Linkuri accesibilitate

Reacții la noul test nuclear făcut de Coreea de Nord (VIDEO)


Coreea de nord pretinde că a testat o bombă cu hidrogen
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:43 0:00

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut comunității internaționale să reacționeze cu cea mai mare fermitate, iar Rusia a făcut apel la calm.

Testul nuclear făcut duminică de Coreea de Nord este un act de sfidare completă comunității internațional, a firmat directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) Yukiya Amano: „Testul nuclear făcut astîzi de Republica Populară Democrată Coreea este un act extrem de regretabil.

Acest nou test, care urmează altor două făcute în 2016 este al șaselea din 2006 încoace, și a ignorat complet cererile repetate ale comunității internaționale.” Agenția Internațională pentru Enegie Atomică consideră acțiunea Fenianului foarte îngrijorătoare, a mai spus directorul Agenției.

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut comunității internaționale să reacționeze cu cea mai mare fermitate după test nuclear nord-coreean de duminică, despre care Macron spune că e o amenințare la adresa păcii și securității. Rusia a făcut apel la calm.

Coreea de Nord a anunțat oficial că făcut duminică al șaselea test nuclear al său din 2006 încoace, la cîteva ore după ce Fenianul a declarat că a fabricat o bombă cu hidrogen cu „mare putere distructivă”. Potrivit anunțului oficial bomba cu hidrogen ar putea fi pusă pe o racheta balistică internacontinentală. Seismul artifical cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter care a avut loc aproape de zona de teste a fost de cam cinci ori mai puternic decît în cazul testelor anterioare.

O oficialitate americană e citată de agentiile internaționale de presă cu declarația că e prea devreme săse confirme că regimul nord-coreean a realizat o armă termonucleară.

Atît Coreea de Sud cît si Japonia au spus însă că într-adevar explozia provocată a fost una nucleară. Autoritățile de la Seul spun că Fenianul trebuie sa primeasca „cel mai puternic posibil” răspuns, inclusiv prin noi sanctiuni ale Consiliului de Securitate al ONU care să „izoleze complet” Coreea de Nord. Potrivit agentiei Reuters, Seulul si Washingtonul au discutat amplasarea de echipamente americane strategice în peninsula coreeană. (OS)

XS
SM
MD
LG