Linkuri accesibilitate

„Ușile se închid, Rusia e dusă pe calea URSS”


©Shutterstock
©Shutterstock

Revista prese ruse despre noile sancțiuni americane împotriva Rusiei.

Comentatorul politic Oleg Ponomari e citat de portalul Glavred.info cu declarația că legislația care impune noi sancțiuni Rusiei este concepută să dureze mai multe decenii și poate fi totodată o pârghie de influență asupra lui Putin în contextul alegerilor prezidențiale din luna martie.

Comentatorul mai notează că noul proiect de lege nu va putea fi ocolit prin intermediari, companii fictive și manipulări, or, convingerea lui este că asemenea încercări vor fi identificate cu ușurință. Totodată, remarcă Oleg Ponomari, măsurile legislative votate de Senatul Statelor Unite nu sunt doar despre sancțiuni împotriva Rusiei, dar și despre sprijinul în continuare pentru Ucraina, pe plan energetic, economic juridic și militar. ,,Statele Unite nu vor recunoaște niciodată anexarea Crimeii.”, încheie autorul.

Autorul agenției informaționale rusești Regnum, Stanislav Tarasov se întreabă de ce în proiectul cu sancțiuni au fost incluse concomitent Rusia, Iranul și Coreea de Nord.

În acest fel, crede autorul, se încearcă crearea unei idei răspândite la nivel mondial, că aceste trei țări ar acționa coordonat, urmând, în opinia sa, să fie introdusă noțiunea de „responsabilitate colectivă” prin adoptarea unei noi „axe a răului”. Jurnalistul este de părere că sancțiunile votate în Senatul Statelor Unite sunt mai degrabă efectul unei lupte politice interne decât parte a unei strategii serioase geopolitice americane.

Ziarul rus „Argumentî i Faktî” publică o analiză semnată de jurnalistul Andrei Sidorcik, în opinia căruia noile sancțiuni americane au închis momentan ,,fereastra de oportunitate” pentru îmbunătățirea relațiilor ruso-americane. i

Autorul se întreabă dacă măsurile luate de Moscova, și anume faptul că Statele Unite vor trebui să-și reducă personalul diplomatic din Rusia, poate fi interpretată ca o mișcare unilaterală?

Răspunsul lui este nu, și scrie în continuare autorul, în Rusia muncesc mai mult de 1000 de diplomați americani, iar această măsură aduce situația la egalitate, și Rusia și Statele Unite urmând să aibă câte 455 de diplomați, notează Andrei Sidorcik.

Jurnalistul este de părere că războiul sancțiunilor ar putea să continue, fără a se ajunge însă la o ruptură definitivă a relațiilor diplomatice.

„Noile sancțiuni adoptate în unanimitate de Congres” au pus președintele american în fața unui ultimatum, limitându-i libertatea de manevră în chestiunile de politică externă”- este părerea jurnalistului Ignat Kalinin de la Gazeta.ru.

În opinia sa, evenimentele din ultimele săptămâni, inclusiv felul în care au fost promovate noile sancțiuni, au arătat că cel mai probabil Casa Albă nu are putere să negocieze cu Congresul și să facă împreună politică.”, consideră autorul.

„Rusia nu lasă Statele Unite fără răspuns” scrie Anton Kulikov pentru portalul Pravda.ru.

Autorul citează surse din cadrul ambasadei Federației Ruse în Statele Unite, care sunt de părere că la Washington, citez aici „așa și n-au înțeles că metodele de presiune în relația cu Rusia nu vor da rezultate, și cu atât mai mult nu vor duce la îmbunătățirea relațiilor dintre cele două state.”

Jurnalistul notează că în istoria relațiilor ruso-americane, inclusiv perioada sovietică nu a mai existat o reducere atât de mare și mai ales forțată a numărului de angajați ai Ambasadei americane de la Moscova.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG