Linkuri accesibilitate

Igor Boţan: „Manifestările la care participă dl Dodon încurajează separatismul"


Punct de vedere săptămânal în dialog.

Președintele Igor Dodon a participat sâmbătă, 19 august, la controversatele festivități de la Comrat de ziua "proclamării republicii Găgăuzia". Actul din 1990 a fost declarat neconstituțional de guvernul de la Chișinău, care a conferit acestei regiuni un statut special autonom patru ani mai târziu. La Comrat, Igor Dodon i-a îndemnat pe locuitorii autonomiei Găgăuzia să rămână alături de el în lupta cu unioniștii, despre care a spus că ar vrea să lichideze statalitatea Republicii Moldova.Mesajele preşedintelui Igor Dodon tălmăcite de analistul politic Igor Boţan.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:22 0:00
Link direct


Europa Liberă: Vorbim despre prezența președintelui Igor Dodon la Comrat. Dvs. cum ați citit mesajele pe care le-a transmis locuitorilor din autonomia găgăuză?

Igor Boțan: „Domnul Dodon a fost unul dintre animatorii referendumului din 2 februarie 2014, referendum ilegal. Și iată că aceste manifestări au continuare și noi trebuie să înțelegem că aceste manifestări nu au nimic în comun cu fortificarea Republicii Moldova. Aceste evenimente și manifestări ale domnului Dodon pornesc de la interesele electorale ale Domniei sale și ale partidului pe care îl reprezintă – Partidul Socialiștilor.”

Europa Liberă: Dar nu e o încurajare a separatismului și cât de dăunător e acest gest, această atitudine a șefului statului față de o regiune, unde, așa cum spun mai mulți analiști politici, lucrurile nu sunt chiar atât de clare?

Igor Boțan: „Găgăuzia nu reprezintă niciun fel de pericol separatist pentru Republica Moldova. Eu cred că Găgăuzia poate deveni un fel de bijuterie în cadrul Republicii Moldova, dar sunt de acord cu Dvs. că manifestările la care participă dl Dodon încurajează separatismul, dar nu separatismul găgăuz, ci separatismul transnistrean, pentru că, dacă dl Dodon ar face un exercițiu foarte, foarte simplu de logică, mergând la Comrat pentru a sărbători aniversarea a 27-a de la proclamarea independenței Găgăuziei, dl Dodon, dacă ar fi consecvent, trebuie pe 2 septembrie să meargă la Tiraspol și să facă același lucru și să menționeze ceva în felul următor: Dragi transnistreni, iată, am sărbătorit la Comrat, acum sărbătorim la Tiraspol, dar pentru că sărbătorim înseamnă că asta e foarte important. Iată, găgăuzii au făcut un pas înapoi în 1994, pentru că sărbătorim, dvs. nu trebuie să faceți această greșeală, trebuie să rămâneți o entitate separatistă pentru totdeauna, pentru că altminteri se pierde sensul acestei sărbători.

Dl Dodon trebuie să știe și, cel mai probabil, cunoaște că România niciodată n-a avut vreo strategie referitoare la o eventuală unire a Republicii Moldova cu România.

Iată logica formală pe care, din punctul meu de vedere, ar trebui s-o aibă în vedere dl Dodon atunci când se lansează în astfel de spectacole nocive și periculoase din punct de vedere separatist, dar, așa cum spuneam, acest pericol vine nu din partea Găgăuziei, ci din partea Transnistriei.”

Europa Liberă: Igor Dodon a nuanțat mesajul, spunând că trebuie să fie uniți împotriva curentului unionist.

Igor Boțan: „Dl Dodon se dedă iarăși speculațiilor. Dl Dodon, dacă ar fi un politician responsabil, ar trebui să-și amintească că autoritățile moldovene, începând din 1989, nu au emis niciun document care ar viza la modul direct o eventuală unire cu România, pentru că el a invocat pericolul unirii cu România și, drept răspuns pentru acest pericol, chipurile, proclamarea independenței Găgăuziei și a Transnistriei în cadrul Uniunii Sovietice. Nu există astfel de documente. Mai mult decât atât, dl Dodon trebuie să știe și, cel mai probabil, cunoaște că România niciodată n-a avut vreo strategie referitoare la o eventuală unire a Republicii Moldova cu România. Acest lucru l-au afirmat și îl afirmă în continuare cei mai avizați experți români care scriu despre situația din Republica Moldova.

Mai mult decât atât, dl Dodon știe cu certitudine că președintele Iohannis exact acum un an de zile a poruncit elaborarea unei strategii pe termen mediu pentru România, care ar viza oarecum și relațiile cu Republica Moldova. Și în acea strategie din ceea ce a spus președintele Iohannis se are în vedere doar menținerea unor relații foarte bune între cele două state. Nimic altceva nu a existat. Că există curente de opinie în Republica Moldova, există partide care pledează Unirea cu România, păi sunt și acestea niște proiecte cu iz electoral, dar nimeni dintre autoritățile Republicii Moldova și înalții demnitari nu s-au dedat și nu au participat la astfel de spectacole la care participă acum dl Dodon. Acest lucru trebuie să fie înțeles de toată lumea.”

Europa Liberă: Igor Dodon nu are prea multe prerogative. Constituția arată foarte clar care-i sunt împuternicirile, dar atât politica internă, cât și cea externă este dominată de declarațiile și implicarea lui. Iarăși, dacă facem trimitere la prezența sa în Comrat, el spunea acolo că cei mai apropiați prieteni ai Găgăuziei, dar și ai Republicii Moldova sunt Federația Rusă și Turcia.

Igor Boțan: „Dl Dodon este un pur agent electoral al Partidului Socialiștilor. Chiar dacă nu are prerogative, așa cum ați menționat Dvs., face declarații tari, pentru ca noi să le preluăm și să le comentăm. Deci, drept armă împotriva unui astfel de comportament al dlui Dodon servește calitatea argumentelor noastre împotriva unui astfel de comportament al dlui Dodon. Dl Dodon ar trebui să ia tocul și să facă un calcul, potrivit căruia noi, cetățenii, să vedem câți bani, câte granturi, câte ajutoare a primit autonomia Găgăuză din partea Uniunii Europene și, respectiv, din partea Federației Ruse, a Turciei ș.a.m.d.

Dvs. cum credeți, este o politică bine gândită că concetățenii noștri găgăuzi votează deputați independenți care rup cămașa pe ei, asigurându-i că sunt pro-euroasiatici, iar când ajung în Adunarea Populară formează o majoritate care este proeuropeană, afiliată Partidului Democrat?

Nu e rău deloc că compatrioții noștri găgăuzi primesc ajutoare din Turcia și Federația Rusă. Este rău că se speculează pe marginea acestor ajutoare și se încearcă a trage o linie sau a se înclina balanța în favoarea influenței rusești, dar dl Dodon iarăși se abate de la linia sa, pentru că la Comrat a repetat că Moldova trebuie să aibă relații bune și cu Estul, și cu Vestul. Deci, nu mai invocă anularea Acordului de Asociere; ba mai mult, am văzut că invită businessmenii din Belarus să facă investiții în Republica Moldova ca să poată pătrunde pe piața europeană fără taxe și bariere. Deci, manevrează de o manieră nu tocmai corectă, dar noi trebuie să înțelegem acest lucru și să-l tratăm ca atare.”

Europa Liberă: Care sunt politicile statului, politicile Guvernului pentru aceste zone populate compact de alte minorități naționale?

Igor Boțan: „Noi nu trebuie să ne prindem în jocurile înalților oficiali – fie că e vorba despre guvernanți sau mă refer la democrați, sau la ceea ce face dl Dodon. Cu certitudine, noi știm că există politici și chiar le-aș numi „politici eficiente”, dar care sunt ascunse de ochii lumii. Dvs. cum vă imaginați că din 2012 până în 2017, iată, de cinci ani, în Adunarea Populară a Găgăuziei există o majoritate a Partidului Democrat care ne spune la orice colț că este principalul promotor al integrării europene? Dvs. cum credeți, este o politică bine gândită că concetățenii noștri găgăuzi votează deputați independenți care rup cămașa pe ei, asigurându-i că sunt pro-euroasiatici, iar când ajung în Adunarea Populară formează o majoritate care este proeuropeană, afiliată Partidului Democrat?

Deci, politici există. Noi putem doar bănui ce fel de politici sunt acestea și putem spune că aceste politici sunt ascunse de ochii noștri. Deci, pentru alegătorii din Găgăuzia se organizează concerte, li se spune despre prietenia și suportul Turciei și al Rusiei, dar, de fapt, politicienii care dețin acolo pâinea și cuțitul sunt afiliați Partidului Democrat, care face politică proeuropeană. De aceea, revin la întrebarea Dvs.: Există pericol separatist găgăuz în Republica Moldova? Și răspunsul este: Nu există astfel de pericole, există pericolul indus de dl Dodon, care transmite un mesaj transnistrenilor, spunând-le: Ați făcut corect că ați proclamat independența Transnistriei, nu cedați, pentru că, dacă veți ceda, veți fi în situația Găgăuziei - ca să sărbătoriți proclamarea republicii voastre, dar, de fapt, să n-o aveți, așa cum nu au găgăuzii. Deci, aici sunt întrebările și toți concetățenii noștri trebuie că înțeleagă ce calitate de politică se face în Republica Moldova, în ce jocuri se lansează dl Dodon. Cum crede el că cetățenii moldoveni vor trebui să aprecieze o astfel de duplicitate și, așa cum spuneam, și chiar încălcarea legii, cum a avut loc la 2 februarie 2014? Ce exemplu oferă el cetățenilor acestei țări și de ce își permite astfel de lucruri?”

Europa Liberă: Dacă Igor Boțan ar fi fost consilier prezidențial, ce sugestii i-ar fi dat șefului statutului înainte să meargă la Comrat, ipotetic vorbind?

Igor Boțan: „Ipotetic vorbind, i-aș lua programului dlui Dodon și i-aș spune: Dle Dodon, ați promis în 100 de zile să elaborați un nou proiect de tratat de bază cu Federația Rusă. Spuneți-ne, unde-i acest proiect pe care l-ați promis? El nu există. Ați promis îmbunătățirea relațiilor cu Federația Rusă. Unde este această îmbunătățire? Doar Dvs. ne spuneți că guvernarea, de fapt, strică mai mult aceste relații. Ați promis o trilaterală cu participarea Rusiei, Uniunii Europene și Republicii Moldova pentru asigurarea neutralității Republicii Moldova. Unde este această trilaterală? Ați promis condamnarea unionismului și fortificarea independenței Republicii Moldova. Între timp, s-a întâmplat un lucru – Curtea Constituțională a dat o hotărâre, potrivit căreia teritoriul din stânga Nistrului este teritoriu ocupat. Dvs. nu ați avut nicio reacție la această hotărâre, care este obligatorie. Și atunci, dacă teritoriul din stânga Nistrului este teritoriu ocupat, potrivit Curții Constituționale, Dvs. de ce convocați aniversări de pacificare pe acel teritoriu? Unde este logica Dvs., dle Dodon? Ați promis returnarea miliardului furat, ați promis șase referendumuri. Unde sunt ele?”

Europa Liberă: Dvs. nu ar fi trebuit să-i puneți întrebări, dar să-l consiliați și să-l sfătuiți ce să facă.

Igor Boțan: „Eu, dacă aș fi consilier ipotetic, din minutul în care m-ați întrebat Dvs., deci, din acest moment, după ce s-au scurs mai bine de opt luni de când dl Dodon a intrat în funcția prezidențială, eu i-aș face un rechizitoriu al promisiunilor și realizărilor, după care m-aș apuca să-i spun: Dle Dodon, reveniți la normalitate. Luați în considerare că cetățenii acestei țări vor să aibă un punct de referință în ceea ce privește calitatea guvernării, relațiile cu vecinii; l-aș ruga pe dl Dodon să-i facă un telefon dlui Iohannis sau dlui Poroșenko și să încerce să-i convingă să-l primească într-o vizită de lucru sau oficială. Aș fi foarte curios să văd reacțiile acestor președinți, pentru că dl Dodon, iată, ne bucură cu călătoriile sale – merge la Teheran. Și în aceste deplasări ale Domniei sale noi ne amintim de Teheran ‘43, Stalin, Churchill și Roosevelt. Iar în 2017, la Teheran îi vedem pe Dodon, Mugabe și sultanul Said al Zanzibarului.

Noi vedem că dl Dodon cumva transformă politica din Republica Moldova într-un fel de bâlci, lucru foarte urât, dar, dacă dl Dodon consideră că asta îi aduce punctaj electoral, trebuie să încercăm să-i convingem pe cetățeni că, totuși, politica trebuie să fie responsabilă, politicienii trebuie să răspundă atât pentru acțiunile, cuvintele lor, cât și pentru promisiunile electorale care sunt baza mandatului pe care îl au acești înalți funcționari. Eu cred că asta trebuie să facem cu toții.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG