Linkuri accesibilitate

Operațiuni de salvare și evaluări de pagube în Texas


Crosby, Texas, 30 august, 2017
Crosby, Texas, 30 august, 2017

Ceea ce a mai rămas din uraganul Harvey a adus noi ploi joi în nordul statului Louisiana

La Houston și în alte localități din sud-estul Texasului au continuat operațiunile de salvare.

Furtuna ajunsă deasupra uscatului vineri a ucis cel puțin 35 de oameni, iar bilanțul deceselor crește pe măsură ce scade nivelul apei. În zona Houstonului au fost siliți să se refugieze cam 32.000 de oameni.

Două explozii și un incendiu au avut loc joi la o uzină chimică de lângă Houston, a informat firma care administrează uzina, Arkema. Angajații și locuitorii din vecinătate fuseseră evacuați din timp. Firma știa dinainte că nu va putea preveni exploziile, căci ploile abundente scoseseră din uz instalațiile de răcire a unor substanțe.

Norul de fum care a urmat exploziilor este „extrem de periculos”, au spus serviciile de urgență. Potrivit Reuters, un adjunct de șerif a fost trimis la spital după ce a inhalat chimicale toxice.

Joi Harvey a fost „degradat” la rangul de depresiune tropicală, aflându-se la mică distanță de orașul Monroe, din Louisiana. Chiar dacă distrugeri de felul celor de la Houston sunt mai puțin probabile, Harvey tot are puterea să inunde localități din Mississippi, Tennessee și Kentucky.

În Texas râurile și lacurile de acumulare se află în continuare aproape de cota de inundație.

La Houston pompierii urmau să înceapă joi o operațiune „din casă în casă” pentru a salva pe cei izolați și pentru a recupera eventualele trupuri neînsuflețite.

Șeful poliției din Houston este citat de AP cu declarația că de la sosirea lui Harvey vineri, 25 august s-au primit informații despre 47 de persoane dispărute, dintre care 27 au fost găsite.

Experții sunt totuși încrezători că bilanțul lui Harvey nu se va apropia măcar de cel al uraganului Katrina, care a făcut 1800 de morți la New Orleans în 2005.

Ministerul energiei din Statele Unite a anunțat joi că va scoate 500.000 de barili de țiței din Rezerva Strategică de Petrol a țării după ce Harvey a făcut necesară închiderea unui sfert din capacitatea de rafinare a Statelor Unite, mărind prețul carburanților.

Țițeiul din rezerve va fi livrat unei rafinării din Louisiana neafectată de vremea rea. Reuters notează că este prima dată din 2012 când autoritățile se ating de rezervele strategice, înființate la începutul anilor 1970 după embargoul petrolier arab.

În mod surprinzător, însă, pe piețele internaționale Harvey a făcut să scadă prețul petrolului, nu să crească: bursele s-au concentrat mai ales asupra scăderii cererii de țiței pentru marile rafinării texane, afectate de furtună, decât asupra reducerii producției în zonele afectate.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG