Linkuri accesibilitate

Dimensiunea răului care se pregatește (Ziare.com)


Revista presei românești.

Site-ul republica.ro publică o știre despre reacția Statelor Unite, prin ambasadorul la București Hans Klemm, la intențiile de modificare a legislației din sistemul juridic românesc anunțate de ministrul Tudorel Toader. Se citează pe larg din comunicatul ambasadei.

Stiripesurse.ro informează în schimb despre contrareacția unui parlamentar român. Deputatul social-democrat Liviu Pleșoianu a reacționat dur, folosind cuvinte grele și, în final a cerut expulzarea diplomatului american. Faptul că ambasadorul Hans Klemm s-a declarat asta iarnă inspirat de masivele demonstrații din Piața Victoriei îl îndeamnă pe deputatul român la fraze precum aceasta: „ați aplaudat și ÎNCURAJAT protestele care au dat jos un guvern cu largă susținere populară. Apoi, ați îndemnat PE FAȚĂ la vot împotriva partidului care guverna legitim”. Și nu e totul: diplomatul e acuzat de „zel tipic pentru un COLONIALIST aflat în misiune” și considerat „exemplificarea perfectă a categoriei de MANIPULATORI și INSTIGATORI”.

Scriind pe FB, uneori cu majuscule, direct în numele poporului român, parlamentarul român nu are rețineri: „Dacă țineți neapărat să determinați acest popor să vă deteste, vă anunț că sunteți pe drumul cel bun și pe banda de mare viteză! ...Nu suntem sclavii nimănui, să vă intre bine în cap acest lucru!”

Pentru Ioana Ene-Dogioiu, de la Ziare.com, luarea de pozitie a Ambasadei SUA la Bucuresti in chestiunea Legilor Justitiei propuse de ministrul Tudorel Toader dă, pentru cei carora inca nu le era clar din reactiile interne, dimensiunea răului care se pregateste”.

Jurnalista găsește firească reacția ambasadorului, care desigur că nu vorbește de capul lui, ci exprimă poziția Washingtonului, aflat într-un parteneriat strategic cu România.

„Cel mai mult, spune Ioana Ene-Dogioiu, a atras atentia propunerea ca procurorii sa nu mai fie numiti de presedintele Romaniei si, fiind si cel mai usor de inteles, ea a starnit principalele reactii. (...) Daca tot dorea sa depolitizeze desemnarea, dl Tudorel Toader ar fi trebuit sa il scoata din procedură pe ministrul Justitiei, adica un politician numit, nu ales, deci extrem de dependent de sustinerea politica din partea unui partid si a sefilor acestuia”. Sunt, între cele anunțate, măsuri care deja existau (de pildă, răspunderea magistraților), iar altele care slavă Domnului că nu au existat. Cu o inspecție judiciară în subordinea ministrului de justiție, un ministru ca precedentul, pe nume Florin Iordache, cu siguranță ar fi stopat orice cercetare penală a liderului social-democrat Liviu Dragnea, mai arată Ioana Ene-Dogioiu. Din informațiile pe care le are, actualul ministru, om inteligent și foarte abil, ar avea ambiții de continuare a cariere în guvern, unde a intrat ca apolitic. Drept care ar fi suferit treptat un proces de „iordachizare”.

XS
SM
MD
LG