Linkuri accesibilitate

Rex Tillerson: Rusia este cea care trebuie să facă primii pași pentru a reduce tensiunile în estul Ucrainei


Secretarul de stat american în vizită la Kiev.

Reuters îl citează pe Tillerson cu declarația că scopul Statelor Unite este de a restabili integritatea teritorială a Ucrainei și de a ajuta la deblocarea negocierilor.

Amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016 rămâne însă un obstacol în calea normalizării relațiilor dintre Statele Unite și Rusia, a mai spus Tillerson.

După discuțiile cu șeful diplomației americane, președintele ucrainean Petro Poroșenko a afirmat că soluționarea crizei din estul Ucrainei depinde numai de Rusia, pentru că nu Ucraina a început acest război și nu Ucraina are trupe în Rusia.

Vizita lui Tillerson la Kiev a avut loc la două zile după prima întrevedere dintre președinții Statelor Unite și Rusiei.

Deși președintele Donald Trump a vorbit despre o discuție „fanstastică” cu președintele rus Vladimir Putin, administrația americană menține sancțiunile impuse Rusiei după anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea în 2014.

Tillerson este însoțit de fostul ambasador american la ONU, Kurt Volker, noul emisar special al Statelor Unite pentru Ucraina.

Potrivit Interfax, Poroșenko a anunțat la conferința de presă că Volker va rămâne în Ucraina câteva zile pentru a discuta și aspecte ale relațiilor bilaterale.

Între timp, la Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a anunțat că se pregătește o telecoferință a țărilor care participă la negocierile privind conflictul din estul Ucrainei, în așa-numitul „format Normandia”: Ucraina, Rusia, Franța și Germaia.

La Kiev se află și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. (IG)

XS
SM
MD
LG