Linkuri accesibilitate

Tensiuni sporite ruso-moldovene pe tema discutării chestiunii transnistrene la ONU


Militari ruși la un post al misiunii de menținere a păcii de la Varnița
Militari ruși la un post al misiunii de menținere a păcii de la Varnița

Ministerul de externe al Rusiei l-a convocat pe ambasadorul R. Moldova Andrei Neguță în legătură cu solicitarea Chișinăului ca retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană să fie discutată în Adunarea Generală ONU.

Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, i-a spus ambasadorului moldovean că Moscova consideră demersul „ca încă o verigă în lanțul de acțiuni ostile” pe care le-ar fi întreprins în ultima vreme politicienii de la Chișinău.

În declarația citată vineri de agențiile rusești se mai spune că demersuri de acest fel „nu corespund aspirațiilor unei mari părți” a societății moldovene.

Cererea Chișinăului de discutare a prezenței militare rusești în stânga Nistrului, în afara misiunii de pacificare, a fost criticată mai devreme și de președintele pro-rus Igor Dodon.

Între timp, președintele parlamentului Andrian Candu a spus într-un interviu că R. Moldova va folosi și alte canale decât ONU pentru a obține retragerea trupelor rusești din raioanele sale estice. „Această chestiune va rămâne în centrul atenției autorităților moldovene”, a spus Candu în interviul citat vineri de Interfax.

Convocarea ambasadorului Neguță la ministerul de externe rus semnalează escaladarea nemulțumirii rusești față de inițiativa discutării conflictului transnistrean la ONU.

Ambasadorul rus la Naţiunile Unite, Vasili Nebenzia, declarase mai devreme, săptămâna aceasta, că această „mișcare bruscă” a Chișinăului „nu este foarte prietenoasă” şi că Rusia nu a fost informată în prealabil.

Diplomatul a mai a spus, citat de agenţia rusă de stat TASS, că examinarea la ONU a chestiunii retragerii „pacificatorilor ruşi din Transnistria nu va ajuta procesul de reglementare paşnică a conflictului transnistrean”.

Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a declarat zilele trecute pentru publicaţia rusă Nezavisimaia Gazeta că „evacuarea trupelor rusești, care ar implica automat şi pacificatorii ruşi e „o cale sigură spre război”.

Ministerul de externe de la Chişinău a dezminţit însă că ar fi cerut Națiunilor Unite să pună în discuție la Adunarea Generală din septembrie chestiunea retragerii militarilor ruși din forțele de menținere a păcii de la Nistru.

Diplomaţia de la Chişinău a precizat că cererea vizează doar Grupul Operativ al Forțelor Armate a Federației Ruse (GOTR).

„Informațiile în acest sens vehiculate în presă, în particular în cea din Rusia, distorsionează esența inițiativei”, a precizat ministerul.

Confirmând cererea guvernului către ONU, spicherul Andrian Candu a spus miercuri că Federația Rusă intimidează de 25 de ani Republica Moldova „sub pretextul unei misiuni de pacificatori”.

Contingentul grupului operativ al trupelor ruseşti, format din 1500 de militari, este menţinut de Rusia pe teritoriul regiunii separatiste, deşi la summitul OSCE de la Istanbul din 1999 Rusia a promis că se va retrage definitiv – cu arme și militari – până în 2002.

Diplomaţia de la Chişinău speră ca la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care va avea loc la 12 septembrie, să fie adoptată o rezoluţie privind retragerea trupelor militare ruse aflate ilegal pe teritoriul ţării.

Într-un interviu la Europa Liberă vicepreşedintele Parlamentului, popular-europeanul Iurie Leancă, fost premier și fost ministru de externe, a minimalizat efectele acestui demers:

„Nu putem miza pe o implicare a ONU în conflict, din simplul motiv că deciziile importante se iau în Consiliul de Securitate. În Consiliul de Securitate sunt cinci membri. Și o țară, care se numește Rusia, are dreptul de veto. Astfel încât să ne așteptăm la niște implicații cu efecte spectaculoase din partea ONU – nu. ONU trebuie să fie folosit doar ca o tribună pentru a-ți sonoriza, încă odată, problemele cu care te confrunți. Mai mari efecte, din păcate, nu văd cum ar putea să vină.”

Solicitarea către ONU a guvernului de la Chişinău a fost precedată de o declaraţie a Parlamentul Republicii Moldova care a cerut anul acesta retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării, dar şi de o decizie a Curţii Constituţionale care a statuat că „dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau a baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională”.

  • 16x9 Image

    Alla Ceapai

    Jurnalistă, moderatoarea emisiunii matinale a Europei Libere  „Moldova la ora 7”, coautoarea rubricii Dicţionar European.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG