi nu l-au reținut pe Hryn și că îl caută în continuare în Belarus.

Tot în 8 septembrie, ministerul ucrainean de externe a protestat împotriva reținerii lui Hryb, a cerut Moscovei să permită accesul consulului ucrainean la acesta, și să explice în detaliu toate motivele reținerii acestuia.

Declarația diplomației ucrainene a condamnat persecutarea de către autoritățile ruse a cetățenilor ucraineni din Rusia și din alte locuri, reținerea ucrainenilor fără motive întemeiate, încălcarea drepturilor acestora la procese echitabile, și condamnarea lor pe acuzații fabricate sau motivate politic.

Kievul și Moscova sînt în conflict după ce Rusia a anexat penisula ucraineană Crimeea în martie 2014, și după ce Moscova a început să ofere susținere separatiștilor pro-ruși care luptă începînd în estul Ucraineiîmpotriva forțelor ucrainene, într-un război care a ucis din aprilie 2014 încoace mai mult de 10.000 de oameni.

În martie anul acesta, Parlmentul European a cerut autorităților de la Moscova să elibereze mai mult de 30 de cetățeni ucraineni despre care a spus că sînt în închisoare sau în alte condiții de libertate restricționată în Rusia, Crimeea și zonele din estul Ucrainei controlate de separatiștii pro-ruși.

Traducere de Lucian Ștefănescu

XS
SM
MD
LG